HomeΚΡΗΤΗΕκατοντάδες νέοι στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ «Αναιρέσεις» στα Χανιά

Εκατοντάδες νέοι στην πρώτη μέρα του φεστιβάλ «Αναιρέσεις» στα Χανιά

Σήμερα ολοκληρώνονται οι εκδηλώσεις.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με μεγάλη επιτυχία η πρώτη ημέρα του φεστιβάλ «Αναιρέσεις» στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών στα Χανιά. Το βράδυ της Παρασκευής στο χώρο του φεστιβάλ βρέθηκαν εκατοντάδες εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές και νέοι της πόλης, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις που οργάνωσαν η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση και το Νέο Αριστερό Ρεύμα

Στην εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «ο καπιταλισμός ανατινάζει τον πλανήτη. Υπάρχει έξοδος κινδύνου;» ο Γιώργος Πιαγκαλάκης περιφερειακός σύμβουλος με την «Ανυπόταχτη Κρήτη» είπε μεταξύ άλλων:

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μια σειρά από πολυεργαλεία που έχουν στα χέρια τους οι κυβερνήσεις προκειμένου να προωθούν την ανάπτυξη της καταστροφής. Από το 2010 υπάρχουν μια σειρά νόμοι fast track που «βιάζουν» τους περιορισμούς δόμησης αφήνοντας πεδίο δόξας λαμπρό σε κάθε επενδυτή να καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον , επίσης υπάρχει ο νέος νόμος για τους αιγιαλούς στα πλαίσια του πολυνομοσχεδίου του Υπ. Ανάπτυξης που προωθεί η σημερινή κυβέρνηση και που συμπληρώνει παλαιότερο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ που για πρώτη φορά ο αιγιαλός, η παραλία, ο πυθμένας της θάλασσας μπορεί να παραχωρηθεί για τουριστικούς σκοπούς αλλά πολύ περισσότερο για εξορυκτικούς σκοπούς. Μάλιστα το νέο πολυνομοσχέδιο έχει την παγκόσμια πρωτοτυπία μια επιχείριση να παίρνει έγκριση λειτουργίας χωρίς έλεγχο και να… ελέγχεται εκ των υστέρων. Αυτά είναι μερικά από τα  πολυεργαλεία των κυβερνήσεων, των περιφερειακών αρχών, του ντόπιου και διεθνούς κεφαλαίου». Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε στην προσπάθεια να εμφανιστεί η Ε.Ε. ως «φιλοπεριβαλλοντική»: «Πρόκειται για περιβαλλοντικό προσωπείο της Ε.Ε. που από τη μια κάνει εκδηλώσεις και ημερίδες για την κλιματική αλλαγή και κόπτεται για τη διάσωση της καρέτα-καρέτα και από την άλλη προωθεί με τον πιο κάθετο τρόπο πολιτικές που εντείνουν την κλιματική αλλαγή όπως η εξόρυξη των υδρογονανθράκων. Η πολιτική της Ε.Ε. είναι περιβαλλοντοκτόνα ακόμα και οι πράσινες πολιτικές που ενισχύει είναι καταστρεπτικές (τεράστια αιολικά πάρκα στις βουνοκορφές )».

Δεύτερος ομιλητής ο Κώστας Σκορδούλης καθηγητής Φυσικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών που τόνισε πως «τα προβλήματα του περιβάλλοντος είναι συνυφασμένα με το σύγχρονο καπιταλισμό. Για την ανάπτυξη του ο καπιταλισμός επιζητεί συνεχώς να καταναλώνει περισσότερη ενέργεια.  Χρειάζεται ένα άλλο κοινωνικό σύστημα που θα προωθήσει μια διαφορετική λογική στις ανθρώπινες ανάγκες, στη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και μια διαφορετική κουλτούρα της καθημερινότητας και αυτό δεν μπορεί να γίνει στον καπιταλισμό που θέλει τον άνθρωπο καταναλωτή. Βασικό δόγμα του καταναλωτισμού είναι ο «πολίτης-καταναλωτής» δηλαδή ο άνθρωπος υπάρχει στον καπιταλισμό εφόσον μπορεί να καταναλώνει και εφόσον οι ανάγκες του αυξάνονται. Αυτόν τον τύπο ανθρώπου έχουν δημιουργήσει, δεν θέλουν τον συνειδητοποιημένο πολίτη που έχει προσαρμόσει τις ανάγκες του με βάση τις ανάγκες της κοινωνίας και του φυσικού περιβάλλοντος. Παίρνει κάποια ημίμετρα η Ε.Ε. για «πράσινη ανάπτυξη» που στοχεύουν στην εκμετάλλευση της περιβαλλοντικής κρίσης ώστε να έχουν νέα κέρδη. Δεν είμαστε πχ. ενάντια στην κατάργηση της πλαστικής σακούλας αλλά  δεν αρκεί από μόνο του . Και από αυτό ακόμα το μέτρο  οι καπιταλιστές βγάζουν κέρδος, γιατί πλέον χρεώνουν την σακούλα.» Τέλος ο κ. Σκορδούλης  αναφέρθηκε γιατί οι εργαζόμενοι θα πρέπει να είναι αντίθετοι στις εξορύξεις. «Οι κίνδυνοι πίσω από τις εξορύξεις είναι πολύ περισσότερες από τις έωλες υποσχέσεις ότι όλοι θα γίνουμε πλούσιοι. Το χρήμα θα το πάρουν αυτοί που κάνουν τις εξορύξεις, οι μεγάλες πολυεθνικές αυτές θα πάρουν τη μερίδα του μέλλοντος. Είμαστε ενάντια στις εξορύξεις γιατί συμβάλλουν στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στην κλιματική αλλαγή και καταστροφή, η μέθοδος εξόρυξης «φράγκιγκ» (υδρορρηγμάτωση πετρωμάτων) είναι επικίνδυνη καθώς καταστρέφει τα υδάτινα αποθέματα (έκθεση και του Enviromental Protection Agency των ΗΠΑ) και σε σεισμογενείς περιοχές όπως η Δυτ. Ελλάδα και η Κρήτη αυξάνει τον κίνδυνο για σεισμούς, υπάρχει σοβαρός ο κίνδυνος διαρροής στο περιβάλλον υδρογονανθράκων -δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από το καταστροφικό ατύχημα στον κόλπο του Μεξικό- και τέλος η εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων ενισχύει τις γεωπολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις».

anaireseis5

Το σημερινό πρόγραμμα, Σάββατο 28 Σεπτέμβρη:

Πολιτικό πρόγραμμα

17:00 Workshop με θέμα:

«Άσυλο για τους αγώνες ή ασυλία για τις επιχειρήσεις και την αντιεκπαιδευτική πολιτική;»

19:00 εκδήλωση με θέμα:

«Alt-Right, Νεοφασισμός και η Άνοδος της Ακροδεξιάς»

Πολιτιστικό πρόγραμμα:

21:00 Performance Δρόμου:

«Η Καλή κι η Ανάποδη είναι το ίδιο»

Συναυλίες με τους:

PlanetNone

The Hemingways

Στέλιος Σαλβαδόρ-ΜΩΡΑ ΣΤΗ ΦΩΤΙΑ

Στο χώρο  λειτουργούν θεματικά περίπτερα, βιβλιοπωλείο, μπαρ.

Στην είσοδο διατίθενται κουπόνια οικονομικής ενίσχυσης.

Τις εκδηλώσεις οργανώνουν το Νέο Αριστερό Ρεύμα και η νεολαία Κομμουνιστική Απελευθέρωση (οργανώσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ).

Διαφήμιση
Διαφήμιση