HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΕφορία: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο

Εφορία: Πόσο θα αυξηθούν οι αποδείξεις που χρειάζονται για το αφορολόγητο

Θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 30% επί του ετησίου εισοδήματός του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Εναλλακτικό «σενάριο» που προβλέπει πολύ μεγάλη αύξηση του ύψους των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιούν κάθε χρόνο οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες, για αγορές αγαθών και παροχές υπηρεσιών, προκειμένου να κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο εισοδήματος των 8.636 ευρώ, μελετά να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών από το 2020.

Βάσει του νέου αυτού «σεναρίου», κάθε φορολογούμενος αυτών των κατηγοριών θα πρέπει να καλύπτει ποσοστό 30% επί του ετησίου εισοδήματός του με δαπάνες εξοφληθείσες είτε με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής είτε με μετρητά, προκειμένου να διασφαλίζει το αφορολόγητο όριο εισοδήματος. Το ποσοστό αυτό θα είναι ίδιο για όλα τα επίπεδα εισοδήματος.

Το νέο αυτό «σενάριο» προβλέπει επίσης ότι σε κάθε περίπτωση φορολογουμένου κατά την οποία δεν καθίσταται δυνατή η κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών, δηλαδή σε κάθε περίπτωση κατά την οποία οι πραγματοποιηθείσες δαπάνες ανέρχονται συνολικά σε ποσοστό χαμηλότερο του 30%, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 26%.

Σήμερα, το ποσό των αποδείξεων αυξάνεται προοδευτικά ανάλογα με το εισόδημα και για τα πρώτα 10.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματος το ποσοστό που απαιτείται να καλύπτεται με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ή με πληρωμές δαπανών σε μετρητά ανέρχεται σε 10%. Δηλαδή, μισθωτός 55 ετών με ετήσιο εισόδημα 9.800 ευρώ αρκεί να εξοφλήσει ποσό 980 ευρώ (10% Χ 9.800 ευρώ) μέσω καρτών ή άλλων μεθόδων ηλεκτρονικής πληρωμής για να κατοχυρώσει το αφορολόγητο. Με το νέο σύστημα θα πρέπει να πραγματοποιήσει δαπάνες συνολικού ύψους τουλάχιστον ίσου με το 30% του εισοδήματός του, δηλαδή τουλάχιστον 2.940 ευρώ. Δηλαδή για έναν φορολογούμενο αυτής της περίπτωσης το ποσό των δαπανών που θα πρέπει να πραγματοποιήσει θα τριπλασιαστεί.

money-money.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση