HomeHL-CultureΝέα έκδοση για τη λογοτεχνία και το θέατρο από τον Αντώνη Πετρίδη

Νέα έκδοση για τη λογοτεχνία και το θέατρο από τον Αντώνη Πετρίδη

Αναπληρωτή Καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Κύπρονδε: Παρεμβάσεις στην κυπριακή (και την ελλαδική) λογοτεχνία και το θέατρο» τιτλοφορείται η νέα έκδοση του Αντώνη Κ. Πετρίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή στο πρόγραμμα «Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό» και Κοσμήτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Στο νέο αυτό βιβλίο των εκδόσεων Άνευ, πολύτιμο βοήθημα για κάθε ακαδημαϊκό, ερευνητή, σπουδαστή της λογοτεχνίας και του θεάτρου, αλλά και για το φιλότεχνο κοινό, συγκεντρώνει ο συγγραφέας και παρουσιάζει μια σειρά διαλέξεων και κριτικών της περιόδου 2014–2019, που αφορούν την πνευματική κίνηση της εν λόγω πενταετίας κυρίως στην Κύπρο.

Τα πλείστα κείμενα αναφέρονται σε θεατρικές παραστάσεις και λογοτεχνικά έργα Κυπρίων συγγραφέων, αλλά και δύο Ελλαδιτών (Μηνάς Τίγκιλης, Γιώργος Στόγιας), που έχουν συνδέσει τη ζωή και την καριέρα τους με το νησί. Εξαίρεση στον γενικό αυτό κανόνα αποτελούν τα εξής τρία κείμενα: Η κριτική για το μυθιστόρημα της Χίσλοπ Ανατολή περιλαμβάνεται στη συλλογή όχι μόνο επειδή αναφέρεται στην κατάληψη της Αμμοχώστου το 1974, αλλά και διότι προκάλεσε έντονες συζητήσεις στην Κύπρο.

Η ποιητική συλλογή της Βίκυς Κατσαρού Τα Κεράσια της Εύας χαρακτηρίζεται από  στενή θεματική συνάφεια με τη συλλογή διηγημάτων της Νάσιας Διονυσίου Περιττή Ομορφιά και μαζί δημιουργούν ένα αξιοπρόσεκτο γραμματολογικό γεγονός, καθώς δύο άγνωστες μεταξύ τους γυναίκες δημιουργοί, σχεδόν συνομήλικες, γράφουν δύο τόσο παρόμοια έργα.

Στο Επίμετρο του βιβλίου παρατίθενται μια σύντομη επισκόπηση της ποιητικής συλλογής του Θεοκλή Κουγιάλη Μυθολόγιον (1981) και η ανακοίνωση που εκφώνησε ο Α. Πετρίδης κατά την τελετή βράβευσης του Κυριάκου Χαραλαμπίδη με το βραβείο «Γιώργος Φιλίππου Πιερίδης» της Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου στις 15 Μαΐου 2019.kypronde