HomeΚΡΗΤΗΗ “Συν+Πραξη Δημοτών” για το ζήτημα της ΔΕΠΑΝΑΛ

Η “Συν+Πραξη Δημοτών” για το ζήτημα της ΔΕΠΑΝΑΛ

“Η κοντή μνήμη της παρούσας Δημοτικής Αρχής δεν την βοηθάει” αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο ζήτημα της ΔΕΠΑΝΑΛ, την εκπροσώπηση του δήμου Ηρακλείου στη Γενική της Συνέλευση και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημοτικής επιχείρησης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η παράταξη “Συν+Πραξη Δημοτών”.

Πιο συγκεκριμένα, στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

“Σε σχέση με την ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής για το πώς η παράταξη «ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ ΔΗΜΟΤΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ» σε ένα και μόνο συγκεκριμένο θέμα, αυτό της εκπροσώπησης του Δήμου στη Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑΝΑΛ για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5.000.000€, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε τα πραγματικά γεγονότα ως έχουν .
Στην συνεδρίαση της 23ης Σεπτεμβρίου (η οποία διακόπηκε) όσο και στη συνεδρίαση της 30ης Σεπτεμβρίου, τέθηκαν από την παράταξή μας ερωτήματα ουσίας και όχι τύπου, τα οποία είχαν να κάνουν με:

Α) την συγχώνευση της ΔΕΠΑΝΑΛ με τη ΔΕΠΤΑΗ και

Β) την αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου καθ’ εαυτή

Τα ερωτήματα για την συγχώνευση τέθηκαν, καθώς δεν έχει υπάρξει καμία απολύτως ενημέρωση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου σχετικά με αυτό το θέμα. Ζητήθηκε, με άλλα λόγια, αύξηση στο Μετοχικό Κεφάλαιο μιας Ανώνυμης Εταιρείας χωρίς να γνωρίζει η Γενική Συνέλευση αυτής τα οικονομικά ή μη δεδομένα της. Και μάλιστα με επείγουσες  διαδικασίες (σύγκλιση αυτόκλητης έκτακτης καθολικής Γενικής Συνέλευσης).

Οι ερωτήσεις που κάναμε σχετίζονταν τόσο με τη διαδικασία της απορρόφησης της ΔΕΠΤΑΗ από τη ΔΕΠΑΝΑΛ όσο και από το τελικό νομικό πρόσωπο που σχηματοποιήθηκε, όπως για παράδειγμα αν υπάρχει ενοποιημένος ισολογισμός ή ισολογισμός Μετασχηματισμού, καθώς αυτός ουδέποτε κοινοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο. Απαντήσεις δεν δόθηκαν, ή αν δόθηκαν στερούνταν τεκμηρίωσης. Παραδέχτηκε η Διοίκηση της εταιρείας ότι οδηγούμαστε σε ένα ζημιογόνο και ίσως θνησιγενές νομικό πρόσωπο αλλά δεν τεκμηρίωσε πως θα αποτραπεί να επωμιστεί ο Δήμος ένα σημαντικό οικονομικό φορτίο από τη λειτουργία του Πολιτιστικού Συνεδριακού Κέντρου Ηρακλείου.

Η δεύτερη σειρά ερωτήσεων σχετίστηκε με την αύξηση και σταθήκαμε στον Προϋπολογισμό επενδυτικού προγράμματος που αποτυπώνεται εντός της μελέτης, καθώς αυτός αποδείχτηκε ελλιπέστατος. Μέσα σε όλα τα άλλα σταθήκαμε σε ένα τελευταίο άρθρο (1) με την περιγραφή: «ορθή λειτουργία αλλά και την βελτίωση των μηχανολογικών εξοπλισμών, των οπτικοακουστικών συστημάτων, συστημάτων ασφαλείας και επίπλων και ηλεκτρονικών εξοπλισμών και προγραμμάτων» ύψους 1.315.570!!!

Στις ερωτήσεις που απευθύναμε για μια αναλυτικότερη περιγραφή με τεχνικές λεπτομέρειες ή μια συγγραφή υποχρεώσεων, δεν λάβαμε παρά συγκεχυμένες απαντήσεις και καμία επιμέρους ανάλυση.

Μετά από αυτό η καταψήφιση της αύξησης ήταν καθαρά θέμα συνείδησης και καθόλου προσχηματική.

Θα πρέπει όμως η Δημοτική αρχή να καταλάβει ότι με προχειρότητα, βιασύνη και πλημμελή προετοιμασία των θεμάτων, όσους εκβιασμούς και αν μας κάνει, όσες καρέκλες και αν παραμένουν ακάλυπτες -όπως ειπώθηκε από τον Δήμαρχο – δεν πρόκειται να ενδώσουμε και να στηρίξουμε τις λάθος επιλογές που σύντομα θα κληθεί να αντιμετωπίσει και ήδη αντιμετωπίζει στα σταματημένα εργοτάξια της Δικαιοσύνης και του κόλπου του Δερματά!!

Εμείς έναν δρόμο έχουμε μπροστά μας, αυτόν της ουσιαστικής και δημοκρατικής παρέμβασης στα μικρά και μεγάλα θέματα της πόλης, και αυτόν θα συνεχίσουμε. Ας καταλάβει επιτέλους ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή ότι η πορεία της είναι αναποτελεσματική και ατελέσφορη και η κατάληξη θα είναι να απωλέσει ο Δήμος μας τον Μητροπολιτικό του ρόλο σε επίπεδο Περιφέρειας Κρήτης”.

Διαφήμιση
Διαφήμιση