HomeHL-GreeceΣταϊκούρας: Ολα τα μέτρα ελάφρυνσης στον προϋπολογισμό

Σταϊκούρας: Ολα τα μέτρα ελάφρυνσης στον προϋπολογισμό

Κανένα δημοσιονομικό κενό το 2020

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ολα τα μέτρα ελάφρυνσης που είχε εξαγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ θα είναι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα στη Βουλή, δήλωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», τόνισε ότι η μείωση των φορολογικών συντελεστών για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά και η έναρξη της διαδικασίας μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών και τα μέτρα στήριξης για τις νέες οικογένειες είναι απολύτως διασφαλισμένα. Σε ό,τι αφορά το ύψος του αφορολόγητου όχι μόνο δεν θα μειωθεί από 8.636 ευρώ που είναι σήμερα για τους άγαμους χωρίς παιδιά αλλά θα αυξάνεται κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο που θα έχει η οικογένεια, είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Παράλληλα με την αύξηση του αφορολόγητου το πακέτο στήριξης της νέας οικογένειας θα προβλέπει και το επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε νέα γέννηση. Επιπλέον, ο κ. Σταϊκούρας διαβεβαίωσε ότι η «13η σύνταξη» δεν θα περικοπεί το 2020, αλλά αντιθέτως θα μετατραπεί σε έναν μόνιμο μηχανισμό στήριξης.

Σταϊκούρας: Κανένα δημοσιονομικό κενό

Ο Χρήστος Σταϊκούρας, απαντώντας στις παρατηρήσεις των εκπροσώπων των θεσμών για δημοσιονομικό κενό το 2020, τόνισε ότι την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ εγγυώνται η καλή «βάση» που θα δημιουργήσει από το 2019, η θετική πορεία της ρύθμισης των 120 δόσεων και οι εισπράξεις ΦΠΑ.

Επιπλέον υπάρχει και ένα «οπλοστάσιο» ενισχυτικών μέτρων στα οποία περιλαμβάνονται ίσως για πρώτη φορά η μεταφορά δαπανών από το 2020 στο 2019 λόγω της καλύτερης του αναμενομένου δημοσιονομικής πορείας και του καλύτερου ελέγχου των δαπανών. Στο ίδιο πακέτο βρίσκεται και η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και μαζί η ψηφιοποίηση των ελέγχων που θα αποτελέσει ένα δραστικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας προανήγγειλε την άμεση νομοθέτηση του στρατηγικού σχεδίου «Ηρακλής» για τη μείωση των «κόκκινων» δανείων τονίζοντας μάλιστα ότι το ποσό των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα αφαιρεθεί αυτόματα από τα βιβλία των τραπεζών μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα 20 δισ. ευρώ που υπολογιζόταν πριν από λίγους μήνες.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση