HomeΓΝΩΜΕΣΧάρης Μαμουλάκης: Δημοκρατικό προσκλητήριο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

Χάρης Μαμουλάκης: Δημοκρατικό προσκλητήριο για τον νέο ΣΥΡΙΖΑ

«Η ιστορική συγκυρία επιτάσσει την ανάγκη για καινούργιους και δύσκολους αγώνες»

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, βρίσκεται σε μια από τις πιο σημαντικές και ταυτόχρονα πιο συναρπαστικές φάσεις της ιστορίας του.

Η ιστορική συγκυρία επιτάσσει την ανάγκη για έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ, έτοιμο για καινούργιους και δύσκολους αγώνες, που θα χτίσει μια νέα οργανική σχέση με το λαό και ιδιαίτερα με τα κοινωνικά στρώματα που θέλουμε να εκπροσωπούμε. Και φυσικά με τη νέα γενιά στο πλευρό του.

Το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε μια μεγάλη επιτυχία, να συνάψει κοινωνική συμμαχία ανάμεσα σε ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και σε δυναμικές ηλικιακές και επαγγελματικές κατηγορίες. Με τις πρόσφατες όμως, εκλογές του Ιουλίου, συμπεραίνουμε ότι μπορεί να πετύχαμε ικανοποιητική διατήρηση διείσδυσης στο σύνολο της επικράτειας αλλά είχαμε υποχώρηση σε άτομα με υψηλό μορφωτικό επίπεδο, σε δυναμικά επαγγέλματα, στη μεσαία τάξη. Κι ενώ η επιθυμητή πολιτική επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται στην αποκατάσταση της παραπάνω κοινωνικής συμμαχίας, ενδεχομένως να κρύβει και παγίδες γιατί υπονοεί ότι το έλλειμμά μας είναι αποκλειστικά και μόνο ζήτημα ποσότητας των ψηφοφόρων. Ζήτημα δηλαδή του αριθμού των ανθρώπων που συμμετέχουν με χαλαρό τρόπο στο κόμμα μας και όχι ζήτημα ποιότητας αυτής της συμμετοχής, σε διαδικασίες λήψεις αποφάσεων αλλά και στον προβληματισμό που αναπτύσσεσαι εντός του. Τα νούμερα δεν φτάνουν όμως, από μόνα τους για ασφαλή συμπεράσματα.

Το έλλειμμα οργανωτικής πυκνότητας του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, δεν είναι μονάχα ελληνικό «προνόμιο». Το αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια τα αριστερά, οικολογικά και κεντροαριστερά κόμματα στο σύνολό τους, σε όλη την Ευρώπη ως αποτέλεσμα της μείωσης της επιρροής των θεσμών συλλογικής εκπροσώπησης (συνδικάτα, κόμματα, κλπ.) στην εποχή της επέκτασης των μορφών ψηφιακής ενημέρωσης και επικοινωνίας.

Δυστυχώς, αυτό το κενό προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τα διαφορετικά κέντρα οικονομικής εξουσίας, αλλοιώνοντας τους παραπάνω πολιτικούς φορείς. Για αυτό και η προσπάθεια να δημιουργήσουμε νέους τρόπους ουσιαστικής συμμετοχής των πολιτών στη ζωή του κόμματος, είναι μια άσκηση δημοκρατίας και εκπροσώπησης των εργαζομένων διάφορων τάξεων.

Πώς θα το πετύχουμε αυτό; Μια από τις πλέον αποτελεσματικές λύσεις, είναι ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ. Η αξιοποίηση της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, που παρά τους όποιους κινδύνους εγκυμονεί, αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή στην εσωτερική ζωή του κόμματος ανθρώπων των οποίων οι συνθήκες ζωής ή εργασίας δεν τους επιτρέπουν να κάνουν το σχετικό βήμα.

Τρεις είναι οι δυνατότητες που ανοίγονται από το ψηφιακό μετασχηματισμό του κόμματος:

1)     Η δυνατότητα συμμετοχής της βάσης, στην λήψη αποφάσεων για θέματα κεντρικο-πολιτικού ή τοπικού ενδιαφέροντος μέσω ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. (π.χ. στήριξη αυτοδιοικητικών σχημάτων ή γνωμοδότηση για την στάση του κόμματος σε κεντρικά νομοσχέδια)

2)     Η δυνατότητα πολλαπλών μορφών ένταξης των μελών του κόμματος σε διαφορετικές θεματικές ή χωρικές κατηγορίες (κλαδικές οργανώσεις, τομείς, ομάδες ειδικού ενδιαφέροντος κ.λ.π.)

3)     Η δυνατότητα χρήσης της πλατφόρμας από τρίτους φορείς όπως συλλόγους, συνδικάτα, παρατάξεις και κοινωνικά κινήματα που βρίσκονται κοντά ή σε συνεργασία με το κόμμα.

Η προσπάθεια για την οργανωτική αναδιάταξη του κόμματος μέσα στη ψηφιακή εποχή, είναι μια πρόκληση για την δημοκρατία στον τόπο μας.

Η απόφαση να οικοδομήσουμε το νέο, σύγχρονο, μαζικό και συμμετοχικό κόμμα της Αριστεράς, είναι μια απόφαση που αφορά πρωτίστως την ίδια την ελληνική κοινωνία. Αφορά την τεράστια πλειοψηφία των εργαζόμενων, των μισθωτών, των μικρομεσαίων, των μη προνομιούχων πολιτών. Αφορά τους πολλούς! Κι επειδή η πολιτική που ακολουθείται από τη κυβέρνηση της ΝΔ είναι ιδιαίτερα σκληρή απέναντι σε αυτό ακριβώς το κομμάτι της κοινωνίας μας – το διαπιστώσαμε όλοι μας, από την πρώτη μέρα της κυβέρνησης Μητσοτάκη – έχουμε υποχρέωση να ανασυνταχθούμε γρήγορα.

Οφείλουμε, να οραματιστούμε, να προβληματιστούμε και να κάνουμε αποφασιστικά βήματα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για μια νέα, νικηφόρα πορεία, αξιοποιώντας τον χρόνο μας ως αντιπολίτευση με τον καλύτερο τρόπο. Να ανοίξουμε τις πόρτες μας σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους του τόπου, απ’ όπου κι αν προέρχονται, να αλλάξουμε τον τρόπο δράσης μας και να κερδίσουμε το μέλλον. Να δώσουμε τη δυνατότητα σε κάθε προοδευτικό πολίτη να εκφραστεί και να συμβάλει με τη δική του δύναμη, με τη δική του ενέργεια, με τη δική του φαντασία, στον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης μέρας.

Ήρθε η ώρα να εμπιστευτούμε, αυτούς που μας εμπιστεύονται. Να οδεύσουμε προς το 3ο συνέδριό μας με αυτοπεποίθηση και να γίνει αυτό η αφετηρία της νέας, πορείας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το στίγμα το έδωσε πρόσφατα και ο Πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας «Η Αριστερά βρίσκεται στους πολλούς, καθημερινούς ανθρώπους. Ας τους πείσουμε λοιπόν να πάρουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους».

Η Αριστερά άλλωστε, ανέκαθεν πρωτοπορούσε. Άνοιγε νέες διαδρομές. Έδινε νέες διεξόδους. Διεκδικούσε το δικαίωμα στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, ασφάλειας, υγείας. Υπερασπιζόταν πάντα τις αξίες της δημοκρατίας, της δικαιοσύνης, της αλληλεγγύης.

Για αυτήν την Αριστερά είμαστε εδώ και απευθύνουμε ένα πλατύ δημοκρατικό προσκλητήριο σε όλους τους δημοκρατικούς και προοδευτικούς συμπολίτες μας για να ανοίξουμε ένα νέο κεφάλαιο τόσο για την ίδια την Αριστερά, όσο και για τον τόπο μας.

*Ο Χάρης Μαμουλάκης είναι Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ ν. Ηρακλείου

Διαφήμιση
Διαφήμιση