HomeΚΟΣΜΟΣΤραμπ: Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία

Τραμπ: Κακή ιδέα η τουρκική εισβολή στη Συρία

Χιλιάδες εγκαταλείπουν πόλεις της βόρειας Συρίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Κακή ιδέα» χαρακτήρισε ο Λευκός Οίκος τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία. Έντονη ανησυχία επικρατεί στη διεθνή κοινότητα, με την Ευρώπη να καταδικάζει τις κινήσεις της Άγκυρας, τον πολιτικό κόσμο στις ΗΠΑ να κατηγορεί τον Ντόναλντ Τραμπ ότι αφήνει απροστάτευτους τους επί χρόνια συμμάχους των ΗΠΑ, τους Κούρδους, ενώ την ίδια στιγμή «φλέγεται» η Συρία, υπάρχουν νεκροί και χιλιάδες κάτοικοι οδηγούνται στη φυγή.

Αμφίσημα μηνύματα έχουν σταλεί, πάντως, από τον Τραμπ ο οποίος έχει προβεί σε αναδίπλωση αφού αρχικά έδωσε το πράσινο φως στην Τουρκία για επέμβαση στη Συρία, ανακοινώνοντας ότι θα αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα από την περιοχή.

Στη συνέχεια, ωστόσο, απείλησε την Άγκυρα πως εάν ξεφύγει από τα όρια θα καταστρέψει την οικονομία της.

«Το Κογκρέσο θα κάνει τον πρόεδρο της Τουρκίας να πληρώσει πολύ ακριβα την επίθεσή του στη Συρία κατά των κουρδικών δυνάμεων συμμάχων της Ουάσινγκτον», προειδοποίησε νωρίτερα ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Λίντσεϊ Γκρέιαμ.

«Θα καταβάλω προσπάθειες στο Κογκρέσο ώστε ο Ερντογάν να πληρώσει πολύ ακριβά», πρόσθεσε ο 64χρονος γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα που ασκεί επιρροή και είναι συνήθως στενός υποστηρικτής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλενμπεργκ, κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ ανησυχούν έντονα για τις εξελίξεις στη Συρία, διεμήνυσε ωστόσο ότι η Τουρκία «είναι σύμμαχος».

Έκτακτη σύνοδο συγκάλεσε για την Πέμπτη το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Προελαύνει η Τουρκία στη Συρία – Ερντογάν: «Ο Θεός είναι μαζί μας»

«Ο Θεός να είναι μαζί μας», δήλωσε με tweet του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Χαιρετίζω κάθε έναν γενναίο στρατιώτη που συμμετέχει σε αυτή την επιχείρηση».

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία φροντίζουν πολύ να μην προκαλέσουν κακό σε συμμαχικά στρατεύματα, ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, σε ένα πρώτο σχόλιο μετά τις σκηνές χάους που επικράτησαν εξαιτίας της εισβολής.

Το υπουργείο πρόσθεσε ότι η τουρκική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία στοχεύει να πλήξει μόνο μαχητές και τις βάσεις τους, τα όπλα και τον εξοπλισμό τους.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση