HomeΓΝΩΜΕΣΝ. Λυγερός: Αρχίζουν οι πιέσεις πάνω στα Σκόπια

Ν. Λυγερός: Αρχίζουν οι πιέσεις πάνω στα Σκόπια

Λόγω του Προσυμφώνου των Πρεσπών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η ελληνική κυβέρνηση μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών έχει αρχίσει την πίεση πάνω στα Σκόπια λόγω του Προσυμφώνου των Πρεσπών, επισημαίνοντας ότι δεν έχουν γίνει ουσιαστικά οι απαιτούμενες αλλαγές που προβλέπονται από το κείμενο που υπέγραψαν οι δύο χώρες σε διμερές επίπεδο. Αλλά αν προσέξουμε καλά πώς ασκείται αυτή η διπλωματική πίεση, βλέπουμε ότι επί της ουσίας βασίζεται πάνω στην ενδιάμεση συμφωνία.

Έτσι η Αθήνα κατηγορεί τα Σκόπια επειδή δεν έχουν βγάλει ακόμα τον Ήλιο της Βεργίνας και επειδή συνεχίζουν τη χρήση του όρου μακεδονικό στα προϊόντα τους. Βλέπουμε λοιπόν ότι έχουμε μία διακλάδωση σε σχέση με την προηγούμενη κυβέρνηση που δεν έκανε καμία παρατήρηση στα Σκόπια για όσα είχαν συμφωνήσει. Έτσι η Αθήνα παρόλο που δεν έχει ακυρώσει ακόμα το Προσύμφωνο, εξηγεί ότι η μη εφαρμογή του είναι μία μορφή ακύρωσης και ότι από τη στιγμή που τα Σκόπια δεν τηρούν τίποτα από όσα είχαν συμφωνήσει δεν υπάρχει λόγος να θεωρεί η Ελλάδα ότι είναι δεσμευμένη.

Διότι βλέπει ότι υπάρχουν εσωτερικά προβλήματα στα Σκόπια και ότι η ηγεσία εσκεμμένα έχει μία αναβλητική διάθεση, έτσι ώστε να έχει τα διπλωματικά οφέλη χωρίς όμως να έχει πολιτικό κόστος με τους ψηφοφόρους. Και επειδή η κυβέρνηση άλλαξε, τα πράγματα δεν είναι τα ίδια.

Διαφήμιση
Διαφήμιση