HomeHL-HealthΕποχικές ιώσεις: Ποιες είναι οι συχνότερες και πως να τις αποφύγετε

Εποχικές ιώσεις: Ποιες είναι οι συχνότερες και πως να τις αποφύγετε

Τι αναφέρει ο γιατρός Κωνσταντίνος Παπανικολάου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν την πλειονότητα των λοιμώξεων της κοινότητας και είναι και οι ευκολότερα μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεπώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μεταδίδονται, ώστε όταν είμαστε οι ίδιοι ασθενείς, να γνωρίζουμε πώς να προφυλάξουμε τους γύρω μας

Οι ιογενείς λοιμώξεις αποτελούν την πλειονότητα των λοιμώξεων της κοινότητας, τόσο το καλοκαίρι όσο και το χειμώνα. Ταυτόχρονα είναι και οι ευκολότερα μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Συνεπώς είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς μεταδίδονται, ώστε όταν είμαστε οι ίδιοι ασθενείς, να γνωρίζουμε πώς να προφυλάξουμε τους γύρω μας.

Ιώσεις του αναπνευστικού

– Πρόκειται για το κοινό κρυολόγημα που οφείλεται συνήθως σε ρινοϊούς, corona-ιούς, αναπνευστικό συγκυτιακό ιό κ.ά. Στις περιπτώσεις αυτές μεταδίδουμε τον ιό για όσο έχουμε δέκατα, φτάρνισμα, βήχα, δηλαδή συνήθως για 2-3 ημέρες. Το διάστημα αυτό πρέπει να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα όταν πταρνιζόμαστε ή βήχουμε και να σαπουνίζουμε τα χέρια μας. Όταν περάσει ο πυρετός και η καταρροή δεν είμαστε πια μεταδοτικοί.

– Η γρίπη είναι μάλλον η σοβαρότερη ίωση του αναπνευστικού γιατί μπορεί να συνοδεύεται από επιπλοκές. Εδώ το διάστημα μεταδοτικότητας διαφέρει: αρχίζει μία ημέρα πριν την έναρξη των συμπτωμάτων και διαρκεί 5-6 ημέρες συνολικά. Τα συμπτώματα της γρίπης αρχίζουν 1-2 ημέρες αφού εκτεθούμε στον ιό· έτσι αν έρθουμε σε επαφή με άνθρωπο που βήχει θα πρέπει να προσέχουμε για 1-2 ημέρες ειδικά αν φροντίζουμε μικρά παιδιά ή ενήλικες με προβλήματα υγείας. Και της γρίπης η μετάδοση γίνεται με το βήχα, το φτάρνισμα, αλλά και τη χειραψία και την επαφή με άψυχες επιφάνειες όπου ο ιός επιζεί. Πρέπει απαραίτητα να καλύπτουμε τη μύτη και το στόμα με το χέρι μας όταν πταρνιζόμαστε ή βήχουμε και να σαπουνίζουμε συχνά τα χέρια μας. Παύουμε να μεταδίδουμε τον ιό 5-6 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων. Αν όμως ξεκινήσουμε αγωγή με Oseltamivir, παύουμε να μεταδίδουμε τον ιό μετά από 48 ώρες.

Ιώσεις του Γαστρεντερικού

Οι ιογενείς γαστρεντερίτιδες μεταδίδονται το καλοκαίρι (rota ιός) αλλά και το χειμώνα (noro ιός). Μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο με την απλή επαφή όταν αυτός που πάσχει δεν έχει σαπουνίσει τα χέρια του μετά από επίσκεψη στη τουαλέτα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σαπουνίζουμε τα χέρια μας αν είμαστε άρρωστοι με διάρροια όταν μαγειρεύουμε.

Τον norovirus τον μεταδίδουμε από την έναρξη των συμπτωμάτων (εμετοί, διάρροιες) και για δέκα ημέρες. Τον rota virus τον μεταδίδουμε για όσο έχουμε συμπτώματα (διάρροια, έμετοι).

Άτομα που πάσχουν από οξεία ηπατίτιδα Α, που εκδηλώνεται συχνά ως γαστρεντερίτιδα, επίσης μεταδίδουν τον ιό για 1-2 εβδομάδες.

Άλλες ιώσεις

Υπάρχουν συχνές λοιμώξεις που μεταδίδουμε ενώ δεν έχουμε συμπτώματα. Τέτοιες είναι ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) που βρίσκεται στις ρινικές εκκρίσεις παιδιών προσχολικής ηλικίας χωρίς αυτά να είναι άρρωστα, ο ιός Epstein-Barr της λοιμώδους μονοπυρήνωσης που μεταδίδεται με το σάλιο και το φιλί, αλλά και οι εντεροϊοί όπως οι Coxsackie που μεταδίδονται λόγω της κακής υγιεινής των χεριών συχνά μεταξύ των παιδιών. Έτσι το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε αν δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα είναι να σαπουνίζουμε καλά τα χέρια μας όταν πηγαίνουμε στη τουαλέτα.

*Ο Κωνσταντίνος Παπανικολάου είναι Παθολόγος-Λοιμωξιολόγος, Επιστημονικός Συνεργάτης ΥΓΕΙΑ

ygeiamou.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση