HomeΚΡΗΤΗΜ. Σταυρακάκης: «Η μνήμη των θυμάτων της Βιάννου παραμένει αιώνια»

Μ. Σταυρακάκης: «Η μνήμη των θυμάτων της Βιάννου παραμένει αιώνια»

Γραπτή δήλωση του δημάρχου Βιάννου για την επέτειο του ολοκαυτώματος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την 76η επέτειο από το ολοκαύτωμα της Βιάννου στη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, ο δήμαρχος Μηνάς Σταυρακάκης σε γραπτή του δήλωση αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει 76 χρόνια από τη θυσία των άδικα εκτελεσθέντων Βιαννιτών, όμως στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στη μνήμη τους, διατηρώντας την άσβεστη μέσα μας.

Η μνήμη των θυμάτων που κείτονται στα ιερά χώματα της Βιάννου παραμένει αιώνια, όπως  και η αποστροφή μας απέναντι κάθε μορφή ολοκληρωτισμού.

stavrakakhs-epeteios-2

Σήμερα 76 χρόνια μετά από τις θηριωδίες που οδήγησαν στο θάνατο εκατοντάδες Βιαννίτες  και ξεκλήρισαν ολόκληρα χωριά, τονίζουμε απερίφραστα πως ο αγώνας μας για τη δικαίωση συνεχίζεται.

Η Βιάννος δε ξεχνά τους εθνομάρτυρες που σφαγιάστηκαν από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής το Σεπτέμβριο του 1943. Δεν ξεχνά τον ανείπωτο πόνο που σκόρπισαν και το πένθος στο οποίο βύθισαν τα χωριά της επαρχίας Βιάννου, διαπράττοντας ένα από τα ειδεχθέστερα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Αυτό που θέλω να τονίσω τέλος είναι πως έχουμε όλοι ιερό χρέος, όχι μόνο να μην ξεχάσουμε την Ιστορία μας, αλλά να τη μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές, υπερθεματίζοντας την αυταπάρνηση των προγόνων μας, την αντίσταση τους απέναντι στη λυσσαλέα δράση των Ναζί και φυσικά ζητώντας επιτακτικά απονομή Δικαιοσύνης»

Θέλω να πιστεύω ότι η δικαίωση της Αντίστασης και της Θυσίας της Βιάννου, αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας δεν θα αργήσει να έρθει»

Διαφήμιση
Διαφήμιση