HomeΚΡΗΤΗΣ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει φραγμό σε αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων»

Σ. Βαρδάκης: «Η Κυβέρνηση οφείλει να βάλει φραγμό σε αυθαίρετες απολύσεις εργαζομένων»

Κατέθεσε σχετική ερώτησή προς τον Υπουργό Εργασίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η σημερινή Κυβέρνηση, από τον πρώτο κιόλας μήνα διακυβέρνησης της χώρας, κατάργησε εργατικά δικαιώματα και μέτρα προστασίας των εργαζομένων, τα οποία είχε ψηφίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό να ισχυροποιηθεί η θέση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, επισημαίνει σε σχετική ερώτησή του προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Συγκεκριμένα, κατάργησε τον βάσιμο λόγο απόλυσης, ρύθμιση την οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει για ψήφιση στη Βουλή και η οποία έβαζε φραγμό στις αυθαίρετες και καταχρηστικές απολύσεις.

Η επιλογή της ΝΔ να καταργήσει μια διάταξη που προστάτευε εργαζόμενους, διευκολύνει πλέον τις απολύσεις και ενισχύει τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Στην πράξη, έχουμε ήδη τα πρώτα φαινόμενα απολύσεων και μη ανανεώσεων συμβάσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Βαρδάκης, από τις αρχές Σεπτεμβρίου διεκόπη η σύμβαση σε τρεις εργαζόμενους, που εργάζονται για την ΕΛΤΑ – Courier μέσω της εταιρείας Mecanica, εδώ και 2 ή 3 χρόνια με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που ανανεώνονταν αδιάλειπτα. Ενώ η τελευταία σύμβαση είχε υπογραφεί στις 24/8, εντελώς αιφνιδιαστικά μία εβδομάδα αργότερα (30/9) οι εργαζόμενοι έλαβαν μήνυμα στο κινητό, να μην προσέλθουν στην εργασία τους.

Και μάλιστα, όλα αυτά, χωρίς να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, αφού οι δύο εργαζόμενες είναι πολύτεκνες μητέρες (τέσσερα και πέντε παιδιά αντίστοιχα) και ο τρίτος βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση.

Τα φαινόμενα εργοδοτικής ασυδοσίας δεν σταματούν εδώ. Τουλάχιστον δέκα απολύσεις έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε εργαζόμενους στην Εθνική Τράπεζα μέσω εργολαβικών εταιρειών. Απολύονται, εργαζόμενοι που έχουν υπηρετήσει με αφοσίωση και επαγγελματισμό εδώ και χρόνια, εργαζόμενοι με μισθούς της τάξης των 600 ευρώ με το γενικόλογο ισχυρισμό των περικοπών. Ακόμα και στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας, απολύονται εργαζόμενοι χωρίς να ληφθούν υπόψη κοινωνικά κριτήρια, αφού έχασαν τη δουλειά τους, τόσο μια εργαζόμενη με ανήλικο παιδί με σοβαρό πρόβλημα υγείας (σύνδρομο Asperger), όσο και εργαζόμενη με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί τον αρμόδιο Υπουργό να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες, προκειμένου οι εργαζόμενοι να μην «πετιούνται» στην ανεργία χωρίς καμιά προστασία από διατάξεις όπως αιτιολόγηση απόλυσης και συνευθύνη.

Την ερώτηση συνυπογράφουν 35 Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση