HomeHL-9Στο Θέρισο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Στο Θέρισο η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

Φωτογραφίες από τα λαμπερά εγκαίνια του Μουσείου – Στρατηγείου του Βενιζέλου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο Θέρισο βρίσκεται η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, μετά από πρόσκληση του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών & Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος», για να εγκαινιάσει το ανακαινισμένο Μουσείο–Στρατηγείο της Επανάστασης του Θερίσου (1905).

Κατά την άφιξή της η κα Μενδώνη δήλωσε:

“Είναι μια ιδιαίτερα σημαντική μέρα για το Θέρισο καθώς αποδίδεται ανακαινισμένο το στρατηγείο του Βενιζέλου, μιας προσωπικότητας που έχει σφραγίσει την πορεία όχι μόνο της Κρήτης αλλά και της Ελλάδας. Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που εγκαινιάζουμε σήμερα το ανακαινισμένο στρατηγείο του Βενιζέλου και εύχομαι να έχει καθημερινά όλο και μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Ίδρυμα Ελ Βενιζέλος επιτελεί ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο. Μόνο θετικά στοιχεία, γνώσεις και εμπειρίες μπορεί να αντλήσει όποιος επισκέπτεται το σπίτι του Βενιζέλου και το στρατηγείο στο Θέρισο”

Στην τελετή έδωσαν επίσης το παρών, οι Υφυπουργοί Εξωτερικών Αντώνης Διαματάρης, Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης, Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, η ειδική σύμβουλος του Υπ.Πολιτισμού Άννα Παναγιωταρέα, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, οι Αντιπεριφερειάρχες Χανίων Νίκος Καλογερής και Πολιτικής Προστασίας Τάσος Κουρουπάκης, ο βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς των ενόπλων σωμάτων/σωμάτων ασφαλείας.

Αμέσως μετά την τελετή των εγκαινίων, η υπεύθυνη αρχείου του Ιδρύματος “Ελευθέριος Βενιζέλος” κα Χαρά Αποστολάκη, ανέλυσε τα χαρακτηριστικά του μουσείου μετά την ανακαίνιση και περιέγραψε τα εκθέματα που περιλαμβάνονται εντός του.

Ιδιαίτερα συγκινημένος δήλωσε ο πρόεδρος του ομίλου Cosmote Μιχάλης Τσαμάζ για τη συγκεκριμένη χορηγία, καθώς ο ίδιος έχει καταγωγή από τον Θέρισο και ο παππούς του έλαβε μέρος στην επανάσταση, όπως είπε. Συναισθηματικοί ήταν οι λόγοι που τελικά όπως είπε δεν ήταν δυνατόν να αρνηθεί την χορηγία.

Ο πρόεδρος του ιδρύματος ερευνών και μελετών Ελευθέριος Βενιζέλος Νίκος Παπαδάκης αφού ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς και όσους βοήθησαν για να γίνει πραγματικότητα το Μουσείο, είπε ότι τότε το συγκεκριμένο σημείο ήταν μια σπηλιά και από δω ξεκίνησαν όλα για τον ίδιο τον Βενιζέλο. Επίσης ευχαρίστησε την κα Λίλη Βενιζέλου, την σύζυγο του εγγονού του Ελ. Βενιζέλου. Την Σύλλογο του Θερίσου “Η Επανάσταση του 1905″ τον μέχρι πρότινος ξεναγό του μουσείου κο Βιδάκη, τον δήμο Χανίων για τον εξωραϊσμό του περιβάλλοντος χώρου, την Χαρά Αποστολάκη η οποία σήκωσε πολύ μεγάλο βάρος για να πραγματοποιηθεί αυτό το έργο”

Η έκθεση εκτείνεται σε δύο ορόφους και περιλαμβάνει πρωτότυπο μουσειακό και αρχειακό υλικό. Το μουσειακό υλικό που ήδη βρισκόταν στο μουσείο συντηρήθηκε και επανεκτέθηκε και η έκθεση συμπληρώθηκε με πλούσιο, ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας, πρωτότυπο αρχειακό υλικό του Ιδρύματος, καθώς και με πρόσφατες δωρεές.

Zarpanews.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση