HomeΚΡΗΤΗΤα δάνεια του ΟΕΚ στην… Βουλή μετά από παρέμβαση Βαρδάκη

Τα δάνεια του ΟΕΚ στην… Βουλή μετά από παρέμβαση Βαρδάκη

«Να εκδοθεί άμεσα η Υ.Α. για την οικονομική ελάφρυνση των δανειοληπτών»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Επί τάπητος ξανά το θέμα των δανείων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ) με επιδοτούμενο επιτόκιο από τον βουλευτή Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Βαρδάκη, με ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ο κ. Βαρδάκης όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, με την υπ’ αριθ. 52246/3173/2018 (ΦΕΚ 539/Β/16-02-18) Υπουργική Απόφαση, που υπεγράφη από την Υπουργό Εργασίας της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, κα Αχτσιόγλου, δόθηκε στους δανειολήπτες, που έλαβαν δάνεια από ίδια κεφάλαια του πρώην Ο.Ε.Κ., η δυνατότητα να τα ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους. Τα συγκεκριμένα δάνεια αφορούν κεφάλαια του ίδιου του Οργανισμού, τα οποία προέρχονταν από τις εισφορές των ίδιων των εργαζομένων. Η εν λόγω ρύθμιση ήρθε να δώσει «ανάσα» σε πάνω από 80.000 οικογένειες σε όλη τη χώρα.

Εκτός όμως από αυτήν την κατηγορία δανειοληπτών του ΟΕΚ , υπάρχει και μια άλλη μεγάλη κατηγορία, που ενώ το εγκριτικό του δανείου τους, το πήραν από τον Οργανισμό, ο ΟΕΚ εν συνεχεία τους παρέπεμψε για τη χορήγησή του από συμβεβλημένες με αυτόν τράπεζες.

Τα δάνεια χορηγήθηκαν από στεγαστικά κεφάλαια των τραπεζών και εξοφλούνται σε 15 χρόνια, σε μηνιαίες τοκοχρεωλυτικές δόσεις.  Ο ΟΕΚ επιδοτεί το επιτόκιο αυτών των δανείων για 9 χρόνια παράλληλα με το Δημόσιο που επιδοτεί το ίδιο επιτόκιο για 7,5 χρόνια.

Για τα επόμενα 6 έτη μέχρι την αποπληρωμή, το επιτόκιο βαρύνει εξολοκλήρου τον δανειολήπτη με συνέπεια η μηνιαία δόση του δανείου να αυξάνεται σημαντικά σε μία δύσκολη οικονομικά συγκυρία.

Σημειώνεται επιπλέον ότι επειδή ήταν 15ετούς εξόφλησης, η μηνιαία δόση των δανείων αυτών, ήδη  αφορούσε σε μεγάλα ποσά χρημάτων.

Στα εν λόγω δάνεια δόθηκε η δυνατότητα επέκτασης του χρόνου αποπληρωμής (με μεγάλη επιβάρυνση από προστιθέμενους τόκους στο αρχικό κεφάλαιο) σύμφωνα με τον Ν. 4305/14 (άρθρο 55), θέτοντας ωστόσο τον όρο ότι οι δανειολήπτες δεν πρέπει να έχουν ληξιπρόθεσμη οφειλή έξι (6) μηνιαίες τοκοχρεολυτικές δόσεις κατά την ημερομηνία αίτησης η οποία έπρεπε να υποβληθεί έως 31/12/2015, ενώ δύναται με Υπουργική Απόφαση να παραταθεί η προθεσμία αυτή.

Ο κ. Βαρδάκης επισημαίνει ότι σύμφωνα με την απάντηση της Υπουργού Εργασίας, της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κας Αχτσιόγλου Έφη, στην υπ αρ. πρωτ.3580/15-2-2018 ερώτηση που είχε καταθέσει παλαιότερα, αναφορικά με την ρύθμιση Δανείων από τον τέως ΟΕΚ, είχε καταστεί σαφές ότι από την μεριά της Υπουργού, ότι στον ΟΑΕΔ είχε συσταθεί Ομάδα εργασίας, με αντικείμενο την υποβολή προτάσεων για τη ρύθμιση οφειλών δικαιούχων δανειοληπτών εξ ιδίων κεφαλαίων του καταργηθέντος ΟΕΚ.

Η συγκεκριμένη Ομάδα εργασίας πέραν του αντικειμένου που της είχε ανατεθεί, είχε αναλάβει να συγκεντρώσει και να επεξεργαστεί όλα τα στοιχεία που αφορούν τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις Τράπεζες στα πλαίσια του προγράμματος επιδότησης επιτοκίου, ώστε να υποβληθούν προτάσεις σε συνεργασία με τις Τράπεζες, ευνοϊκών ρυθμίσεων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών.

Ο κ. Βαρδάκης επισήμανε ότι  το νόμο 4618/2019 «Κύρωση των επιμέρους συμβάσεων για τα έργα V και VI της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις», παράγραφος 1, άρθρο εικοστό πέμπτο, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εισήγαγε διάταξη αναφορικά με την ρύθμιση των δανείων του τ. Ο.Ε.Κ.. με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Ειδικότερα, παρέχεται η εξουσιοδότηση, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΑΕΔ (ο οποίος κατέστη καθολικός διάδοχος του καταργηθέντος ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 35 του ν. 4144/2013), να μπορούν να επιδοτούνται οι τοκοχρεωλυτικές δόσεις των δανείων που χορηγήθηκαν σε εργαζομένους από ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες με επιδότηση του επιτοκίου από τον τ. ΟΕΚ, δυνάμει των διατάξεων των άρθρων 2 του ν. 2116/1993 και 37 του ν. 2224/1994. Με την απόφαση αυτή καθορίζονται τα κριτήρια ένταξης στην επιδότηση (όπως ιδίως το εισόδημα, η αξία της κύριας κατοικίας και της συνολικής ακίνητης περιουσίας και το ύψος των καταθέσεων), τα ποσοστά επιδότησης της έντοκης τοκοχρεωλυτικής δόσης, τα μέγιστα ποσά της επιδοτούμενης δόσης και η μέγιστη διάρκεια της επιδότησης ανά κλίμακες οφειλής και κάθε άλλο αναγκαίο διαδικαστικό και λεπτομερειακό ζήτημα για την υλοποίηση της προβλεπόμενης επιδότησης.

Επειδή η Κυβέρνησή ΣΥΡΙΖΑ, έδειξε για μια ακόμα φορά το κοινωνικό της πρόσωπο με την ρύθμιση των δανείων που ελήφθησαν τόσο απευθείας από τον Ο.Ε.Κ.. όσο και αυτά με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Επειδή το πρόβλημα των δανειοληπτών μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο αφορά δεκάδες χιλιάδες οικογένειες.

Επειδή από την υλοποίηση αναμένεται να ωφεληθούν δανειολήπτες που εξακολουθούν να οφείλουν και οι οποίοι, σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής των δανείων τους προς τις ανώνυμες τραπεζικές εταιρίες, θα αντιμετωπίσουν τον κίνδυνο απώλειας της κατοικίας τους.

Ο κ. Βαρδάκης ρωτά τους αρμόδιους Υπουργούς αν υπάρχει πρόθεση της σημερινής Κυβέρνησης για την οικονομική ελάφρυνση και των δανειοληπτών που έλαβαν δάνεια μέσω τ. Ο.Ε.Κ. με επιδοτούμενο επιτόκιο.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση