HomeCity GuideTo «Ουρλιαχτό» του Άλεν Γκίνσμπεργκ στο Θέατρο ΚΑΤΩ

To «Ουρλιαχτό» του Άλεν Γκίνσμπεργκ στο Θέατρο ΚΑΤΩ

Για τρεις παραστάσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το Θέατρο Κάτω φιλοξενεί για 3 παραστάσεις το «Ουρλιαχτό», μία θεατρική performance με τη μορφή μονολόγου. Το Σάββατο 21 και την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου ένα ποίημα θα πάρει σάρκα και οστά από τον ηθοποιό και θεατρικό συγγραφέα Στέφανο Κακαβούλη στη σκηνή του Θεάτρου Κάτω, υπό τον ήχο των κρουστών του Μάνου Βεζύρη.

Το «Ουρλιαχτό» (Howl), ποίημα-σταθμός του Άλεν Γκίνσμπεργκ, τάραξε την κοινωνία της Αμερικής τη δεκαετία του 60′. O Γκίνσμπεργκ ανήκει στους βασικούς εκπροσώπους του beat κινήματος μαζί με τον Κέρουακ και τον Μπάροουζ.

Η πρώτη ανάγνωση από τον ίδιο στις 7 Οκτωβρίου του 1955 στη Six Gallery του San Francisco. Πολλές οι αντιδράσεις της συντηρητικής αμερικανικής κοινωνίας, αλλά και η ευκαιρία της έκδοσης του έργου του από τον Lawrence Ferlinghetti. Ο εκδότης οδηγήθηκε σε δίκη επειδή εξέδωσε ένα αιρετικό, χυδαίο και προσβλητικό σύγγραμμα. Η πολιτική, η θρησκεία, η κοινωνία, το σεξ, ο θάνατος τα ναρκωτικά, το παράλογο της ανθρώπινης μοίρας μπαίνουν στο μικροσκόπιο και θίγονται με τον πιο ωμό και ταυτόχρονα συναισθηματικό τρόπο. Η δίκη κερδήθηκε υπέρ του ευτυχώς και το ποίημα κυκλοφόρησε ελεύθερα σε όλη τη χώρα και την Ευρώπη.

ourliaxto-theatro-kato

Ο ποιητής σκάβει μέσα του τόσο βαθιά ψάχνοντας να βρει εκείνα τα πρωτογενή στοιχεία ανθρωπιάς που θα τον ενώσουν με το αγνό και θείο στοιχείο του.   Αμερικανικό όνειρο, πυρηνικές δοκιμές, τράπεζες, οικονομική κρίση, περιστασιακό σεξ, όλα τα χτυπάει με τις λέξεις, με ένα λόγο που σχεδόν δεν έχει τελείες και όλο κορυφώνεται φτάνοντας σε ένα παραλήρημα σχεδόν μεταφυσικό. Ο ποιητής επιδιώκει μια ένωση με το αγνό και θείο στοιχείο του. Tα πιο άγρια ζωώδη ένστικτα μπλέκονται με τα πιο άυλα και πνευματικά, όπως είναι τελικά στην ουσία της η φύση του ανθρώπου. Η γλώσσα του αιχμηρή παραληρηματική, άκρως ποιητική και σκληρή. Κάθε φράση ουρλιάζει προσπαθώντας να ακουστεί από κάποιον εκεί έξω. Προσπαθώντας να ξυπνήσει, να αφυπνίσει, να σταματήσει τη ροή της καθημερινής ψεύτικης ζωής. Να αλλάξει την κοινωνία, τον τρόπο σκέψης. Μια προσπάθεια να αλλάξει το είναι του παραδεδομένου κόσμου.

Tip1! Οι κρουστοί ρυθμικοί ήχοι απαντούν, συνοδεύουν, σχολιάζουν, τονίζουν, συνδιαλέγονται με τον ποιητικό λόγο!

Tip2! Μία από τις λίγες ευκαιρίες της πόλης να δούμε μια παράσταση στην εκπνοή της νύχτας!

Συντελεστές-Μετάφραση: Γιάννης Λειβαδάς

Φωτογραφία: Διονύσης Κούτσης – Αντώνης Διασκούρης

Αφίσα design: Σοφία Κακαβούλη

Τόπος: Θέατρο Κάτω

Ημερομηνίες: Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου

Ώρες: Σάββατο 21:30 & 00:00 (μεταμεσονύχτια παράσταση)

Κυριακή 21:30

Τηλέφωνο κρατήσεων: 2810343483

Είσοδος: 10 ευρώ, 8 ευρώ (μειωμένο)

Χορηγοί

Minoan Lines

Hotel Olympic Heraklion

Tsigenis Woodcraft

 

Διαφήμιση
Διαφήμιση