HomeHL-EconomyEuroroup: Ο Χρήστος Σταϊκούρας με «καυτή» ατζέντα στο παγωμένο Ελσίνκι

Euroroup: Ο Χρήστος Σταϊκούρας με «καυτή» ατζέντα στο παγωμένο Ελσίνκι

Σήμερα η πρώτη συνεδρίαση για τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στον απόηχο των ανακοινώσεων της Πέμπτης του Μάριο Ντράγκι που έκανε – για μια ακόμη φορά – «ό,τι χρειάζεται» για να τονωθεί η αναιμική ευρωπαϊκή οικονομία, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό θα γίνει και για «όσο χρειάζεται», καλώντας όμως παράλληλα την πολιτική ηγεσία της Ευρώπης να λάβει τα μέτρα της, συνεδριάζει σήμερα Παρασκευή, το Eurogroup, στο μακρινό Ελσίνκι.

Η συνεδρίαση είναι η πρώτη στην οποία θα συμμετάσχει, ως υπουργός Οικονομικών, ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος αναχώρησε χθες για το Ελσίνκι κουβαλώντας στις αποσκευές του, όλους τους «φακέλους» των ανοικτών ζητημάτων για την Ελλάδα: Στο επίκεντρο βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για την αποπληρωμή 2,8 δισ. ευρώ, μέρους ων ακριβών δανείων που οφείλει η χώρα στο ΔΝΤ, το οποίο είχε παγώσει την Άνοιξη, οι εκκρεμότητες της τέταρτης αξιολόγησης κυρίως σε δημοσιονομικά, ιδιωτικοποιήσεις, τράπεζες στη σκιά της επιδίωξης εκ μέρους της Αθήνας να πετύχει τη χρήση της επιστροφής κερδών από ελληνικά ομόλογα (ANFA & SMPs) με τρόπο που θα διευκολύνουν τους αναπτυξιακούς και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2020.

Δεν είναι προφανώς τυχαία η απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς την αποκρατικοποίηση του Αερολιμένα Αθηνών, καθώς σε συνδυασμό με άλλες κινήσεις απεμπλοκής μεγάλων επενδύσεων που θεωρούνται εμβληματικές για τη χώρα εκτιμάται στην κυβέρνηση πως θα δράσουν υποστηρικτικά και στις άλλες ελληνικές διεκδικήσεις που βρίσκονται στο τραπέζι.

Η σημερινή συνάντηση θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και για το κλίμα που θα διαμορφωθεί στις επικείμενες συζητήσεις με τους θεσμούς στην Αθήνα για την τέταρτη αξιολόγηση και για τα όρια και περιθώρια του προϋπολογισμού του 2020. Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων η διαβούλευση των θεσμών με την κυβέρνηση αναμένεται να ενταθεί από τη Δευτέρα, 16 Σεπτεμβρίου ενώ οι επικεφαλής των θεσμών με βάση τον υφιστάμενο σχεδιασμό φθάνουν στην Ελλάδα στις 23 Σεπτεμβρίου και αναμένεται να αναχωρήσουν στις 26 Σεπτεμβρίου. Λίγες μέρες αργότερα, στις 7 Οκτωβρίου πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, χρονιά που η κυβέρνηση φιλοδοξεί να είναι η τελευταία η οποία θα «τρέξει» με στόχο 3,5% του ΑΕΠ για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Πρέπει να σημειωθεί πως κατά την παραμονή του στο Ελσίνκι, ο υπουργός Οικονομικών θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με Ευρωπαίους αξιωματούχους.  Θα συναντηθεί διαδοχικά με την πρόεδρο της Ενιαίας Αρχής Εξυγίανσης (SRB) Εlke König, τον πρόεδρο του Eurogroup Μάριο Σεντένο, τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγλινγκ, τον αντιπρόεδρο της EBRD κ. Pierre Heilbronn και το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κ. Μπενουά Κερέ.

Το Σάββατο, ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών που ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και στο περιθώριο της συνάντησης, θα έχει κατ΄ ιδίαν συνομιλία με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση