HomeHL-9Στην Βουλή οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης

Στην Βουλή οι συμβάσεις για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κρήτης

Θα έχουν κατατεθεί μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H νέα πετρελαϊκή κρίση καταδεικνύει το πόσο ευάλωτη είναι η Ελλάδα, η οποία είναι εισαγωγέας πετρελαίου και φυσικού αερίου, στις διακυμάνσεις των τιμών των υδρογονανθράκων και με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα η κυβέρνηση επισπεύδει τις διαδικασίες για να ολοκληρωθεί ο μεγαλύτερος κύκλος παραχωρήσεων δικαιωμάτων έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων με την ελπίδα ότι σε κάποια χρόνια από σήμερα θα υπάρξει ενεργειακή αυτάρκεια για την χώρα.

Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που έχει την αφετηρία του στο 2014 και επιταχύνθηκε το 2017 αν και όπως είναι ήδη γνωστό, η γνώση ότι ο ελληνικός ηπειρωτικός και θαλάσσιος χώρος διαθέτει αξιοποιήσιμα ενεργειακά κοιτάσματα, υπάρχει εδώ και δεκαετίες…

Σύμφωνα με το energypress.gr είναι πολύ πιθανόν μέχρι την ερχόμενη Παρασκευή να κατατεθούν στη Βουλή προς κύρωση οι δύο συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών «Δυτικά Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά Κρήτης» στην κοινοπραξία «Total – ExxonMobil – ΕΛ.ΠΕ», του Ιονίου στην «Repsol – ΕΛ.ΠΕ» και του «οικοπέδου 10» στα ΕΛ.ΠΕ.

Η τελευταία, μάλιστα, περιοχή είχε παραχωρηθεί στον ελληνικό πετρελαϊκό όμιλο κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού που προκηρύχθηκε το 2014, ενώ οι άλλες τρεις ανατέθηκαν στις προαναφερόμενες εταιρίες μετά από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν το 2017 και στη συνέχεια κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού.

Το σχετικό νομοσχέδιο με τις τέσσερις συμβάσεις θα είναι ουσιαστικά το πρώτο ενεργειακό που καταθέτει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στη Βουλή σηματοδοτώντας με τον τρόπο αυτό την έναρξη των ερευνών σε ιδιαίτερα πολλά υποσχόμενες περιοχές όπως της Κρήτης και του Ιονίου.

Τα δύο θαλάσσια οικόπεδα της Κρήτης που έχουν περάσει στις πολυεθνικές Total και ExxonMobil καθώς και στα ΕΛ.ΠΕ είναι διαπιστωμένο πως έχουν πολλές γεωλογικές ομοιότητες με εκείνα της Ν.Α. Μεσογείου όπου έχουν γίνει μεγάλες ανακαλύψεις όπως το Ζορ της Αιγύπτου, της Αφροδίτης της Κύπρου και του Λεβιάθαν στο Ισραήλ.

Σαφής και ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει μετά από οκτώ χρόνια, καθώς τόσο διαρκεί η ερευνητική φάση και προς το τέλος αυτής θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη γεώτρηση.

Η παρουσία των ExxonMobil και Total έρχεται να αποδείξει το ενισχυμένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ και της Γαλλίας για τα τεκταινόμενα στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ιδίως σε ό,τι αφορά τις κινήσεις των κρατών για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Αρμόδιοι παράγοντες τονίζουν πως η κύρωση των προαναφερόμενων συμβάσεων θα ενεργοποιήσει περαιτέρω εξελίξεις στο χώρο του upstream της περιοχής ακόμη και στην Ελλάδα, μάλιστα. Πληροφορίες θέλουν ήδη να γίνονται προετοιμασίες και για την παραχώρηση και άλλων θαλάσσιων «οικοπέδων», ιδίως νότια της Κρήτης.

Δυστυχώς αργήσαμε πάρα πολύ. Οκτώ χρόνια είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το οποίο όμως θα πρέπει να μη μείνει ανεκμετάλευτο.

Οι μεγάλες ελπίδες πάντως για ανεύρεση κοιτασμάτων επιπέδου «Ζορ» (το αιγυπτιακό υπερκοίτασμα φυσικού αερίου) εναπόκεινται στις περιοχές υπό παραχώρηση που βρίσκονται νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης (νοτιοανατολικά επίσης αλλά εκεί εμπλέκεται ο τουρκικός παράγοντας που επιχειρεί να αμφισβητήσει την ελληνική κυριαρχία και να ακυρώσει την ελληνική ΑΟΖ).

Είναι χαρακτηριστική η επισήμανση που έκανε τον Ιούνιο η ΕΔΕΥ στην ετήσια οικονομική της έκθεση: «Μετά τις πρόσφατες ανακαλύψεις στην Ανατολική Μεσόγειο («Zohr», «Καλυψώ», «Αφροδίτη», «Λεβιάθαν») και στη δυτική Μαύρη Θάλασσα («Νέπτουν»), η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου δείχνει αυξανόμενο ενδιαφέρον για να εξερευνήσει τις περιοχές νότια και δυτικά της Κρήτης και του Ιονίου Πελάγους, λόγω γεωλογικών ομοιοτήτων με τις προαναφερόμενες».

Που σημαίνει ότι θεωρούν πολύ μεγάλη την πιθανότητα ανακάλυψης εξίσου μεγάλων κοιτασμάτων. Άλλωστε οι έρευνες θα κοστίσουν πολλά λεφτά και εταιρείες όπως οι TOTAL και η Exxon Mobil δεν φημίζονται να τα πετάνε από το… παράθυρο

Μία από τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο πολυεθνικές στο ελληνικό upstream είναι τα μεγάλα βάθη νότια της Κρήτης: «Η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τα 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς. Οι πιθανότητες να βρεθεί επίσης αργό είναι μεγάλες, ενώ στο παρελθόν αναμέναμε μόνο αέριο και όχι αργό σε τέτοια βάθη», σημειώνει στην ίδια έκθεση η ΕΔΕΥ για να γίνει πιο σαφής: «Μια ανακάλυψη 500 εκατομμυρίων βαρελιών (ισοδύναμων) θα δικαιολογούσε εμπορικές εξελίξεις.

Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα».

Σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής των ερευνητικών εργασιών, οι τεχνοκράτες της ΕΔΕΥ σημειώνουν ότι η πρώτη φάση διαρκεί τρία χρόνια «πράγμα που θα μας φέρει κοντά σε αποφάσεις για προγραμματισμό γεωτρήσεων μετά το 2022. Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις» καταλήγουν.

Διαφήμιση
Διαφήμιση