HomeHL-EconomyΘεοχάρης για «κανόνι» Thomas Cook: Μέτρα για άμεσο περιορισμό της ζημιάς

Θεοχάρης για «κανόνι» Thomas Cook: Μέτρα για άμεσο περιορισμό της ζημιάς

Ο υπουργός Τουρισμού επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Άμεσο περιορισμού της ζημιάς που εκτιμάται σε 500.000.000 για τον ελληνικό τουρισμό ευρώ από την κατάρρευση της Thomas Cook αναζητεί η κυβέρνηση σύμφωνα με τον κ. Χάρη Θεοχάρη.

Ο υπουργός Τουρισμού ενημερώνοντας τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής εξήγησε ότι θα επιχειρηθεί η αναπλήρωση των δυνητικά χαμένων αεροπορικών αφίξεων μέσω συνεργασιών με άλλες εταιρείες. «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε σε ανοικτή επικοινωνία με την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων, με εκπροσώπους αεροπορικών εταιρειών, τους ανθρώπους των: Aegean Air, Jet2, British Airways, EasyJet» ανέφερε ο κ. Θεοχάρης σημειώνοντας ότι η ταχύτητα κάλυψης του κενού που αφήνει η Thomas Cook είναι κομβικής σημασίας. Σε ότι αφορά τις απώλειες που υπέστησαν τα ξενοδοχεία της χώρας, ο υπουργός επικαλέστηκε την έρευνα την έρευνα του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (Ι.Τ.Ε.Π.) που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε.), προκύπτει ότι η συνολική ζημιά στα καταλύματα της χώρας αποτιμάται στα 315 εκατ. ευρώ.

Κατά τα λοιπά ο κ. Θεοχάρης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον ότι επί των ημερών του είχε μετατρέψει την Thomas Cook σε στρατηγικό συνεργάτη της χώρας παρά το γεγονός ότι γνώριζε τα οικονομικά προβλήματα του τουριστικού κολοσσού.

«Στα χρόνια που κυβερνήσατε αυτό τον τόπο» ανέφερε απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσει «η οικονομική συμμετοχή του ΕΟΤ στη συνδιαφήμιση με την Thomas Cook Group άγγιξε συνολικά τα 4,711 εκατ. ευρώ. Δηλαδή από το 2015 που αναλάβατε μέχρι και τον Μάιο του 2019 που υπογράψατε την τελευταία συμφωνία, η δαπάνη της συνδιαφήμισης εκτοξεύθηκε. Η ποσοστιαία αύξηση από το 2015 έως το 2019 ήταν 256,5% ή +192,5% για την περίοδο 2015-2018.

Κάτι που δεν συνέβη με τον εισερχόμενο τουρισμό από το «κανάλι» της Thomas Cook. Με βάση τα επίσημα στοιχεία για την περίοδο 2015-2018, τα οποία και καταθέτω, η ποσοστιαία αύξηση του αριθμού των τουριστών που επισκέφθηκαν τη χώρα μέσα από το κανάλι της Thomas Cook ήταν μόλις 46,3%. Με πιο απλά λόγια για να το εμπεδώσετε. Από τα στοιχεία που καταθέτω στα πρακτικά προκύπτει ξεκάθαρα πως στα χρόνια που κυβερνήσατε αυτό τον τόπο, πριμοδοτήσατε την Thomas Cook χωρίς το αντίκρισμα να είναι ανάλογο των χρημάτων που ο ελληνικός λαός πλήρωσε. Μέσα σε αυτά τα χρόνια το κόστος που πλήρωσε το ελληνικό κράτος για τον κάθε επιβάτη που θα έφερνε η Thomas Cook υπερδιπλασιάσθηκε».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως αδιαφόρησε για τα προβλήματα της Thomas Cook υπογραμμίζοντας πως «Δεκατρείς ημέρες μετά την προειδοποίηση των Ορκωτών Ελεγκτών της Thomas Cook σχετικά με την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας περί συνέχισης της δραστηριότητας της εταιρείας, εσείς κύριες και κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, που σήμερα εμφανίζεστε ως τιμητές των πάντων, ενισχύσατε τη συνεργασία του ΕΟΤ με αυτή την εταιρεία. Και επειδή μου αρέσει να παραθέτω στοιχεία, εν αντιθέσει με εσάς που περιορίζεστε στις κορώνες, στις 29 Μαΐου του 2019 υπογράψατε τη σύμβαση συνδιαφήμισης μεταξύ του ΕΟΤ και της Thomas Cook ύψους 1,426 εκατ. ευρώ για το έτος 2019».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση