HomeHL-9Τα πέντε μπαχαρικά που κάνουν «θαύματα» στον οργανισμό μας

Τα πέντε μπαχαρικά που κάνουν «θαύματα» στον οργανισμό μας

Πρέπει να τα εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ποια είναι τα 5 μπαχαρικά που είναι θησαυρός για την υγεία μας και πρέπει να εντάξουμε καθημερινά στη διατροφή μας;

Ο καλύτερος τρόπος για να αντικαταστήσετε το αλάτι χωρίς να είναι άνοστα τα φαγητά σας είναι τα μπαχαρικά. Ποια είναι τα 5 πιο σημαντικά για τον οργανισμό μας και γιατί δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα μας.

1. Κόκκινο πιπέρι

Το πιπέρι καγιέν, όπως είναι ευρύτερα γνωστό είναι αποξηραμένη σκόνη κόκκινων καυτερών πιπεριών. Ταιριάζει κυρίως σε μαγειρευτά, σάλτσες και σούπες. Περιέχει καψαϊκίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδη δράση και σχετίζεται με μείωση της χοληστερόλης και καλύτερη υγεία της καρδιάς και των αγγείων. Έχει αντιμικροβιακή δράση και επιταχύνει το μεταβολισμό βοηθώντας στο αδυνάτισμα.

2. Μοσχοκάρυδο

Έχει δυνατό άρωμα και έντονη γεύση και χρησιμοποιείται σε συνταγές με κρέας, λουκάνικα, σπανάκι, λαχανικά. Είναι καταπληκτικό σε μπεσαμέλ, πουρέ πατάτας, ακόμη και σε γλυκά, λικέρ και τσάι. Δρα ως αντισηπτικό του εντέρου, τονώνει το νευρικό σύστημα και καταπολεμά το άγχος και την κόπωση.

3. Γαρίφαλο

Έχει χαρακτηριστική καυστική γεύση και έντονο άρωμα. Αρωματίζει τις μπριζόλες, δίνει γεύση στους ζωμούς και τα λικέρ και χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική. Περιέχει το αιθέριο έλαιο ευγενόλη, το οποίο ανακουφίζει από τον πόνο, τον τυμπανισμό, τη ναυτία και έχει ήπια αντισηπτική δράσηΤα φλαβονοειδή που περιέχει είναι ευεργετικά για την καρδιά.

4. Κανέλα

Δίνει τέλεια γεύση σε μαρινάτες, , στο κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και το ψάρι. Ταιριάζει σε φρουτοσαλάτες και δίνει υπέροχη γεύση σε γλυκά, κομπόστες, ζεστή σοκολάτα και τσάι. Έχει τονωτικές, αντισηπτικές και θερμαντικές ιδιότητες. Περιέχει μαγνήσιο και σίδηρο, ελαττώνει την αρτηριακή πίεση και μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 2.

5. Κουρκουμάς

Είναι αυτοφυές φυτό της Νότιας Ινδίας κι έχει χαρακτηριστικό κίτρινο – χρυσαφί χρώμα. Είναι καταπληκτικό στα φαγητά με ρύζι, κρέας και πουλερικά. Ενισχύει την πεπτική λειτουργία. Βοηθά πολύ σε κρυολογήματα, βήχα και καταρροή. Επιταχύνει την παραγωγή ινσουλίνης από το πάγκρεας και βοηθά σημαντικά τον διαβήτη τύπου 2. Η σκόνη του κουρκουμά, εάν μπει πάνω σε πληγές, σταματάει γρήγορα την αιμορραγία και έχει αντισηπτικές ιδιότητες.

Pronews

Διαφήμιση
Διαφήμιση