HomeΚΡΗΤΗΒ. Κεγκέρογλου: «Να υλοποιηθεί το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Κρήτης»

Β. Κεγκέρογλου: «Να υλοποιηθεί το Περιφερειακό Παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Κρήτης»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ολομέλεια της Βουλής συζητήθηκε σήμερα, η επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ της Κινήματος Αλλαγής και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για τη δημιουργία Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Κρήτης.

Η επίκαιρη ερώτηση έγινε ύστερα από την σύσκεψη των φορέων, που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενό Σάββατο στο Ηράκλειο και περιλαμβάνει την πρόταση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστήμιου Κρήτης και της Περιφερειακής Δ/νσης Εκπαίδευσης για το παρατηρητήριο Οδικής Ασφάλειας Κρήτης.

Συγκεκριμένα, κατά τη συζήτηση της ερώτησης, ο Β.Κεγκέρογλου σημείωσε ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις πρώτες θέσεις τροχαίων ατυχημάτων (μοτοσικλέτες) σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostaat και τόνισε ότι η οδική ασφάλεια αποτελεί ένα ζητούμενο για την Ελλάδα, αφού διαπιστώνεται έλλειμμα σε όλες τις παραμέτρους που την διαμορφώνουν και την επηρεάζουν.

Η ανάγκη να έλθουν στο ίδιο τραπέζι:

– άνθρωποι που δουλεύουν ερευνητικά και μελετούν τα θέματα της οδήγησης
– άνθρωποι που παράγουν πολιτική
– κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς είναι επιτακτική .

Παράλληλα, είναι προφανώς αναγκαία η εκπόνηση συγκεκριμένων πολιτικών και η θέσπιση όλων των ενδεδειγμένων κανόνων και η λήψη μέτρων που όμως προϋποθέτουν την ολοκληρωμένη αποτύπωση της κατάστασης και της εξέλιξης της.
Η οικογένεια, το σχολείο, η εκπαίδευση και η επιμόρφωση ενηλίκων και βέβαια η σωστή εκπαίδευση και οι δοκιμασίες των υποψηφίων οδηγών είναι σημαντικοί παράγοντες και θεσμοί διαμόρφωσης << της οδικής συμπεριφοράς>>.

Στην κατεύθυνση αυτή, επειδή η Κρήτη έχει αυξημένο αριθμό θανατηφόρων ή σοβαρών ατυχημάτων, όπως μάλιστα καταδεικνύει μελέτη έγκριτης εφημερίδας που δείχνει αύξηση των τροχαίων το Σάββατο, και αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή που δεν επηρεάζεται κυκλοφοριακά από άλλες περιφέρειες, ρώτησε τον αρμόδιο Υπουργό αν θα υλοποιήσει την ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Κρήτης που έχει επεξεργαστεί το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και το Εργαστήριο Υγείας και Οδικής Ασφάλειας και σε ποιες ενέργειες έχει προβεί με τα συναρμόδια Υπουργεία για την προώθηση μιας κουλτούρας οδικής ασφάλειας

Ο Υφυπουργός, τόνισε ότι προβλέπεται νέο επιχειρησιακό σχέδιο από το 2021 έως το 2030 και ότι γνωρίζει την παραπάνω πρόταση από τοπικούς παράγοντες, ωστόσο υπηρεσιακά δεν έχει περιέλθει σ’ αυτόν και αναφέρθηκε στην Λευκή Βίβλο για τις Μεταφορές, την οποία η ΕΕ πρότεινε προκειμένου να τεθεί ένας στόχος για τη μείωση των σοβαρών τραυματισμών από τροχαία ατυχήματα, παράλληλα με τον στόχο της μείωσης τους.

Ο κ.Κεγκέρογλου επέμεινε στην ανάγκη άμεσης δημιουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Οδικής Ασφάλειας Κρήτης, το οποίο θα συμβάλλει καθοριστικά στον καθορισμό των πολιτικών προτεραιοτήτων και στην διαμόρφωση ενός σχεδιασμού και βέβαια το πλαίσιο πολιτικών για το 2021-2030 άλλα και στην άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που ανακύπτουν κάθε μέρα. Το θέμα είναι επείγον και δεν μπορεί να περιμένει το 2030.

Διαφήμιση
Διαφήμιση