HomeHL-WorldΣτα… ίχνη του ναυαγίου του σκάφους του θρυλικού Κάπτεν Τζέιμς Κουκ

Στα… ίχνη του ναυαγίου του σκάφους του θρυλικού Κάπτεν Τζέιμς Κουκ

250 χρόνια μετά τη βύθισή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερευνητές φέρεται να εντόπισαν το ναυάγιο του ερευνητικού σκάφους του θρυλικού θαλασσοπόρου Κάπτεν Τζέιμς Κουκ, περίπου 250 χρόνια μετά τη βύθισή του.

Το σκάφος HMS Endeavour ξεκίνησε από τις αμερικανικές ακτές με προορισμό την Αυστραλία, αλλά τελικά φέρεται να βυθίστηκε στο λιμάνι του Νιούπορτ, έξω από το Ροντ Άιλαντ, όπου εντοπίστηκε το κουφάρι του από δύτες της θαλάσσιας αρχαιολογικής υπηρεσίας του Ροντ Άιλαντ. Οι έρευνες συνεχίζονται εδώ και 25 χρόνια ενώ πλέον οι επιστήμονες φέρεται να έφθασαν στα απομεινάρια του θρυλικού πλοίου. Ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί ότι πρόκειται για το HMS Endeavour αλλά δείγματα έχουν συγκεντρωθεί από τα βάθη της θάλασσας και το κουφάρι του σκάφους και στάλθηκαν για ανάλυση στα εργαστήρια.

Η αναμενόμενη ταυτοποίηση του σκάφους έχει εγείρει ελπίδες ότι οι ερευνητές ανακάλυψαν το «HMS Endeavour».

Ο Τζέιμς Κουκ ήταν Άγγλος εξερευνητής, θαλασσοπόρος, χαρτογράφος και καπετάνιος του βρετανικού βασιλικού ναυτικού. Ο Κουκ έκανε τρία εξερευνητικά ταξίδια για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας και έπλευσε δύο φορές τον γύρο του κόσμου. Ήταν ο πρώτος Βρετανός καπετάνιος που έκανε τον περίπλου της γης με ένα μοναδικό σκάφος. Ήταν επίσης ο πρώτος που σταμάτησε το σκορβούτο ρυθμίζοντας τη δίαιτα του πληρώματός του με την προληπτική λήψη κίτρου και ξινολάχανου.

Θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους θαλασσοπόρους παγκοσμίως.Το βρετανικό Ναυαρχείο όρισε ως αποστολή στον Κουκ, υποπλοίαρχο τότε στον βαθμό, να ηγηθεί επιστημονικής αποστολής στη νήσο Ταϊτή του νότιου Ειρηνικού, για να εγκαθιδρύσει αστρονομικό παρατηρητήριο. Η αποστολή τους ήταν να παρατηρήσουν μια σπάνια διάβαση της Αφροδίτης μπροστά από το δίσκο του Ηλίου. Το Ναυαρχείο επέλεξε τον Κουκ, εξαιτίας των αποδεδειγμένων ικανοτήτων του ως πλοηγού αλλά και για το ενδιαφέρον του στην αστρονομία.

Ξεκίνησε το ταξίδι του στις 26 Αυγούστου 1768 με το πλοίο «Endeavour» και μέσω ακρωτηρίου Χορν, έφτασε στην Ταϊτή στις 13 Απριλίου 1769. Στις 3 Ιουνίου 1769, ο Κουκ είχε μετρήσει επιτυχώς τον χρόνο διέλευσης της Αφροδίτης. Με αυτόν τον τρόπο βοήθησε τους επιστήμονες να βελτιώσουν την αντίληψή τους για το μέγεθος του ηλιακού συστήματος. Οι μυστικές εντολές ωστόσο του Κουκ περιελάμβαναν την ανακάλυψη των άγνωστων περιοχών του νότιου ημισφαιρίου, των αποκαλούμενων Terres Australes Incognita, για τις οποίες οι αρχαίοι γεωγράφοι πίστευαν πως κρατούν τον κόσμο σε ισορροπία δρώντας ως αντίβαρο της ξηράς του βόρειου ημισφαιρίου. Οποιαδήποτε τέτοια ανακάλυψη θα ήταν οικονομικά και εμπορικά σημαντική για μια αποικιοκρατική δύναμη όπως η Μεγάλη Βρετανία του 18ου αιώνα.

Ανώφελα αναζήτησε σε αυτό το ταξίδι τις άγνωστες επικράτειες ο Κουκ και πείστηκε πως τέτοια μεγάλη άγνωστη ήπειρος δεν υπήρχε. Τον Οκτώβριο του 1769 έγινε ο πρώτος Ευρωπαίος που αποβιβάστηκε στη Νέα Ζηλανδία. Τα νησιά είχε ήδη παρατηρήσει το 1642 ο oλλανδός πλοίαρχος Άμπελ Τάσμαν, δίνοντας παράλληλα το όνομα της ολλανδικής επαρχίας Ζέελαντ (Zeelandt). Ο Κουκ τα χαρτογράφησε λεπτομερώς πρώτος ξεκαθαρίζοντας ότι δεν αποτελούσαν τμήμα κάποιας ηπείρου. Το 1770, ο Κουκ διεξήγαγε λεπτομερή επιθεώρηση της ανατολικής ακτής της Νέας Ολλανδίας και της Αυστραλίας, εκείνο δηλαδή το τμήμα της ηπείρου που οι Ολλανδοί δεν είχαν χαρτογραφήσει και στις 22 Αυγούστου 1770 διεκδίκησε τα εδάφη για λογαριασμό της Μεγάλης Βρετανίας.

Το όνομα Αυστραλία χρησιμοποιήθηκε πολύ αργότερα, στις αρχές του 19ου αιώνα. Επέστρεψε στη χώρα του το 1771, ολοκληρώνοντας έναν γύρο του κόσμου και έγινε διάσημος, σύμφωνα με τα στοιχεία της Βικιπαίδεια.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση