HomeHL-EconomyΑγωνία για τα απόνερα από την κατάρρευση της Thomas Cook

Αγωνία για τα απόνερα από την κατάρρευση της Thomas Cook

Η ζημιά αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ξενοδοχείο προς ξενοδοχείο έχει ξεκινήσει ήδη η αποτίμηση της ζημιάς που αφήνει η κατάρρευση της Thomas Cook, προκειμένου φορείς του κλάδου αλλά και το υπουργείο Τουρισμού να αποκτήσουν σαφέστερη εικόνα για το μέγεθος των συνεπειών, τόσο για την επιχειρήσεις, όσο και για τα τουριστικά μερίδια που χάνονται σε πρώτη φάση μέχρι την ολοκλήρωση της φετινής σεζόν.

Τα πρώτα στοιχεία από τις πληροφορίες που δίνουν οι ξενοδόχοι επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις πως οι απώλειες για τις μονάδες αρχικά, που επηρεάζονται στο μεγαλύτερο βαθμό από τη χρεωκοπία του βρετανικού tour operator, αγγίζει το μισό δισ. ευρώ.

Το ύψος της ζημιάς θα εξαρτηθεί επίσης από το πόσοι από τους παραθεριστές που αποχωρούν από τη χώρα μας είχαν ολοκληρώσει τις διακοπές τους ούτως ή άλλως ή βρίσκονταν στην αρχή του πακέτου.

Η ανάλυση της έκθεσης που έχουν οι τουριστικές επιχειρήσεις στον tour operator είναι μια διαδικασία που θα βρίσκεται σε εξέλιξη τις επόμενες ημέρες, καθώς οι ξενοδόχοι καλούνται να δουν τι ποσοστό από τα οφειλόμενα θα μπορούν να διεκδικήσουν, αλλά και πόσα από τα προγραμματισμένα ασφαλισμένα ταξιδιωτικά πακέτα θα πραγματοποιηθούν τελικά τον Οκτώβριο.

Οι πτήσεις της γερμανικής αεροπορικής εταιρίας Condor, θυγατρική των αεροπορικών εταιρειών της Thomas Cook, εκτελούνται κανονικά, ενώ παράλληλα και ο σκανδιναβικός βραχίονας της Thomas Cook λειτουργεί κανονικά, επιβιώνοντας της χρεωκοπίας.

Αντίθετα, ακυρώνονται οι διακοπές των πελατών του Thomas Cook Ολλανδίας σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Thomas Cook Nederland (Thomas Cook/ Neckermann Reizen). Οι θυγατρικές της Thomas Cook Γερμανίας, Neckermann Reisen, Thomas Cook Signature, Öger Tours, Bucher Reisen και Air Marin δεν πραγματοποιούν κανένα πρόγραμμα μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου.

Σε εσωτερικό επίπεδο, και ενώ ο επαναπατρισμός των ταξιδιωτών συνεχίζεται, οι συσκέψεις του υπουργείου Τουρισμού και των τουριστικών φορέων για τη διαχείριση της κρίσης είναι συνεχείς. Χθες υπήρξε συνάντηση του υπουργού Χάρη Θεοχάρη με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, με αντικείμενο τις εξελίξεις στην Thomas Cook και τις συνέπειες για τον τουρισμό του νησιού και με την πρέσβη της Αγγλίας στην Ελλάδα Kate Smith.

Από την πλευρά του ο ΣΕΤΕ για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχει ζητήσει από τα αρμόδια υπουργεία, μεταξύ άλλων, την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ για τα ανείσπρακτα τιμολόγια της Thomas Cook με ημερομηνία εκδόσεως από 1η Μαΐου 2019 έως και 22 Σεπτεμβρίου 2019, την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής φόρου διαμονής για τις διανυκτερεύσεις για την χρονική περίοδο από 23 Σεπτεμβρίου 2019 και μέχρι την αναχώρησή τους από τα τουριστικά καταλύματα.

capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση