HomeHL-WorldΠομπέο για Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ: Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται

Πομπέο για Τουρκία και κυπριακή ΑΟΖ: Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται

«Να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Συνέντευξη με τον Αλέξη Παπαχελά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ είχε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο ο οποίος διεμήνυσε ότι στην Κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι «η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της»

Μεταξύ άλλων ο Μάικ Πομπέο αναφέρθηκε στην τουρκική προκλητικότητα ενώ ανέφερε με νόημα ότι η Αμερική έχει «επιστρέψει».

Ενώ σε σχέση με την έντονη επενδυτική κινεζική δραστηριότητα στην Ελλάδα επεσήμανε ότι «αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά».

«Έχουμε επιστρέψει. Είμαστε εδώ»

Ο Μάικ Πομπέο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ναι, έχουμε επιστρέψει (σ.σ. στην περιοχή)». «Κι όταν λέω έχουμε επιστρέψει, εννοώ ότι είμαστε εδώ, γιατί εξυπηρετεί το συμφέρον της Αμερικής να είμαστε εδώ. Είμαστε πάντα ο πιο αξιόπιστος σύμμαχος».

«Τα έθνη πάντα δρουν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. Η Ελλάδα κάνει το ίδιο για τους ανθρώπους της. Κι έχουμε πολλούς στρατηγικούς στόχους κι όπως αποδείχτηκε από το ταξίδι μου στην Ελλάδα, έχουμε μια νέα αμυντική συνεργασία που θα έχει ιδιαίτερη σημασία. Δεν θα έχει σημασία μόνο για αύριο ή την επόμενη εβδομάδα, αλλά και για τα χρόνια και τις δεκαετίες που θα ακολουθήσουν. Η συμφωνία δεν αφορά μόνο τις βάσεις. Δεν αφορά μόνο τις στρατηγικές διευκολύνσεις, είναι κάτι πολύ βαθύτερο από αυτό. Κοιτάξτε, θέλουμε μια επιτυχημένη, ακμάζουσα Ελλάδα. Είναι καλό για τους Αμερικανούς επενδυτές, είναι καλό για τις αμερικανικές επιχειρήσεις. Η Delloitte, η Tesla, η General Electric μόλις έκλεισαν μεγάλες συμφωνίες εδώ στην Ελλάδα, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό για τις αμερικανικές δουλειές και βεβαίως ένα πολύ καλό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους στην Ελλάδα επίσης» σημειώνει.

Ο Αμερικανός υπουργός, προσέθεσε ότι νοιαζόμαστε να δούμε ότι τα Βαλκάνια είναι σταθεροποιημένα, πρόκειται για μια περιοχή που όπως ξέρετε, είναι γεμάτη από προκλήσεις και θέλουμε να δούμε την Ελλάδα να ηγείται. Θέλουμε αυτό το νέο ξεκίνημα με το νέο Πρωθυπουργό και την ομάδα του για να οδηγήσει την περιοχή σε πρόοδο και να δημιουργήσει σταθερότητα σε ολόκληρη την περιοχή.

«Η Τουρκία να τηρεί τους κανόνες δικαίου»

Για την Τουρκία παρατηρεί «ότι από την Τουρκία έρχονται πρόσφυγες, από τη Συρία και την περιοχή. Οπότε μία πετυχημένη Τουρκία, μια χώρα που προοδεύει οικονομικά είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλους εμάς. Οπότε δουλεύουμε επιμελώς για να καταφέρουμε να πετύχουμε αυτά τα αποτελέσματα».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Τουρκίας γύρω από την ΑΟΖ της Κύπρου δηλώνει ότι «αυτή την ώρα χρησιμοποιούμε διπλωματικά μέσα. Μιλάμε μαζί τους, το κάνουμε σε όλα τα μέρη του κόσμου».

«Αυτό που απλά λέμε είναι ότι υπάρχουν διεθνώς αναγνωρισμένοι κανόνες διεθνούς δικαίου Και ζητάμε από κάθε έθνος να τους τηρεί. Το ζητάμε από όλους το ζητάμε από αυτούς που νιώθουμε φίλους μας το ζητάμε και από αυτούς που δεν θεωρούμε ότι είναι κοντά σε μας. Όλοι έχουν την απαίτηση από κάθε κράτος που θέλει να προστατεύσει τη δική της κυριαρχία ότι θα προσφέρει και σε άλλο κράτος την ευκαιρία να προασπίσει την δική του κυριαρχία» επισημαίνει ο Μάικ Πομπέο.

«Η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται…»

Ερωτηθείς για τις αμερικανικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούν τις έρευνες γύρω από την Κύπρο και το γεγονός ότι η Τουρκία αμφισβητεί αυτές τις περιοχές και τα οικόπεδα, διαμηνύει ότι «θα πρόκειται για μία από τις περιπτώσεις όπου όχι μόνο θα εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο, αλλά νομίζω κάθε χώρα θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Αμερική κάνει πάντα αυτό που χρειάζεται ώστε να προστατεύσει τα επιχειρηματικά της συμφέροντα και τους ανθρώπους της. Κάθε φορά κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε και δε νομίζω ότι υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι θα κάνουμε κάτι διαφορετικό εδώ».

«Να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά για την Κίνα»

Αναφορικά έντονη επενδυτική κινεζική δραστηριότητα στην Ελλάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σχολιάζει μεν ότι «σε σχέση με τις αποφάσεις πρέπει να πάρει Ελλάδα η χώρα σας θα πάρει τις κυρίαρχες αποφάσεις της. Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει ό,τι θέλει ποτέ δεν θα μπαίναμε μπροστά σε κάτι τέτοιο». Προσθέτει όμως εμφατικά:

«Αυτό που ζητάμε είναι να έχετε όλοι τα μάτια σας ανοιχτά. Όταν η Κίνα εμφανίζεται με ένα επιχειρηματικό σχέδιο, εάν πρόκειται για ένα καλό σχέδιο τότε θεωρούμε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συμφωνήσει. Όταν η Κίνα εμφανίζεται και το σχέδιο φαίνεται πολύ καλό για να είναι αληθινό, τότε πρέπει να προσέξει. Και δυστυχώς το έχουμε δει αυτό σε αρκετά μέρη στον κόσμο».

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση