HomeHL-9Μανουσάκης-ΑΔΜΗΕ: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

Μανουσάκης-ΑΔΜΗΕ: Συνεχίζουμε ακάθεκτοι για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής

«Οδεύουμε προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Συνεχίζουμε ακάθεκτοι στο σχεδιασμό που έχουμε ως τώρα για τη διασύνδεση Κρήτης-Αττικής», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, μιλώντας στο συνέδριο Athens Investment Forum που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Όπως είναι γνωστό η λεγόμενη μεγάλη ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης προχωρά πλέον ως εθνικό έργο με φορέα υλοποίησης την εταιρεία ειδικού σκοπού «Αριάδνη Interconnection» (θυγατρική του ΑΔΜΗΕ) και όχι ως μέρος του PCI Eλλάδα – Κύπρος – Ισραήλ όπως είχε επιχειρηθεί αρχικά καθώς τα εμπλεκόμενα μέρη (ΑΔΜΗΕ, Euroasia και ο αντίστοιχος βελγικός «ΑΔΜΗΕ», Elia) δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε έναν κοινό τρόπο δράσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Μανουσάκης επεσήμανε ότι το μεγαλύτερο έργο υποδομής που υλοποιείται αυτή τη στιγμή στη χώρα είναι η διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, η οποία, μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης, προχωρά χωρίς κανένα σύννεφο στον ορίζοντα και χωρίς καθυστερήσεις, με συνολικό προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών, ο πρόεδρος του ΑΔΜΗΕ σημείωσε ότι στα μέσα Οκτωβρίου, η «Αριάδνη Interconnection» θα ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών για τα καλωδιακά τμήματα. Στη συνέχεια, θα επιλεγούν οι ανάδοχοι ως τις αρχές Νοεμβρίου μέσα από μειοδοτική διαδικασία. Παράλληλα, στα τέλη Οκτωβρίου, εκπνέει η προθεσμία υποβολής προσφορών για τους Σταθμούς Μετατροπής, γεγονός που σημαίνει ότι οδεύουμε χωρίς προσκόμματα προς την έγκαιρη ολοκλήρωση των διαγωνιστικών διαδικασιών του έργου.

Όσον αφορά στη διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο για την οποία θα χρησιμοποιηθεί το μεγαλύτερο καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος παγκοσμίως, συνολικού μήκους 180 χλμ, αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2020 και στόχος είναι να καλύψει πλήρως τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού για τους χειμερινούς μήνες.

«Με τις δύο αυτές διασυνδέσεις, στις αρχές του 2023, η Κρήτη θα ηλεκτρίζεται αποκλειστικά από το Ηπειρωτικό Σύστημα, εξασφαλίζοντας τον ενεργειακό της εφοδιασμό με ασφαλή και βιώσιμο τρόπο για τις επόμενες δεκαετίες. Σημαντικό είναι το οικονομικό όφελος και για τα ελληνικά νοικοκυριά, αφού από τη μείωση των λογαριασμών Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας, θα εξοικονομήσουν 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό το νούμερο σημαίνει ότι πρόκειται για ένα έργο που γίνεται break-even στα 2,5 χρόνια από την ηλέκτριση του.

Ταυτόχρονα, τα δύο αυτά έργα, θέτουν τις βάσεις για την αξιοποίηση του δυναμικού των ΑΠΕ στην Κρήτη, συμβάλλοντας στο φιλόδοξο πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης της χώρας, που έχει θέσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνδυασμό με την αύξηση της συμμετοχής της πράσινης ενέργειας.

Στη μεταβατική ενεργειακή εποχή που διανύουμε, ο ΑΔΜΗΕ είναι εδώ για να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό του πρόγραμμα και να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή μεταμόρφωση της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», επεσήμανε ο κ. Μανουσάκης.

Σημειώνεται ότι ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα φιλόδοξο επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο, μαζί με την ενσωμάτωση της διασύνδεσης των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αναμένεται να αγγίξει τα 5 δισ. ευρώ στον ορίζοντα της δεκαετίας 2020-2030.

insider.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση