HomeHL-EconomyΕπιπλέον 310 εκατ. ευρώ σε Έρευνα, Καινοτομία και Erasmus+ από την ΕΕ

Επιπλέον 310 εκατ. ευρώ σε Έρευνα, Καινοτομία και Erasmus+ από την ΕΕ

Πώς θα γίνει η κατανομή της χρηματοδότησης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Ευρωκοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα επιπλέον 100 εκατομμύρια ευρώ για τα «προγράμματα-ναυαρχίδες» της ΕΕ, δηλαδή, το Horizon 2020 και το Erasmus+ , που αφορούν τη χρηματοδότηση της έρευνας (80 εκατ. ευρώ) και την κινητικότητα των νέων (20 εκατ. ευρώ)

Η έγκριση αυτή αφορά τον προϋπολογισμό του 2019 και ακολουθεί τη σχετική συμφωνία μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να επενδύσει συνολικά 210 εκατ. ευρώ σε 108 καινοτόμα έργα, παρέχοντας χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ).

«Καθεμιά από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χρηματοδότηση μέσω του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας προσφέρει λύση σε κάποιο πρόβλημα που επηρεάζει την καθημερινή ζωή των Ευρωπαίων, σε τομείς όπως η υγεία, το περιβάλλον, η ενέργεια όσο και σε πολλούς άλλους», δήλωσε ο επίτροπος Έρευνας, Επιστήμης και Καινοτομίας, Κάρλος Μοέδας.

Στα επιλεγμένα έργα περιλαμβάνονται μια υβριδική πλατφόρμα προσομοίωσης για τη νευροχειρουργική, τεχνολογία που αναπαράγει τη διαδικασία της βροχής για την παροχή βιώσιμου πόσιμου νερού, αντιμεταστατικό εμβόλιο κατά του καρκίνου, τεχνολογία για τη χαρτογράφηση της ποιότητας του αέρα με υψηλή χωρική ευκρίνεια και πολλά άλλα.

Το πλαίσιο της χορηγούμενης χρηματοδότησης περιλαμβάνει δύο σκέλη ―τον accelerator (επιταχυντή) του ΕΣΚ και την επιτάχυνση της καινοτομίας― του πιλοτικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, ύψους 3 δισ. ευρώ, που διαρκεί από το 2018 έως το 2020, στο πλαίσιο του Προγράμματος Έρευνας και Καινοτομίας της ΕΕ Horizon 2020.

Στο εξής, ο accelerator του ΕΣΚ θα δίνει τη δυνατότητα προαιρετικής επένδυσης μετοχικού κεφαλαίου επιπλέον της επιχορήγησης.

Οι καινοτόμες εταιρείες μπορούν να υποβάλουν αίτηση μόνο για επιχορήγηση ή για συνδυασμό επιχορήγησης και χρηματοδότησης ποσού έως 17,5 εκατ. ευρώ για την ταχεία και αποτελεσματική επέκτασή τους.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση