HomeHL-EconomyΒρούτσης: Θα πέσουν «βροχή» τα πρόστιμα στους ασύδοτους εργοδότες

Βρούτσης: Θα πέσουν «βροχή» τα πρόστιμα στους ασύδοτους εργοδότες

Εντός Σεπτεμβρίου τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η κυβέρνηση υλοποιεί μια στοχευμένη, διαρθρωτική αλλαγή, με στόχο στο τέλος του 2020 να καταγραφεί θετική ανατροπή υπέρ της πλήρους απασχόλησης, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Ο κ. Βρούτσης, μιλώντας στην εκπομπή «Τώρα ότι συμβαίνει» του Open σημείωσε ότι η υποδηλωμένη εργασία είναι νέο φαινόμενο που ξεκίνησε από το 2015 και είναι δύσκολος ο εντοπισμός της, διότι υποκρύπτει την πλήρη απασχόληση. Θύματα από τέτοιες καταχρηστικές συμπεριφορές είναι, κατά κύριο λόγο, οι εργαζόμενοι στις καφετέριες και οι ντελίβερι, ανέφερε ο υπουργός, που έκανε αναφορά στις ενέργειες του υπουργείου Εργασίας, όπως η αύξηση κατά 12% της επιπλέον ωρομίσθιας απασχόλησης, τα στοχευμένα πρόστιμα και η μείωση των εισφορών κατά πέντε μονάδες μόνο στην πλήρη απασχόληση.

Βρούτσης: Πιο αυστηρά πρόστιμα

«Η γραμμή αυτής της κυβέρνησης είναι ότι θα μειώσει φόρους και εισφορές, το οποίο κάνει πράξη, δεν θα ανέχεται, όμως, παραβατικότητα εναντίον των εργαζομένων. Τα πρόστιμα θα πέφτουν «βροχή» και θα είναι πιο αυστηρά. Δεν μπορεί να μειώνουμε φόρους και εισφορές και να υπάρχει ασυδοσία στην αγορά εργασίας» τόνισε ο κ. Βρούτσης, επισημαίνοντας ότι, σε περίπτωση εντοπισμού επιχείρησης με αδήλωτο εργαζόμενο, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας υποχρεούται μέσα στον ίδιο χρόνο να προχωρήσει σε επανέλεγχο. «Αν συλληφθεί μια φορά με αδήλωτο εργάτη, θα υπάρχει 100% προσαύξηση. Αν πάλι συλληφθεί, τότε η επιχείρηση του θα κλείσει», δήλωσε ο υπουργός. Δημιουργείται για πρώτη φορά στην ιστορία του εργατικού δικαίου της χώρας ηλεκτρονικό μητρώο παραβατών αδήλωτης εργασίας, συμπλήρωσε ο κ. Βρούτσης.

«Σε αντιδιαστολή με αυτό, ετοιμάζουμε αυτό που έχουμε υποσχεθεί και είναι ήδη νόμος από τον Νοέμβριο του 2014, το λευκό μητρώο επιχειρήσεων. Ήρθε η ώρα και ο συνεπής επιχειρηματίας να απολαμβάνει κάποιους καρπούς της συνέπειάς του», δήλωσε ακόμη ο κ. Βρούτσης. Αναφορικά με την ηλεκτρονική κάρτα, είπε ότι θα εφαρμοστεί πιλοτικά, σταδιακά και πολύ προσεκτικά. «Σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στις επιχειρήσεις. Η κάρτα των εργαζομένων θα καταγράφεται και η υπερωρία, αν κάποιος εργαζόμενος εργαστεί περισσότερο», ανέφερε.

Βρούτσης: Τον Σεπτέμβριο τα εκκαθαριστικά των συντάξεων

«Από τον Σεπτέμβριο περίπου 1.800.000 συνταξιούχοι θα λάβουν τα εκκαθαριστικά των συντάξεων τους και έτσι θα γνωρίζουν επιτέλους πόση σύνταξη παίρνουν», δήλωσε ακόμη ο κ. Βρούτσης. «Για τις συντάξεις χηρείας στόχος μας είναι μέσα στο 2019 να δουν αυξημένη την σύνταξη τους 65.000 άνθρωποι που τους αφορά το θέμα», συμπλήρωσε ο υπουργός Εργασίας.

«Υπάρχουν ακόμα 470.000 εκκρεμείς υποθέσεις συνταξιούχων. Ευελπιστούμε ότι μετά από 3 χρόνια δεν θα υπάρχουν αυτές οι εικόνες. Από την 1 Ιουνίου 2020 θα υπάρχει η ψηφιακή σύνταξη. Το 34,47% των συντάξεων σε πρώτη φάση θα βγαίνει ψηφιακά», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση