HomeHL-WorldΣτα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Στις 7 Οκτωβρίου κατεβάζει τρυπάνι το Γιαβούζ

Στα ύψη η τουρκική προκλητικότητα: Στις 7 Οκτωβρίου κατεβάζει τρυπάνι το Γιαβούζ

Kατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στις 7 Οκτωβρίου ξεκινά τη γεώτρησή του το Γιαβούζ, δηλώνει ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τσαγατάι Ερτσιγές, υποστηρίζοντας ότι η γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και κατηγορεί την ελληνοκυπριακή πλευρά για κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο Τσαγατάι Ερτζιγές αναφέρει στον λογαριασμό του στο twitter ότι «το Γιαβούζ θα ξεκινήσει ένα νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου 2019». “Η περιοχή της γεώτρησης βρίσκεται εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας όπως έχει καταγραφεί στον OΗΕ και η τουρκική κυβέρνηση αδειοδότησε την κρατική Εταιρεία Πετρελαίου με δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα του κράτους το 2012», υποστηρίζει.

Ο Τσατάι Ερτσιγιές αναφέρει ακόμη ότι «η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια όρια υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ που διεκδικούν οι Ελληνοκύπριοι, παρά τις προσπάθειές τους να τα παρουσιάσουν ως νερά της ΕΕ ή σύνορα, κάτι που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Οι μονομερείς δραστηριότητες των Ελληνοκυπρίων από το 2003 παραβιάζουν τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων», αναφέρει.

Προσθέτει ότι «αξίζει να υπενθυμιστεί η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών της 19ης Σεπτεμβρίου σχετικά με τις επιχειρήσεις γεώτρησης του Γιαβούζ στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Συνοδεία φρεγατών, υποβρυχίων, κορβετών και drones τα πλωτά γεωτρύπανα «Γιαβούζ» και «Πορθητής»

Οι φρεγάτες Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ καθώς και υποβρύχια, τορπιλάκατοι, κορβέτες, ντρόουνς και περιπολικά αεροσκάφη συνοδεύουν το Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας.

Στον λογαριασμό του στο Twitter το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι «φρεγάτες μας Ορούτς Ρέις και Γκαζιάντεπ, υποβρύχιά μας, τορπιλάκατοί μας, κορβέτες μας, μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας (ντρόουνς) και περιπολικά αεροσκάφη μας των τουρκικών ναυτικών δυνάμεών μας συνεχίζουν αδιάλειπτα τα καθήκοντα συνοδείας στις πλατφόρμες των γεωτρυπάνων μας Φατίχ και Γιαβούζ στην ανατολική Μεσόγειο».

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση