HomeΚΡΗΤΗE.I.Y.H: Σοβαρές εξελίξεις για την ανακύκλωση στην Κρήτη

E.I.Y.H: Σοβαρές εξελίξεις για την ανακύκλωση στην Κρήτη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Καμία ευαισθησία ούτε για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους, ούτε για την ανακύκλωση και την οικολογία δεν έχουν Κυβέρνηση – ΕΕΑΑ και Δήμος Ηρακλείου σύμφωνα με τις καταγγελίες των μελών της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ένωση «Το μόνο που τους νοιάζει πραγματικά είναι η ΕΕΑΑ και οι εργολάβοι να βγάζουν κέρδη από τα ανακυκλώσιμα των πολιτών που πληρώνουν για ανακύκλωση με τις πλάτες της Κυβέρνησης και Δήμου Ηρακλείου.»

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στις 23/09 το σωματείο μας, με τους εργαζόμενους της ανακύκλωσης πραγματοποιήσαμε παρέμβαση στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ηρακλείου. Αναδείχτηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα της συστηματικής καθυστέρησης πληρωμών, των εργατικών ατυχημάτων, της ανασφάλειας για το πιθανό κλείσιμο του εργοστασίου. Η Δημοτική αρχή παραδέχθηκε ότι πετούσε στο ΧΥΤΑ το ανακυκλώσιμο υλικό γιατί «δεν υπήρχε άλλη λύση» ενώ χαρακτηριστικά έλεγε πως είναι στο πλευρό των εργαζομένων. . .

Έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε, τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων η εταιρία δεσμεύτηκε εγγράφως με το επισυναπτόμενο ότι θα εξοφλήσει το μήνα Σεπτέμβρη έως τις 10 Οκτωβρίου και το επίδομα αδείας έως τις 15/10. Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε πόσο αφερέγγυα είναι , καθώς εχτές 10/10 αποπλήρωσε μόλις το 20% των δεδουλευμένων. Η ίδια η ζωή επιβεβαίωσε δυστυχώς με τραγικό τρόπο τις άθλιες και επικίνδυνες για την ανθρώπινη ζωή συνθήκες που η ΕΙΥΗ και οι εργαζόμενοι της Ανακύκλωσης όλα αυτά τα χρόνια κατήγγειλαν με το σοβαρό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε λίγες μέρες πριν, που είχε ως αποτέλεσμα τον σοβαρό τραυματισμό συναδέλφου εργοδηγού. Θα ήταν μάλλον από την πολύ συντήρηση…

Τουλάχιστον αγανάκτηση και θυμό μας προκαλούν οι ανακοινώσεις του αντιδημάρχου καθαριότητας κ. Βαρδαβά σε τοπικό ραδιόφωνο για το ότι το εργοστάσιο θα κλείσει έως το Σάββατο και πιθανά να κλείσει για ένα διάστημα για επισκευές όταν πριν λίγες μέρες σε τηλεφωνική επικοινωνία με το σωματείο δεν ήξερε απολύτως τίποτα, « ότι ξέρετε ξέρω» είπε χαρακτηριστικά.. Δεν μας λέει το ουσιαστικό ο αντιδήμαρχος και ο Δήμαρχος … Τι θα γίνει με τους 45 εργαζόμενους που είναι απλήρωτοι και συνάμα μένουν στον αέρα αυτοί και οικογένειες τους χωρίς μεροκάματο? Τι μέλλει γενέσθαι με την ανακύκλωση που χρυσοπληρώνει ο λαός της ανατολικής Κρήτης μέσω των τελών ?

Αυτό είναι το «κράτος δικαίου» μιας και άνοιξε η συζήτηση πρόσφατα. Οι εργάτες να δουλεύουν απλήρωτοι, να σακατεύονται στη δουλειά και να πετιούνται στο δρόμο και η κυβέρνηση να σφυρίζει αδιάφορα, ο δήμος να κάνει τεμενάδες στους μεγαλοεργοδότες της ΕΕΑΑ, ο λαός να πληρώνει χωρίς αντίκρισμα.

Οι εργαζόμενοι δεν θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια, δεν θα αφήσουμε σε χλωρό κλαρί όλους αυτούς που μετέτρεψαν την ανακύκλωση σε μια απέραντη μπίζνα, αυτούς που θέλουν τους εργάτες να σακατεύονται καθημερινά, να πληρώνονται αν και εφόσον βολεύει τα εταιρικά κέρδη. Απέναντι στο επιχείρημα τους «καθήστε καλά για να έχετε δουλειά» απαντάμε ακόμη μία φορά πως οι ανάγκες οι δικές μας και των οικογενειών μας μας οδηγούν, σιγή νεκροταφείου δεν θα έχουν.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΩΡΑ ΑΠΟ ΕΕΑΑ- ΔΗΜΟ – ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ:

· Να διασφαλιστεί πως οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν κανένα από τα δικαιώματα και τις εργασιακές σχέσεις που έχουν κερδίσει είτε είναι κλειστό για 2-3 μέρες είτε για 2 μήνες.

· Να μας απαντήσουν υπεύθυνα οι αρμόδιοι τι σχεδιάζουν να κάνουν με την διαδικασία αποκομιδής και ανακύκλωσης πίσω από κλειστές πόρτες μακριά από τον λαό αλλά για τον λαό.

· Να πληρώσει η Waste Solutions τα δεδουλευμένα που χρωστάει όπως και το επίδομα άδειας σε όλους, μέχρι τις 15 του Οκτώβρη όπως έχει η ίδια δεσμευτεί».

Διαφήμιση
Διαφήμιση