HomeCity GuideΠολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκης – Ζορμπάς

Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκης – Ζορμπάς

Εκδηλώσεις από την Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι «Πολιτιστικές Διαδρομές Καζαντζάκη – Ζορμπά» είναι ένα δίκτυο από τόπους που έχουν σχέση με τους δύο φίλους. Η Διεθνής Εταιρία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη με διαλέξεις, δημοσιεύσεις, ταξίδια, εκθέσεις αποσκοπεί να αναδείξει αυτά «τα περάσματα» όπου συνδέθηκαν οι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες και γεννήθηκε η  φιλία τους.

Ένας από αυτούς τους τόπους είναι και το Ηράκλειο, (οι άλλοι τόποι είναι Καταφύγι  Κοζάνης, Άγιο Όρος, Παλαιοχώρι Χαλκιδικής, Στούπα Μεσσηνίας, Αίγινα, Ακρωτήρι Χανίων, Σκόπια)  όπου η  Διεθνής Εταιρεία Φίλων Νίκου Καζαντζάκη  οργανώνει, στις 25 Οκτωβρίου 2019, στις 7.30 το βράδυ, στην αίθουσα Symposia 1, στο ΝΤΟΡΕ (Πλατεία Ελευθερίας, 5ος όροφος) εκδήλωση αφιερωμένη στον Νίκο Καζαντζάκη, τον Γιώργη Ζορμπά, τον άνθρωπο που ενέπνευσε στον μεγάλο συγγραφέα την μυθιστορηματική προσωπικότητα του Αλέξη και τον Ραδάμανθυ Αλεξίου, τον συνδετικό κρίκο ανάμεσά στον Ζορμπά και το Ηράκλειο. Ο Ραδάμανθυς Αλεξίου, ένας εκ των τεσσάρων αδερφών της γνωστής ηρακλειώτικης οικογένειας (τα άλλα αδέλφια ήταν η Γαλάτεια, η Έλλη και  ο Λευτέρης) είχε παντρευτεί την Αναστασία Ζορμπά, κόρη του Γιώργη,  και είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Εγγονός τους ήταν ο «πρίγκιπας της ελληνικής ρόκ» Παύλος Σιδηρόπουλος.

Ομιλητές της βραδιάς θα είναι ο κ. Γιώργος Χατζάκης, Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός. Τίτλος της ομιλίας του «Προσωπική Μαρτυρία για τον Ραδάμανθυ Αλεξίου και την Αναστασία Ζορμπά» και η κ. Μελίνα Σιδηροπούλου, Δρ Βιολογίας, αδελφή του Παύλου Σιδηρόπουλου. Τίτλος της ομιλίας της «Ραδάμανθυς Σ. Αλεξίου και  Αναστασία  Γ. Ζορμπά. Οι απόγονοι». Την εκδήλωση θα τιμήσει με την παρουσία του ο κ. Γιώργος Στασινάκης, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ, Πρεσβευτής Ελληνισμού. Συμμετέχει φιλικά το μουσικό συγκρότημα του Κώστα Μακριδάκη. Συντονίζει η Κατερίνα Ζωγραφιστού μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής της ΔΕΦΝΚ.

Το Σάββατο 26 Οκτωβρίου 2019, στις 11.30 το πρωί η ΔΕΦΝΚ θα τελέσει τρισάγιο στους τάφους της Τιτίκας Σαχλαμπάνη και του Γιώργου Ανεμογιάννη στον Άγιο Κωνσταντίνο και την ίδια μέρα, επέτειο θανάτου του Νίκου Καζαντζάκη και ώρα 13.00 θα τελεστεί το καθιερωμένο τρισάγιο στους τάφους της Ελένης και του Νίκου Καζαντζάκη στον προμαχώνα Μαρτινέγκο.

Διαφήμιση
Διαφήμιση