HomeHL-GreeceΨήφος αποδήμων: «Σκόνταψαν» σε τεχνικό ζήτημα

Ψήφος αποδήμων: «Σκόνταψαν» σε τεχνικό ζήτημα

Για το όριο ετών απουσίας από την Ελλάδα -Τι έγινε στη διακομματική

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ενα τεχνικό ζήτημα προέκυψε στη δεύτερη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για τη ψήφο των αποδήμων, σχετικά με το χρονικό περιθώριο 30 ετών απουσίας από την Ελλάδα, για τη συμμετοχή στις εκλογές.

Πρόκειται για μία από τις προϋποθέσεις που είχε θέσει το ΚΚΕ προκειμένου να δώσει συναίνεση για την ψήφο των αποδήμων, κάτι που είχε αποδεχθεί ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. Ομως, στην πράξη διαπιστώθηκε ότι η εφαρμογή αυτού του όρου είναι αδύνατη, καθώς οι κρατικές αρχές δεν μπορούν να τεκμηριώσουν το διάστημα απουσίας κάποιου από τη χώρα. Για αυτό τον λόγο, ο κ. Θεοδωρικάκος πρότεινε το μέτρο να εφαρμοστεί για τους μελλοντικούς μετανάστες και να μην έχει αναδρομική ισχύ.

Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, αναγνώρισε το πρόβλημα, αλλά δήλωσε ότι το κόμμα του εμμένει στις αρχικές προϋποθέσεις και πως περιμένει από το υπουργείο Εσωτερικών να βρει άλλες λύσεις που θα άρουν το συγκεκριμένο τεχνικό ζήτημα. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί εκ νέου στην τρίτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων, το απόγευμα της Τρίτης, κατά την οποία ο κ. Θεοδωρικάκος αναμένεται να καταθέσει νέα πρόταση.

Ψήφος αποδήμων: «Οχι» του ΚΚΕ για την επιστολική ψήφο

Επιπλέον, το ΚΚΕ εμμένει στην αρχική θέση του για την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά κέντρα, χωρίς εξαιρέσεις, απορρίπτοντας την πρόταση της κυβέρνησης να υπάρχει η δυνατότητα επιστολής ψήφου για όσους διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές.

Σε ό,τι αφορά τα άλλα σημεία της πρότασης Θεοδωρικάκου για την ψήφο των αποδήμων, όπως την ισοτιμία της ψήφου, το κριτήριο του οικονομικού δεσμού με την Ελλάδα μέσω κατοχής ενεργού ΑΦΜ και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας από 12 σε 15, φαίνεται ότι βρίσκουν σύμφωνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Εξαίρεση αποτελεί το ΜέΡΑ 25, το οποίο σε μακροσκελή ανακοίνωσή του ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει.

Θεοδωρικάκος: Θα κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε τους απόδημους

«Η θέση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης είναι να κάνουμε τα πάντα για να διευκολύνουμε όλους του Έλληνες πολίτες, που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να μπορούν επιτέλους να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών μετά τη συνεδρίαση και πρόσθεσε: «Είναι κάτι που το οφείλει η ελληνική πολιτεία σε όλους τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό. Όμως, αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι, εντός και εκτός Ελλάδας, είναι ότι για να γίνει πράξη αυτό, το σχετικό νομοσχέδιο χρειάζεται να ψηφιστεί από 200 βουλευτές. Όπως ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία έχει μόλις 158. Για το σκοπό αυτό κινούμαστε και συζητάμε, με πολύ σοβαρό και υπεύθυνο τρόπο, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, να βρούμε μία λύση».

Κατρούγκαλος: Δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος μίλησε για αλλαγή στάσης της κυβέρνησης έναντι του κριτηρίου της 30ετούς απουσίας για την ψήφο των αποδήμων και τόνισε ότι «δεν μπορεί να γίνεται κινούμενη άμμος η συζήτηση και να αντιμετωπίζονται τόσο σοβαρά ζητήματα με προχειρότητα ή με οποιαδήποτε διάθεση πολιτικής τους εκμετάλλευσης».

Πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, που επικαλείται το ΑΠΕ, αναφέρουν: «Είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε λογικούς συμβιβασμούς και να βάλουμε νερό στο κρασί μας προκειμένου να προχωρήσουμε μπροστά και να βρεθεί λύση, η οποία θα λάβει 200 ψήφους. Περιμένουμε ανάλογη υπεύθυνη και εποικοδομητική στάση και από τους υπεύθυνους των κομμάτων».

