HomeΚΡΗΤΗΣτο Συνέδριο για τις κοινωνικές ομάδες ο Σ. Βαρδάκης

Στο Συνέδριο για τις κοινωνικές ομάδες ο Σ. Βαρδάκης

Τι ανέφερε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο κ. Βαρδάκης στο πλαίσιο του 9ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας «Επ’ Αρωγή» που διοργανώνεται φέτος από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο της Κρήτης, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει και να συγχαρεί τους εργαζόμενους του Κέντρου Πρόνοιας της Περιφέρειας Κρήτης, το ΔΣ και ειδικά τους εθελοντές, οι οποίοι έχουν συγκροτήσει μια δυνατή, συμπαγή, αποτελεσματική ομάδα και έχουν φέρει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο έργο.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο του κράτους και την κοινωνική πολιτική που ασκείται, ο κ. Βαρδάκης δήλωσε τα ακόλουθα:

Ο ρόλος ενός κράτους δικαίου, είναι να δημιουργεί ισότητα, ισονομία, ίσες ευκαιρίες πρόσβασης των κατοίκων αυτού του κράτους, στα αγαθά του δυτικού πολιτισμού.

Όπου κάποιο μέλος της κοινωνίας μειονεκτεί  σε σχέση με τα υπόλοιπα, ως προς τη συμμετοχή στην κοινωνική ή οικονομική ζωή του τόπου, λόγω προβλημάτων ή σωματικών ή ψυχικών διαταραχών, έρχεται το κράτος, τουλάχιστον αυτό είναι το δέον, και με πολιτικές και νόμους προσπαθεί να λειάνει τις διαφορές και τις ανισότητες μεταξύ των μελών του κοινωνικού συνόλου.

Έχοντας, αυτό στο κέντρο της πολιτικής και της σκέψης μας, τα προηγούμενα τρία χρόνια προχωρήσαμε ως Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στη δημιουργία ενός νέου κοινωνικού κράτους, του οποίου στόχος ήταν η στήριξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων του πληθυσμού, με σκοπό την επίτευξη ισότητας, ισονομίας, κοινωνικής ένταξης και ενσωμάτωσης, ίσης πρόσβασης στα αγαθά. Άλλωστε,  η πλήρης ενσωμάτωση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού σε μια κοινωνία ίσων ευκαιριών είναι πάντα αμφίδρομα ευεργετική.

Συγκεκριμένα, με γνώμονα τα παραπάνω ακολούθησαν μια σειρά ενέργειες από την πλευρά της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ:

  • Με το νόμο 4440/2016 θεσμοθετήθηκε σε κάθε διαγωνισμό του ΑΣΕΠ ποσοστό θέσεων να προκηρύσσονται για άτομα ευάλωτων κοινωνικών ομάδων
  • Με το νόμο 4488/2017 για τις συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις Δημοσίου και λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων µε αναπηρίες και άλλες διατάξεις, ενσωματώθηκαν οι διεθνείς συμβάσεις του ΟΗΕ στο Ελληνικό δίκαιο και το προαιρετικό πρωτόκολλο για τα δικαιώματα Α.με.Α.
  • Αναθεωρήθηκε ο πίνακας προσδιορισμού ποσοστού αναπηρίας, διευρύνθηκαν σε 144 από 43 οι μη αναστρέψιμες παθήσεις
  • Εξασφαλίστηκε η μη περικοπή αναπηρικών συντάξεων
  • Λειτουργούν 335 Κέντρα Κοινότητας
  • Ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΑ
  • Εξασφαλίστηκε η ισότιμη πρόσβαση όλων στο σύστημα υγείας και στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη
  • Για τους οικονομικά ευάλωτους ακολουθήθηκε πρόγραμμα αντιμετώπισης ανθρωπιστικής κρίσης με το ΚΕΑ, το κοινωνικό μέρισμα, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο ΔΕΗ, τα σχολικά γεύματα
  • Το πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης για άτομα με αναπηρία
  • Η αναβάθμιση της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης
  • Ενίσχυση του ΚΕΘΕΑ και υποστήριξη του πολύ επιτυχημένου έργου του τα τελευταία 37 χρόνια.
  • Για πρώτη φορά δημιουργία Ειδικής Γραμματείας κοινωνικής ένταξης Ρομά

Σε ένα δυτικό κράτος η κοινωνική ένταξη και η κοινωνική συνοχή αποτελούν τόσο συνέπειες, όσο και προϋποθέσεις για την επιτυχία των στόχων της οικονομικής ανάπτυξης, της απασχόλησης και της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Έτσι, είναι στοίχημα για μια κοινωνία η οικονομική και κοινωνική ενσωμάτωση με κάθε πρόσφορο τρόπο των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων όπως ΑμεΑ, μετανάστες, πρόσφυγες, μακροχρόνια άνεργοι, αιτούντες άσυλο, θύματα trafficking, θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ομάδες με πολιτισμικές ή/και θρησκευτικές ιδιαιτερότητες, χρήστες και πρώην χρήστες ουσιών, ανήλικοι παραβάτες, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, άστεγοι, άτομα ευρισκόμενα σε κατάσταση φτώχειας και απειλούμενα από φτώχεια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση