HomeΚΟΣΜΟΣΗ λίστα της Europol με τις πλέον καταζητούμενες γυναίκες

Η λίστα της Europol με τις πλέον καταζητούμενες γυναίκες

Είναι οι γυναίκες πιο ικανές για σοβαρά εγκλήματα;

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν υπάρχει φύλο στο έγκλημα». Αυτό είναι το κεντρικό σύνθημα της καμπάνιας της Europol, η οποία έδωσε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις πλέον καταζητούμενες γυναίκες στην Ευρώπη.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης του εγκλήματος, σύμφωνα με το BBC, αναφέρει ότι οι γυναίκες αυτές κατηγορούνται ή έχουν καταδικαστεί για σοβαρές πράξεις και συμμετοχή στο οργανωμένο έγκλημα.

Με την καμπάνια αυτή προσπαθεί να δείξει ότι οι γυναίκες είναι το ίδιο… ικανές στο έγκλημα με τους άνδρες. Η στατιστική, βέβαια, δείχνει πως, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν γυναίκες που έχουν διαπράξει σοβαρά εγκλήματα, οι άνδρες είναι εκείνοι που ευθύνονται για τα περισσότερα.

Πρόσφατη μελέτη, την οποία διέταξε η βρετανική κυβέρνηση και δημοσιεύθηκε φέτος, δίνει έμφαση στο γεγονός ότι οι κεντρικοί ρόλοι σε εγκληματικές συμμορίες ανήκουν σε άντρες.

Από τις 21 γυναίκες φυγάδες που φιγουράρουν στην ιστοσελίδα Crime has no gender (το έγκλημα δεν έχει φύλο), δεκαοκτώ είναι γυναίκες και τρεις άνδρες. Το φύλο του κάθε καταζητούμενου δεν αποκαλύπτεται μέχρι να βγει η μάσκα που κρύβει το πρόσωπό τους.

Ανάμεσα στους εγκληματίες είναι η Ελένα Πουζύρεβιτς, η οποία ευθύνεται για παράνομη διακίνηση εννέα γυναικών από τη Ρωσία στην Ισπανία, όπου αναγκάστηκαν να εργαστούν ως πόρνες.

Άλλη μια, η Αντζελίνα Σακιούνα, καταζητείται επειδή έδειρε μέχρι θανάτου μία νεαρή γυναίκα στη Ρίγα της Λετονίας πριν από πέντε χρόνια.

Η Κλερ Τζορτζ, εκπρόσωπος της Europol δήλωσε ότι η καμπάνια αποτελεί επέκταση μιας ιστοσελίδας που ήδη υπάρχει από το 2016, προσθέτοντας ότι η υπηρεσία στοχεύει στο να αυξήσει τις πιθανότητες να βρει τις φυγάδες.

Η Europol ζήτησε από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. να στείλουν λίστες με τις πλέον καταζητούμενες γυναίκες. Χαρακτηριστικό είναι ότι τρεις χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Κύπρος και το Λουξεμβούργο έστειλαν… άνδρες.

https://www.youtube.com/watch?time_continue=6&v=VChracR4p5I

Είναι οι γυναίκες πιο ικανές για σοβαρά εγκλήματα;

Η δρ. Μάριαν Ντούγκαν, ειδικός στην εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο του Κεντ απαντά στο BBC ότι η Europol πράττει σωστά, εξηγώντας ότι υπάρχει ένα στερεότυπο που αναφέρει ότι οι άνδρες είναι πιο πιθανό να διαπράξουν σοβαρά εγκλήματα.

Όμως το στερεότυπο υπάρχει επειδή είναι αληθινό, προσθέτει και συνεχίζει «Προφανώς όλα τα εγκλήματα μπορούν να διαπραχθούν και από τα δύο φύλα, όμως οι γυναίκες εγκληματούν σε πολύ μικρότερο βαθμό από τους άνδρες».

Η δρ. Ντούγκαν υπογραμμίζει ότι τα στερεότυπα αυτά εκμεταλλεύονται αρκετές φορές ομάδες οργανωμένου εγκλήματος. Πολλές από τις γυναίκες που βρίσκονται στη λίστα της Europol κατηγορούνται για υποθέσεις ναρκωτικών ή πορνείας, σε περιπτώσεις που οι γυναίκες μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμες.

«Αναφορικά με τη διακίνηση ανθρώπων τα θύματα έχουν την ψευδαίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας και συνεργάζονται καλύτερα με τους εκμεταλλευτές τους» λέει η Ντούγκαν, ενώ για τα ναρκωτικά σημειώνει «έχουμε την προδιάθεση να βλέπουμε τις γυναίκες να χρησιμοποιούνται ως αντιπερισπασμός, αλλά όχι σε θέσεις ψηλά στην ιεραρχία».

«Πιστεύω ότι η συγκεκριμένη καμπάνια θα είναι αρκετά δημοφιλής, αλλά δεν νομίζω ότι θα αλλάξει τις στερεοτυπικές απόψεις» καταλήγει.

efsyn.gr

 

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση