HomeHL-WorldΒαριά καμπάνα σε ιερωμένο στις ΗΠΑ σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Βαριά καμπάνα σε ιερωμένο στις ΗΠΑ σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου

Η υπόθεση είχε εκτυλιχθεί τη δεκαετία του 1990 στο Νέο Μεξικό

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πρώην ρωμαιοκαθολικός ιερέας και στρατιωτικός, που διέφυγε στο Μαρόκο πριν απελαθεί στις ΗΠΑ και καταδικαστεί για σεξουαλική κακοποίηση με θύμα ένα παπαδοπαίδι στο Νέο Μεξικό τη δεκαετία του 1990, αποφασίστηκε χθες Παρασκευή να εκτίσει ποινή κάθειρξης 30 ετών, ανακοίνωσε η εισαγγελία.

Η δικαστίνα Μάρθα Βάσκες απήγγειλε την ποινή του Άρθουρ Περό, 81 ετών, άλλοτε ιερωμένου της Πολεμικής Αεροπορίας με βαθμό σμηνάρχου, κατά τη διάρκεια ακροαματικής διαδικασίας σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Αλμπουκέρκι, διευκρίνισε ο εισαγγελέας Τζον Άντερσον.

«Ελάχιστες πράξεις είναι πιο φρικιαστικές από τη μακρόχρονη σεξουαλική κακοποίηση ενός παιδιού», τόνισε ο Άντερσον, εκφράζοντας ικανοποίηση διότι έπειτα από δεκαετίες, ο Περό «λογοδότησε» για όσα διέπραξε.

Ο συνήγορος του Περό, ο Σάμιουελ Γουίντερ, δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο.

Ο Άρθουρ Περό κρίθηκε ένοχος από ομοσπονδιακό σώμα ενόρκων τον Απρίλιο για έξι κατηγορίες σεξουαλικής κακοποίησης με επιβαρυντικές περιστάσεις και μία κατηγορία σεξουαλικής επαφής με ανήλικο το 1991 και το 1992 στην αεροπορική βάση Κέρτλαντ στο Αλμπουκέρκι και στο νεκροταφείο της Σάντα Φε, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Το θύμα κατέθεσε ότι ο Περό παρίστανε τον φίλο του όταν ήταν 9 ετών, του προσέφερε δώρα και ταξίδια πριν αρχίσει να τον κακοποιεί σεξουαλικά, κατά την ίδια πηγή.

Αν και καταδικάστηκε για την κακοποίηση μόνο ενός θύματος, οι εισαγγελείς τόνισαν ότι ο Περό κακοποιούσε παιδιά και νέους κατά συρροή τα 30 και πλέον χρόνια που ήταν ιερέας στο Νέο Μεξικό και το Ρόουντ Άιλαντ.

Στη δίκη, άλλα επτά κατά δήλωσή τους θύματά του κατέθεσαν πως ο Περό, που χειροτονήθηκε το 1964, τα κακοποίησε τις δεκαετίες του 1960, του 1970 και του 1980.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα τσουνάμι καταγγελιών για την κακοποίηση ανηλίκων από ιερωμένους μετά το 1992, όταν η εφημερίδα Boston Globe άρχισε τη σειρά εκκωφαντικών αποκαλύψεων για τη συγκάλυψη από την ιεραρχία της αναρίθμητων κρουσμάτων ανάρμοστης συμπεριφοράς ιερέων.

Η ρωμαιοκαθολική εκκλησία των ΗΠΑ έχει καταβάλει πάνω από 3 δισεκατομμύρια για να κλείσουν εξωδικαστικά υποθέσεις αυτής της φύσης, κατά τον ιστότοπο BishopAccountability.org, που παρακολουθεί συστηματικά το θέμα.

Βάσει της ομοσπονδιακής νομοθεσίας, κάθε πρόσωπο που καταδικάζεται πρέπει να εκτίει τουλάχιστον το 85% της ποινής, κάτι που σημαίνει πως ο Περό μάλλον θα πεθάνει στη φυλακή.

Ο Περό διέφυγε από τις ΗΠΑ το 1992, όταν αποκαλύφθηκε η υπόθεση, υπενθύμισαν εισαγγελείς. Εντοπίστηκε στο Μαρόκο, όπου συνελήφθη το 2017, έπειτα από την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκου, και εκδόθηκε στο Νέο Μεξικό.

Όπως επιβεβαίωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο Περό διετέλεσε στρατιωτικός ιερέας, για αρκετά χρόνια σε ενεργό υπηρεσία.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση