HomeΚΟΣΜΟΣΕκλογές στην Πολωνία σήμερα -Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Εκλογές στην Πολωνία σήμερα -Τα σενάρια για την επόμενη κυβέρνηση

Εκλέγουν βουλευτές και γερουσιαστές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανοιξαν οι κάλπες στην Πολωνία, για τις εκλογές στις οποίες οι πολίτες καλούνται να εκλέξουν 460 βουλευτές και 100 μέλη της Γερουσίας.

Το κυβερνών κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (Pis) επιδιώκει να διατηρήσει την αυτοδυναμία του στην κάτω βουλή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης της Πολωνίας ελπίζουν στην ανατροπή και τον σχηματισμό ευρύτερου κυβερνητικού συνασπισμού. Στις δημοσκοπήσεις που έγιναν στην Πολωνία το προηγούμενο διάστημα, το PiS είχε καθαρό προβάδισμα. Σύμφωνα με αυτές, αναμένεται να εξασφαλίσει το 40-49% των ψήφων και πιθανόν να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία στην κάτω βουλή.

Από την πλευρά τους, τα βασικά κόμματα της αντιπολίτευσης – το κεντρώο Συμμαχία Πολιτών (ΚΟ) που γεννήθηκε από την Πολιτική Πλατφόρμα (PO), η Δημοκρατική Αριστερή Συμμαχία (SLD) και το χριστιανοδημοκρατικό Πολωνικό Λαϊκό Κόμμα (PSL) – ελπίζουν ότι συνδυαστικά η στήριξη των ψηφοφόρων προς αυτά μπορεί να ξεπεράσει αυτή του PiS, γεγονός που θα τους επιτρέψει να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Για τα κόμματα της αντιπολίτευσης κοινός παρονομαστής είναι η φιλοευρωπαϊκή στάση, όπως και η δέσμευση ότι θα ακυρώσουν τις αμφιλεγόμενες ευρείες θεσμικές μεταρρυθμίσεις του PiS, που έφεραν την Πολωνία σε αντιπαράθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση