HomeΕΛΛΑΔΑΠαυλόπουλος και 12 αρχηγοί κρατών συζητούν στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης

Παυλόπουλος και 12 αρχηγοί κρατών συζητούν στην Αθήνα για το μέλλον της Ευρώπης

Στο Ζάππειο Μέγαρο η 15η 'Ατυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του «Αrraiolos Group»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η καρδιά της Ευρώπης χτυπά σήμερα στην Αθήνα, όπου λαμβάνει χώρα στο Ζάππειο Μέγαρο η 15η ‘Ατυπη Σύνοδος των Αρχηγών Κρατών του «Αrraiolos Group», με κεντρικό θέμα συζήτησης την «Θεμελιώδη αρχή της Αλληλεγγύης ως κλειδί για την εμβάθυνση της ΕΕ, καθώς και τα επιπλέον βήματα, που απαιτούνται για την περαιτέρω προώθηση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης».

Η Σύνοδος πραγματοποιείται στην Αθήνα μετά από σχετική πρωτοβουλία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος υποδέχεται στη χώρα μας τους Προέδρους : της Γερμανίας κ. Φραντς-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, της Ιταλίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, της Πορτογαλίας κ. Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα, της Πολωνίας κ. Αντρέι Ντούντα, της Ουγγαρίας κ. Γιάνος ‘Αντερ, της Μάλτας κ. Τζορτζ Βέλα, της Λετονίας κ. Έγκιλς Λέβιτς, της Σλοβενίας κ. Μπόρουτ Πάχορ, της Εσθονίας κα. Κέρστι Κάλιουλαϊντ, της Βουλγαρίας κ. Ρούμεν Ράντεφ, της Κροατίας κα Κολίντα Γκράμπαρ-Κιτάροβιτς και της Ιρλανδίας κ.Μάικλ Χίγκινς.

Η 15η Σύνοδος του «Arraiolos Group» συγκαλείται μετά από τις τελευταίες κρίσιμες ευρωεκλογές και στο επίκεντρο των συζητήσεων τίθεται πλέον το μέλλον του Ευρωπαϊκού Οικοδομήματος και τα επόμενα βήματα, που απαιτούνται προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Σύνοδος θα καταλήξει στην «Διακήρυξη των Αθηνών», η οποία θα αναφέρεται στο μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην ανάγκη να γίνουν, το ταχύτερο δυνατό, αποφασιστικά βήματα προς την κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης και, άρα, της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, με στόχο την δημιουργία μιας Ομοσπονδιακού τύπου Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό όρους Αντιπροσωπευτικής Δημοκρατίας.

Ιδιαίτερη, επίσης, έμφαση θα δοθεί στις θεματικές που θα απασχολήσουν τις δυο Συνεδριάσεις των Αρχηγών Κρατών του Airrolos Group, καθώς η πρώτη θα αναφέρεται στην «Αποτελεσματική αντιμετώπιση της οικονομικής και της προσφυγικής κρίσης» και η δεύτερη στην «Από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων για την ασφάλεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Κρατών-Μελών της». Οι συνεδριάσεις αυτές αναμένεται να ολοκληρωθούν περί τις 17:00, οπότε και θα γίνουν οι δηλώσεις των Προέδρων στον Τύπο. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με επίσημο δείπνο, που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν των Αρχηγών Κρατών του Arraiolos Group.

Tο Arraiolos Meeting μετρά ήδη 15 χρόνια, καθώς το 2003, με πρωτοβουλία του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Πορτογαλίας κ. Χόρχε Σαμπέο, συνήλθε, για πρώτη φορά, στην πόλη της Πορτογαλίας Arraiolos η ετήσια Σύνοδος των μη Εκτελεστικών Προέδρων της Δημοκρατίας των Κρατών-Μελών της Ένωσης, η οποία τότε είχε περιορισμένη συμμετοχή.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι το 2016, η Σύνοδος αυτή είχε έναν άτυπο χαρακτήρα, αλλά μετά από πρωτοβουλία τεσσάρων Προέδρων Γερμανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας και Ιταλίας, απέκτησε πιο συνεκτικό και ουσιαστικό χαρακτήρα, με επιμέρους εισηγήσεις, γενικά συμπεράσματα και δηλώσεις προς τον Τύπο, όπου ο Προεδρεύων Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανακοινώνει τις γενικές γραμμές των συζητήσεων που απασχόλησαν την Σύνοδο και τους στόχους της επόμενης συνάντησής τους.

protothema.gr