HomeHL-EconomyΑισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για τις συζητήσεις με τους θεσμούς

Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για τις συζητήσεις με τους θεσμούς

Εντός στόχων ο προϋπολογισμός

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Δεν είμαστε σε φάση που κλείνουμε κάτι, που πρέπει να συμφωνήσουμε ή δεν πρέπει να συμφωνήσουμε», ανέφερε αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τη δεύτερη ημέρα των διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς, κατά τις οποίες ο προϋπολογισμός είναι στο επίκεντρο.

Από τις έως τώρα διαβουλεύσεις, κανένας από τους εκπροσώπους των Θεσμών δεν έχει βάλει θέμα αφορολόγητου ή συντάξεων, άρα στην παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει στο τραπέζι θέμα μείωσης του αφορολόγητου. Παράλληλα, μέρα με τη μέρα ενισχύεται η βεβαιότητα του οικονομικού επιτελείου ότι ο προϋπολογισμός του 2019 θα κλείσει εντός στόχων, χωρίς δημοσιονομικό κενό.

Σε 3 επίπεδα η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2020

Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό του 2020, η συζήτηση του οικονομικού επιτελείου με τους Θεσμούς γίνεται σε τρία επίπεδα. Σε πρώτο επίπεδο, σχηματοποιείται το βασικό σενάριο του προϋπολογισμού, με τις 120 δόσεις και την απόδοση του ΦΠΑ να είναι οι πιο σημαντικές αβεβαιότητες.

Σε δεύτερο επίπεδο, γίνεται η κοστολόγηση του πακέτου της ΔΕΘ, το οποίο σύμφωνα με την ελληνική πλευρά κοστίζει γύρω στο 1 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το πακέτο αυτό θα συμπεριληφθεί σε κάθε περίπτωση στον προϋπολογισμό του 2020. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε ότι δεν υπάρχει μεγάλο κενό, ως προς την αποτίμηση των εξαγγελιών.

Το τρίτο πεδίο της συζήτησης αφορά ενδεχόμενες παρεμβάσεις- αντίμετρα- διαρθρωτικού και όχι δημοσιονομικού χαρακτήρα, προκειμένου να καλυφθεί το όποιο κενό στον προϋπολογισμό. Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ έφερε ως παράδειγμα την επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Υπάρχουν σκέψεις για δραστική μείωση του ορίου των υποχρεωτικών συναλλαγών με κάρτα- από τα 500 στα 300 ευρώ- ενώ γίνονται σκέψεις και για την αύξηση των ποσοστών των αναγκαίων ηλεκτρονικών δαπανών, για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Στο τραπέζι εργασιακά, 120 δόσεις

Στην ατζέντα της δεύτερης ημέρας των διαπραγματεύσεων ήταν ακόμη τα χρέη του δημοσίου στους ιδιώτες, για τα οποία έχει ήδη κατατεθεί στους δανειστές νέο πλάνο, με δεδομένο ότι έχουν χαθεί τρεις καταληκτικές ημερομηνίες. Επίσης, συζητήθηκαν θέματα του υπουργείου Υγείας (προϋπολογισμός, clawback, πρωτοβάθμια υγεία). Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά, αναλύθηκε το πλάνο των παρεμβάσεων στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το χρονοδιάγραμμα των πρωτοβουλιών έως το τέλος του έτους, για παράδειγμα η απονομή των συντάξεων, όπως και η μείωση των εισφορών για τους εργαζόμενους πλήρης απασχόλησης το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Σε ό,τι αφορά τις 120 δόσεις, έγινε συζήτηση την Τρίτη, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες οι διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν τουλάχιστον έως το τέλος της εβδομάδας. Σε κάθε περίπτωση, στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι ένα θετικό report των θεσμών στο τέλος Νοεμβρίου.

Την Τετάρτη θα συζητηθούν με τους Θεσμούς θέματα ενέργειας, αποκρατικοποιήσεων, δημόσιας διοίκησης και ψηφιακής διακυβέρνησης. Την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group, πιθανότατα θα συμπεριληφθεί στην ατζέντα και το ελληνικό ζήτημα. Τέλος, τα κλιμάκια του ΔΝΤ, που βρίσκονται στην Αθήνα για την ετήσια έκθεση του άρθρου 4, θα αναχωρήσουν την Παρασκευή, αφού πρώτα συναντηθούν με τον Χρήστο Σταϊκούρα για μία ακόμη φορά.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση