HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση για τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook

Παρέμβαση για τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την κατάρρευση της Thomas Cook

“Τα μέτρα της κυβέρνησης παραμένουν εξαγγελίες” αναφέρει ο Σ. Βαρδάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Τουρισμού, Οικονομικών, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, επισημαίνοντας ότι η κατάρρευση της εταιρίας Thomas Cook, οδήγησε σε ντόμινο αρνητικών εξελίξεων σε εργαζόμενους και επιχειρήσεις, προκαλώντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στον τουριστικό κλάδο, κατέθεσε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Βαρδάκης, η Κυβέρνηση είχε εξαγγείλει ότι θα προχωρούσε άμεσα σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονταν επείγουσες διατάξεις για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας της εταιρίας Thomas Cook, με πρόνοια για τους εργαζόμενους, χωρίς ωστόσο, μέχρι στιγμής να έχει προωθηθεί καμία νομοθετική ρύθμιση, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα οι αρνητικές εξελίξεις που επέφερε η κατάρρευση της εταιρείας Thomas Cook στη ζωή εκατοντάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων, των οποίων η εργασιακή σχέση διαταράχθηκε.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα το γεγονός ότι ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού ανταποκρινόμενος άμεσα στην ανάγκη λήψης μέτρων που θα βοηθήσουν τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας Thomas Cook Group, αποφάσισε, στην συνεδρίαση της 1/10/2019 του Διοικητικού Συμβουλίου, την κατάρτιση «Ειδικού Προγράμματος διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με επιχορήγηση της εργοδοτικής εισφοράς σε τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πτώχευση της εν λόγω εταιρείας και ήδη προχώρησε στην υποβολή γνώμης προς το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, για έκδοση σχετικής ΚΥΑ.

Επιπροσθέτως, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 30.09.2019 «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας», προβλέπεται η αναστολή στην είσπραξη του ΦΠΑ για τις πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγή με την εταιρία, μέχρι 31-02-2020.

Ο κ. Βαρδάκης τονίζει ότι δεν λαμβάνεται μέριμνα για τις «τρίτες» επιχειρήσεις, δηλαδή αυτές που δραστηριοποιούνται και συναλλάσσονται με τα ξενοδοχεία , και όχι απευθείας με την Thomas Cook.

Επίσης, η Κυβέρνηση φαινομενικά βοηθάει τις επιχειρήσεις να μην αποδώσουν στο Δημόσιο το ΦΠΑ μέχρι 31-03-2020, χωρίς να υπολογίζει βέβαια, αν αυτές οι πληγείσες επιχειρήσεις θα είναι σε θέση να το αποδώσουν τότε, δεδομένου ότι οι επιχειρήσεις αυτές κλείνουν σιγά – σιγά και δεν περιμένουν περαιτέρω έσοδα που να ενισχύσουν τη ρευστότητά τους.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τους αρμόδιους Υπουργούς:

Να επεκτείνουν τον συνολικό χρόνο καταβολής του επιδόματος ανεργίας κατά ένα μήνα, όχι μόνο σε απολυμένους των πληγεισών επιχειρήσεων, αλλά σε όλους τους εργαζόμενους του επισιτισμού τουρισμού, πανελλαδικά

Να προβούν σε νομοθετικές ρυθμίσεις, προκειμένου να υλοποιηθούν τα μέτρα που έχει ήδη εξαγγείλει η Κυβέρνηση για την στήριξη των εργαζομένων, όπως η κατάρτιση Ειδικού Προγράμματος διατήρησης 4.500 θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης με επιχορήγηση εισφορών σε τουριστικές επιχειρήσεις, που επλήγησαν από την πτώχευση της εταιρείας

Να μεριμνήσουν για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – προμηθευτές που δραστηριοποιούνται και συναλλάσσονται με τα ξενοδοχεία, και όχι απευθείας με την εταιρία

Να δώσουν μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο καταβολής ΦΠΑ για τις πληγείσες επιχειρήσεις που είχαν συναλλαγές με την Thomas Cook

Διαφήμιση
Διαφήμιση