Σκανδαλίδης: Κάποιοι βάζουν δικλίδες- φράχτες

Από την πλευρά του ο Κώστας Σκανδαλίδης σημείωσε ότι θέση του ΚΙΝΑΛ είναι η διευκόλυνση και μέσω της επιστολικής ψήφου όλων των Ελλήνων του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. «Δυστυχώς κάποιοι θεωρούν ότι για λόγους μικροκομματικής σκοπιμότητας δεν μπορούν να υποχωρήσουν από τις δικές τους θέσεις που τις θεωρούν θέσφατο, βάζοντας διάφορες δικλίδες – φράχτες», τόνισε ακόμη ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ και επισήμανε επίσης την ανάγκη «ο καθένας να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην κοροϊδεύει τους Έλληνες του εξωτερικού».

Γκιόκας (ΚΚΕ): Πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση

«Είναι θετικό καταρχήν ότι η συζήτηση για την επίλυση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων, γίνεται πάνω στην πρόταση που κατέθεσε το ΚΚΕ, η οποία θεωρούμε ότι είναι μία πρόταση συνεκτική, ολοκληρωμένη και βασισμένη στη διεθνή πρακτική, με τους γνωστούς άξονες: Τον ανώτατο χρόνο απουσίας, την αυτοπρόσωπη παρουσία και τους οικονομικούς δεσμούς με τη χώρα» δήλωσε ο Γιάννης Γκιόκας, βουλευτής και υπεύθυνος του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την συνάντηση της Διακομματικής Επιτροπής για την ψήφο των αποδήμων.

«Από κει και πέρα υπάρχουν τεχνικές δυσκολίες, όσον αφορά την εφαρμογή αυτών των κριτηρίων, ιδιαίτερα όσον αφορά την απόδειξη του ανώτατου χρόνου απουσίας. Αυτές οι δυσκολίες δεν έχουν να κάνουν με την πρότασή μας, έχουν να κάνουν με τις μεγάλες -τεράστιες θα έλεγα- ελλείψεις του ελληνικού κράτους, διαχρονικά, στην καταγραφή πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εσωτερικό και πόσοι Έλληνες πολίτες ζουν στο εξωτερικό. Ως κόμμα, σε παλιότερες διακομματικές επιτροπές για το θέμα αυτό, θέταμε αυτό το πρόβλημα, ότι δεν υπάρχει δηλαδή τέτοια καταγραφή. Φυσικά το αγνοούσαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα» πρόσθεσε.

«Θεωρούμε ότι η συζήτηση πρέπει να συνεχιστεί για την αντιμετώπιση αυτών των τεχνικών δυσκολιών. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε άλλου είδους σκέψεις για το πως μπορούν να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, φυσικά αυτό δεν μπορεί να γίνει με όρους ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, πρέπει να δοθεί χρόνος. Το μόνο που επείγει, αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα, είναι η Συνταγματική Αναθεώρηση, που υπάρχουν συγκεκριμένες προθεσμίες της Βουλής, έτσι ώστε τα κριτήρια αυτά να θωρακιστούν συνταγματικά» είπε ακόμα ο Γ. Γκιόκας.

Ερωτηθείς αν είναι η κυβέρνηση ανοικτή στη συνταγματοποίηση αυτών των ρυθμίσεων, απάντησε: «Νομίζω ναι».

Στην ερώτηση αν το ΚΚΕ θα κάνει πίσω στην 30ετία και την επιστολική ψήφο, απάντησε: «Δεν θα κάνουμε πίσω στην επιστολική ψήφο σε καμιά περίπτωση. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχει η αυτοπρόσωπη παρουσία για όλους, χωρίς εξαιρέσεις, όσον αφορά τις χιλιομετρικές αποστάσεις, που μπήκε στην πρόταση που μοιράστηκε στα κόμματα αυτές τις μέρες».

«Υπάρχει το πραγματικό πρόβλημα της 30ετίας, που εμείς λέμε ότι πρέπει να ισχύει και για τις νέες εγγραφές και για τις παλιές εγγραφές. Επίσης σε αυτό δεν υποχωρούμε. Θεωρούμε ότι μια λύση που θα δοθεί πρέπει να δοθεί για όλους.

Τώρα υπάρχει το ζήτημα, η τεχνική δυσκολία της πιστοποίησης, σε αυτό πρέπει να συνεχιστεί η συζήτηση για το πως θα γίνεται η πιστοποίηση. Γιατί, ξαναλέω, έχει να κάνει με τις ελλείψεις του ελληνικού κράτους, το ότι ποτέ δεν είχε τέτοια καταγραφή. Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί» κατέληξε ο Γ. Γκιόκας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση