HomeΚΡΗΤΗΓια 9η χρονιά το Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» από το Δήμο Πλατανιά

Για 9η χρονιά το Φεστιβάλ «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» από το Δήμο Πλατανιά

Με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας, του Επιμελητηρίου Χανίων και της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πλατανιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Δήμος Πλατανιά σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης το  Επιμελητήριο Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά,  με την συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και  την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά, διοργανώνει για 9η συνεχόμενη  χρονιά,  το  Φεστιβάλ  «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός».

Στα πλαίσια της πάγιας  προσπάθειάς του για ενδυνάμωση του περιεχομένου του θεσμού, στις φετινές εκδηλώσεις 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί ένα ακόμα 2ήμερο βιωματικού χαρακτήρα με επίκεντρο το Κρητικό Κρασί και τα παράγωγα του.

Το 2ημερο έχει ως βασικό στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα.

Πιστεύοντας στην στέρεα σχέση που πρέπει να αναπτύσσει ο επισκέπτης με τον τόπο, τα προϊόντα και τους ανθρώπους του, το διήμερο έχει βιωματικό χαρακτήρα.

Συγκεκριμένα την  Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2019  – το πρωί – μια ομάδα επισκεπτών θα βρεθεί σε αμπελώνα στο χωριό Βούβες του Δήμου Πλατανιά  για να συμμετάσχει στον παραδοσιακό τρύγο μαζί με κατοίκους της περιοχής. Η μεταφορά και η επιστροφή των επισκεπτών από τα ξενοδοχεία τους θα γίνει με τρενάκια. Σε όλη την διάρκεια θα υπάρχει ξεναγός – συνοδός.

Από νωρίς το απόγευμα της ίδιας μέρας μια μεγάλη γιορτή θα στηθεί από την μια μέχρι την άλλη άκρη του Πλατανιά, η οποία θα κορυφωθεί στην πλατεία του χωριού με πάτημα σταφυλιών , παραγωγή τσικουδιάς , καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση το κρασί. Οι επισκέπτες της περιοχής μπορούν να δουν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και να βιώσουν την μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών καθώς το πατητήρι θα τους περιμένει. Παράλληλα θα δουν την διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς.

Η Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης θα μαγειρεύει και θα προσφέρει εδέσματα δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού.Ο πολιτιστικός σύλλογος «Το Ρόδο» θα αναβιώσει το παραδοσιακό κρητικό καφενείο προσφέροντας κεράσματα και την Κρητική φιλοξενία στους θαμώνες του.

Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά θα παρασκευάζουν από νωρίς παραδοσιακή μουσταλευριά ( παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από  μούστο , αλεύρι και καρυκεύματα ). Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσε να λείπει από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό θα φροντίσουν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Την Δευτέρα 16 Σεπτεμβρίου 2019 στις  20:30, δυο μέρες μετά την Πανσέληνο του Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ συνεχίζεται στην Πλατεία του Πάνω Πλατανιά με μια μουσική βραδιά  «Στου Φεγγαριού τις Νότες».

Ο συνθέτης – πιανίστας Γιώργος Σαλτάρης και η Φρόσω Κοσσυβάκη στο τραγούδι θα μας ταξιδέψουμε με μουσική και τραγούδια στην σκιά της πανσελήνου.

Θα προηγηθεί η προβολή του μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Το Γερμανικό καταφύγιο του Πλατανιά»  , που έχουν δημιουργήσει μαθητές του Γυμνασίου Πλατανιά στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με την υποστήριξη του Δήμου Πλατανιά.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης καθώς και την Ιστορία , Παράδοση και τον Πολιτισμό της Κρήτης και ιδιαίτερα της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Πλατανια.

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν κέρασμα τοπικών προϊόντων.

Το 9ο Φεστιβάλ  «Γη, Πολιτισμός, Τουρισμός» διοργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά με  συνδιοργανωτές  την Περιφέρεια Κρήτης, το  Επιμελητήριο  Χανίων και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά,  με την συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ», την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά, της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης, του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και των χορευτικών, παραδοσιακών και πολιτιστικών συλλόγων  «Οι Πελασγοί», «Γεράνι», «Βιγλάτορες», «Το Ρόδο».

Διαφήμιση
Διαφήμιση