HomeHL-WorldΤο χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Το χειρότερο σενάριο της βρετανικής κυβέρνησης για ένα Brexit χωρίς συμφωνία

Προβλέψεις για προβλήματα στο εμπόριο και διαδηλώσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ένα Brexit χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να δημιουργήσει ουρές στις εμπορικές οδούς που οδηγούν στη Μάγχη, προκαλώντας προβλήματα την τροφοδοσία φαρμάκων και νωπών τροφίμων, ενώ σε όλη τη Βρετανία θα υπάρχουν διαδηλώσεις, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο που απρόθυμα έδωσε αργά χθες στη δημοσιότητα η βρετανική κυβέρνηση.

Οι υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην «Operation Yellowhammer», όπως είναι η κωδική της ονομασία, προετοιμάστηκαν πριν από έξι εβδομάδες, μερικές ημέρες αφού ανέλαβε καθήκοντα πρωθυπουργού ο Μπόρις Τζόνσον. Σύμφωνα με τη Guardian, το περιεχόμενο του εγγράφου είναι σχεδόν πανομοιότυπο με το σχέδιο που διέρρευσε τον Αύγουστο στην εφημερίδα Sunday Times, το οποίο η κυβέρνηση απέρριψε τότε ως ξεπερασμένο. Ενώ εκείνο το έγγραφο χαρακτηριζόταν «βασικό σενάριο», το νέο έγγραφο περιγράφεται ως «το χειρότερο σενάριο», σύμφωνα με τη Guardian.

Το έγγραφο αυτό δόθηκε στη δημοσιότητα ύστερα από αίτημα βουλευτών που κατηγορούν την κυβέρνηση Τζόνσον ότι υποκρύπτει τις ολέθριες επιπτώσεις της αποχώρησης χωρίς συμφωνία και θα μπορούσαν να εντείνουν την πολιτική διαμάχη καθώς η Βρετανία οδηγείται προς την προθεσμία της 31ης Οκτωβρίου για την έξοδό της από την ΕΕ.

Σύμφωνα με το έγγραφο, όπως μεταδίδει το Reuters και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ετοιμότητα των πολιτών και των επιχειρήσεων για μια έξοδο χωρίς συμφωνία είναι πιθανόν να είναι περιορισμένη, εν μέρει λόγω της πολιτικής σύγχυσης ενόψει του Brexit. Τα φορτηγά θα μπορούσαν αρχικά να περιμένουν έως και δυόμισι ημέρες για να διασχίσουν τη Μάγχη.

«Θα μειωθεί η τροφοδοσία ορισμένων ειδών νωπών τροφίμων», αναφέρεται στο έγγραφο. «Υπάρχει ο κίνδυνος οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές να επιτείνουν τα προβλήματα στην τροφοδοσία τροφίμων…Διαδηλώσεις και αντι-διαδηλώσεις θα λάβουν χώρα σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο».

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το έγγραφο Operation Yellowhammer που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα αποκαλύπτει μόνο το χειρότερο σενάριο, και ότι έπρεπε να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα. Ο Μάικλ Γκόουβ, ο υπουργός που είναι αρμόδιος για τις προετοιμασίες στην περίπτωση μη συμφωνίας, δήλωσε ότι οι υποθέσεις στο 5σέλιδο έγγραφο επανεξετάζονται.

Το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα ανακοίνωσε ότι τα έγγραφα επιβεβαιώνουν τους σοβαρούς κινδύνους ενός Brexit χωρίς συμφωνία και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το Κοινοβούλιο, οι εργασίες του οποίου έχουν ανασταλεί, για να «εξετάσει σε λεπτομέρεια αυτά τα έγγραφα και να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να σταματήσει την περίπτωση μη συμφωνίας».

Προβλήματα

Σύμφωνα με το έγγραφο, η ροή της κίνησης στη Μάγχη θα μπορούσε να μειωθεί κατά έως και 60% την πρώτη ημέρα. Στη χειρότερη περίπτωση, η αναταραχή μπορεί να κρατήσει έως και τρεις μήνες.

Οι ουρές θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις παραδόσεις καυσίμων, να προκαλέσουν προβλήματα στην τροφοδοσία στο Λονδίνο και τη νοτιοανατολική Αγγλία ενώ οι μαζικές αγορές από πανικόβλητους καταναλωτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν ελλείψεις σε άλλες περιοχές της χώρας, σύμφωνα με το έγγραφο. Παράλληλα, θα επηρεαστούν οι διασυνοριακές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες καθώς και η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ της αστυνομίας και των υπηρεσιών ασφάλειας.

Δίδοντας το έγγραφο στη δημοσιότητα, ο Γκόουβ έκανε δεκτό ένα αίτημα των βουλευτών. Αρνήθηκε όμως άλλο αίτημα να δημοσιοποιήσει τη γνωμοδότηση των συμβούλων της κυβέρνησης για την αναστολή λειτουργίας του κοινοβουλίου.

Η αποχώρηση από την ΕΕ με μια συμφωνία θα επιτρέψει στη Βρετανία να διατηρήσει την υφιστάμενη εμπορική της σχέση κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου ενώ παράλληλα θα σχεδιάζει τη νέα της σχέση με το μπλοκ. Χωρίς μια τέτοια συμφωνία, σύμφωνα με όσους αντιτίθενται στο λεγόμενο no-deal Brexit, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία θα υποστεί μια σειρά από εμπορικούς περιορισμούς με έναν άνευ προηγουμένου απότομο τρόπο. Οι υποστηρικτές μιας εξόδου χωρίς συμφωνία ισχυρίζονται ότι ίσως υπάρξουν κάποια προβλήματα αλλά δεν θα είναι σοβαρά και η Βρετανία θα επωφεληθεί μακροπρόθεσμα.
newsbeast.gr