HomeHL-TOPΝ.Χαλκιαδάκης: Ζημιές εκατομμυρίων για τα ξενοδοχεία της Κρήτης από την πτώχευση του Thomas Cook

Ν.Χαλκιαδάκης: Ζημιές εκατομμυρίων για τα ξενοδοχεία της Κρήτης από την πτώχευση του Thomas Cook

Το πλήγμα είναι τεράστιο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τεράστιο πλήγμα για τον τουρισμό της Κρήτης προκαλεί η πτώχευση της βρετανικής Thomas Cook.Η αγορά της Κρήτης είναι έντονα εκτεθειμένη, καθώς περίπου 20.000-22.000 τουρίστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο νησί.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Νίκο Χαλκιαδάκη η ζημιά υπολογίζετε σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.Υπολόγισε ότι τα χρήματα τα οποία θα χαθούν για όλο το νησί είναι μεταξύ 80 και 100 εκατομμυρίων.

Με δηλώσεις του στο cretapost, ο κ.Χαλκιαδάκης τόνισε ότι οι επιπτώσεις θα είναι αλυσιδωτές στην αγορά.

Ο κ.Χαλκιαδάκης είπε ότι ο τουρ οπερέιτορ σταμάτησε τις πληρωμές από τις 15 Ιουλίου, ενώ χαρακτήρισε «ατομική βόμβα» για τον τουρισμό την πτώχευση του Thomas Cook.

Ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ηρακλείου Μανόλης Μανούσος, τόνισε ότι αυτό που περιμένουν τώρα είναι να δουν τι αναμένεται να συμβεί με το κομμάτι της Γερμανίας. Αν δηλαδή θα καταφέρει να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Αν δεν τα καταφέρει η καταστροφή θα είναι ολοκληρωτική.

https://www.youtube.com/watch?v=UsYqmaH0Oco&feature=youtu.be

Μεγάλο μέρος της ζημιάς αφορά τα δεδουλευμένα, ενώ υπάρχουν συμβόλαια που έχουν υπογραφεί και για του χρόνου. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χαλκιαδάκη, από τις 16 Ιουλίου και μετά δεν έχει πληρωθεί τίποτα στους ξενοδόχους της Κρήτης, αφού τα συμβόλαια εξοφλούνταν τρεις μήνες μετά.

Η λίστα με τα ξενοδοχεία του Thomas Cook στην Ελλάδα

Ξενοδοχεία σε Ιόνιο, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Θάσο, Κατερίνη και αλλού λειτουργούσε μέσω συνεργασιών η Thomas Cook στην Ελλάδα. Το προσωπικό που εργάζεται στην Ελλάδα για λογαριασμό της ξεπερνά τα 1.200 άτομα.

Η εταιρία διαθέτει στη χώρας μας δεκάδες καταλύματα υπό διάφορες επωνυμίες και σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής της ήταν ο μεγαλύτερος οργανισμός διακοπών στην Ελλάδα. Συνολικά η Thomas Cook συνεργαζόταν με 48 ξενοδοχεία στην χώρα μας. Τέσσερα από αυτά είναι ιδιόκτητα.

Τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία με την Thomas Cook στην Κρήτη:

Casa Cook Chania
Cook’s Club Hersonissos
smartline Arion Palace
smartline Infinity Blue
smartline Kyknos Beach
smartline Neptuno Beach
smartline Village Resort & Waterpark
SENTIDO Aegean Pearl
SENTIDO Blue Sea Beach
SENTIDO Elounda Blu
SENTIDO Mikri Poli Atlantica
SENTIDO Pearl Beach
SENTIDO Vasia Resort & Spa

Στην Ελλάδα όπως αποκάλυψε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης βρίσκονται περίπου 50.000 τουρίστες. Ήδη προς Ζάκυνθο (όπου βρίσκονται 4.000 τουρίστες), Κέρκυρα, (όπου βρίσκονται 3.000) και Κω φτάνουν 15 αεροσκάφη με σκοπό να παραλάβουν τους ταξιδιώτες και να επιστρέψουν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, περίπου 22.000 τουρίστες θα έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες.

Επισημαίνεται πάντως πως η ευθύνη επαναπατρισμού αλλά και το κόστος διαμονής των ανθρώπων αυτών στην χώρα μας μέχρι να γίνει ο επαναπατρισμός αυτός, βαραίνει τις χώρες καταγωγής τους. Ο επαναπατρισμός των πελατών του Thomas Cook που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα (αλλά και όλους τους άλλους προορισμούς του TC όπως η Ισπανία, η Τουρκία, η Κύπρος, η Αίγυπτος, η Τυνησία) θα είναι το πρώτο «μέτωπο» που καλούνται να διαχειριστούν οι αρχές της χώρας και οι επιχειρηματίες του χώρου.

Διαφήμιση
Διαφήμιση