Σε εξέλιξη είναι η έκτακτη συνεδρίαση του βρετανικού κοινοβουλίου για το Brexit με την κυβέρνηση έχει καταθέσει προς συζήτηση δύο προτάσεις: η πρώτη ζητά την έγκριση του σώματος για τη νέα συμφωνία του Μπόρις Τζόνσον, και η δεύτερη ζητά την έγκριση για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Τη δεύτερη πρόταση αναμένεται να προωθήσει η κυβέρνηση προς έγκριση από το Σώμα, μόνο σε περίπτωση που απορριφθεί η πρώτη πρόταση. Σε αυτήν, οι βουλευτές του Εργατικού κόμματος, Πίτερ Κάιλ και Φιλ Γουίλσον, προτείνουν τροπολογία που ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι εάν η συμφωνία δεν κερδίσει την πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, τότε οι βουλευτές θα έχουν την ευκαιρία να ψηφίσουν πάνω στην τροπολογία των Κάιλ-Γουίλσον, και η οποία εάν εγκριθεί, θα ζητά από την κυβέρνηση να θέσει στην επιλογή των πολιτών οποιουσδήποτε όρους για το Brexit.

Μία ακόμη τροπολογία προτείνει ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού κόμματος, Όλιβερ Λέτουιν, την οποία χαρακτηρίζει ως «ασφαλιστική δικλείδα» στο νόμο Μπεν – που υποχρεώνει τον πρωθυπουργό να ζητήσει παράταση στο Brexit, εάν δεν υπάρξει έγκριση της συμφωνίας αποχώρησης. Η τροπολογία αυτή προβλέπει ότι ακόμη και εάν σήμερα, το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη νέα συμφωνία, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να ζητήσει παράταση στο Brexit μέχρι να ολοκληρωθεί η νομοθεσία για την αποχώρηση και από τα δύο σώματα της Βουλής.Τη συγκεκριμένη τροπολογία υπογράφουν μεταξύ άλλων, οι πρώην υπουργοί Οικονομικών και Δικαιοσύνης που διαγράφηκαν, Φίλιπ Χάμοντ και Ντέιβιντ Γκοκ.

Σε επιστολή του, ο Λέτουιν εξηγεί ότι σκοπεύει να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα φέρει ο πρωθυπουργός, ωστόσο αυτό που επιδιώκει με την τροπολογία είναι να παραμείνει ενεργός ο νόμος για την παράταση ως ασφαλιστική δικλείδα, μέχρις ότου επικυρωθεί ο νόμος για την αποχώρηση. Προσθέτει επίσης ότι σε καμία περίπτωση δεν προτείνει την καθυστέρηση της αποχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, απλά διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει κατά λάθος άτακτη έξοδος στις 31 Οκτωβρίου, εάν κάτι πάει στραβά στην έγκριση του νομοσχεδίου αποχώρησης.

Κλειδί το ενωτικό DUP
Οι βορειοϊρλανδοί σύμμαχοι του Μπόρις Τζόνσον θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν αυτήν την τροπολογία. “Θα το εξετάζουμε αυτό επισταμένως”, δήλωσε ο Νάιτζελ Ντοντς, αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), στο ραδιόφωνο του BBC όταν ρωτήθηκε αν το κόμμα του είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την τροπολογία που εισηγήθηκε ο πρώην βουλευτής του Συντηρητικού Κόμματος Ολίβερ Λέτουιν.

Το κόμμα DUP έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας λόγω των τελωνειακών συνεπειών της για τη Βόρεια Ιρλανδία. Σημειώνεται ότι η επιλογή των τροπολογιών που κατατίθενται σήμερα, εναπόκεινται στην ευχέρεια του προέδρου της Βουλής για να συζητηθούν και να ψηφιστούν.

Οι βουλευτές της χώρας καλούνται να επικυρώσουν ή όχι τη συμφωνία που έφερε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, όμως οι διαβουλεύσεις, παρασκηνιακές και μη, συνεχίζονται μέχρι το τελευταίο λεπτό.

«Φεύγουμε στις 31 Οκτωβρίου»
Σε μία από τις τελευταίες του ενέργειες για να πείσει τους βουλευτές να στηρίξουν τη συμφωνία του ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε συνέντευξη στο BBC υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιό του είναι «το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

«Τους καλώ όλους να οραματιστούν πως θα μπορούσε να είναι αύριο το απόγευμα, εάν έχουμε τελειώσει με αυτό, έχουμε σεβαστεί τη βούληση του λαού, επειδή έχουν τη δυνατότητα πάμε μπροστά» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Ερωτηθείς για το εάν πιστεύει πως έχει τους απαιτούμενους αριθμούς ο Μπ. Τζόνσον δήλωσε «το Brexit ήταν εξαντλητικό και διχαστικό. Ελπίζω οι άνθρωποι να σκεφτούν σωστά, τι θέλουν οι ψηφοφόροι μας. Θέλουν να συνεχίσουμε με αυτό το θέμα; Θέλουν ακόμη περισσότερο διχασμό και καθυστερήσεις;»

«Θα φύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου» κατέληξε ο Βρετανός πρωθυπουργός

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις Μπόρις Τζόνσον και Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσαν, νωρίτερα, ότι υπήρξε συμφωνία επί των νέων προτάσεων για το Brexit. Τα σημεία – κλειδιά, ειδικά για τη Βόρεια Ιρλανδία, είναι:

Οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί θα συνεχίσουν να ισχύουν για τα προϊόντα στη Βόρεια Ιρλανδία. Αυτό σημαίνει ελέγχους στα σύνορα.

Η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει τελωνειακά στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επομένως θα επωφελείται από την εμπορική πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά θα παραμείνει σημείο εισόδου για την ενιαία αγορά. Έτσι, οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου θα επιβάλλουν δασμούς σε τρίτες χώρες, εφόσον τα προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία δεν κινδυνεύουν να εισαχθούν στην ενιαία αγορά. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται δασμοί της Ε.Ε.

Ως προς τον ΦΠΑ το σχέδιο προβλέπει ότι θα διατηρηθεί η ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς, με τον παράλληλο σεβασμό των επιθυμιών του Ηνωμένου Βασιλείου για την ψηφιακή αγορά.

Τέλος, θα υπάρχει μηχανισμός συγκατάθεσης της Βόρειας Ιρλανδίας, Τέσσερα χρόνια μετά την εφαρμογή των διευθετήσεων, το κοινοβούλιο της Βόρειας Ιρλανδίας θα αποφασίσει με απλή πλειοψηφία αν θα παραμείνουν οι ρυθμίσεις αυτές. Ο Μπαρνιέ, διευκρίνισε ότι η μεταβατική περίοδος θα διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2020, αλλά μπορεί να παραταθεί για άλλο ένα ή δύο χρόνια, εάν υπάρξει κοινή συμφωνία.

slpress.gr

efsyn.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση