HomeΚΡΗΤΗΟ δήμος Μινώα Πεδιάδος για τη μη λειτουργία κοινωνικών δομών

Ο δήμος Μινώα Πεδιάδος για τη μη λειτουργία κοινωνικών δομών

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ανακοίνωση για τη μη λειτουργία των κοινωνικών δομών τους τελευταίους 3,5 μήνες εξέδωσε η νέα δημοτική αρχή Μινώα Πεδιάδος.

Αναλυτικά αναφέρει:

«Σχετικά με το μείζον πρόβλημα της μη λειτουργίας – εδώ και 3,5 μήνες – των κοινωνικών δομών που διαχειρίζεται και λειτουργεί η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μινώα Πεδιάδας και που «κληρονόμησε» η νέα Δημοτική Αρχή του Δήμου Μινώα Πεδιάδας, οφείλουμε να επισημάνουμε τα εξής:

Οι κοινωνικές δομές αποτελούν τον «καθρέφτη» ενός Δήμου και οφείλουν να βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοτικής πολιτικής. Δυστυχώς, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή με μια σειρά από παραλείψεις οδήγησε βασικές κοινωνικές υποδομές – τον Παιδικό Σταθµό Θραψανού, το βρεφονηπιακό σταθμό Καστελλίου, το βρεφικό σταθμό Αρκαλοχωρίου, το Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) και το Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) – σε διακοπή της λειτουργίας τους από τον περασμένο Μάιο, εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας στην οποία προέβησαν οι εργαζόμενοι των δομών αυτών, προκειμένου να διασφαλίσουν τα δεδουλευμένα τους, καθώς παραμένουν απλήρωτοι από την 1η Ιανουαρίου 2019.

Το γεγονός αυτό, έχει ως συνέπεια να έχει δημιουργηθεί σήμερα στο Δήμο μας ένα μείζον κοινωνικό – και όχι μόνο – ζήτημα, καθώς οι παιδικοί και βρεφικοί σταθμοί και οι λοιπές κοινωνικές δομές της Κοινωφελούς Επιχείρησης, αφενός δεν μπορούν να δεχτούν ωφελούμενους, όπως προβλέπεται από τις θεσμικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει ο φορέας με εθνικούς φορείς και διαχειριστικές αρχές και αφετέρου να δημιουργείται  μια πολύ σημαντική οικονομική ζημία στην ίδια την Επιχείρηση – και κατά συνέπεια στο Δήμο – η οποία ολοένα και μεγαλώνει.

Η κατάσταση αυτή καθιστά, αν μη τι άλλο, επισφαλή τη συνέχιση της λειτουργίας των εν λόγω κοινωνικών δομών και προγραμμάτων, όχι με ευθύνη της παρούσας Δημοτικής Αρχής, με δεδομένο ότι υπάρχει και δικαστική εντολή για προσωρινή δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων της Επιχείρησης, έως την εκδίκαση της αίτησης ανακοπής των ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κατατεθεί εναντίον της.

Με την ανάληψη των καθηκόντων της, η νέα Δημοτική Αρχή κλήθηκε άμεσα να διαχειριστεί αυτό το φλέγον ζήτημα και ως πρώτη ενέργεια ο Δήμαρχος κ. Εμμ. Φραγκάκης κάλεσε τους εργαζόμενους των κοινωνικών δομών που έως σήμερα δεν λειτουργούν, στους οποίους και εξέφρασαν την κατανόηση, την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους και τους ζήτησαν να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας και να επιστρέψουν στα καθήκοντα τους, ώστε να υπάρξει έτσι ομαλοποίηση της λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης και απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ωφελουμένων, ιδιαίτερα στους παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς της επιχείρησης.

Ταυτόχρονα, η νέα Δημοτική Αρχή εξετάζει κάθε θεσμικά δυνατή λύση, ώστε μεσοπρόθεσμα να υπάρξει ενίσχυση της οικονομικής λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης – για να καταβληθούν οι οφειλόμενοι μισθοί των εργαζομένων – και με δεδομένο ότι για να γίνει αυτό, απαιτείται να υπάρξουν μια σειρά από διοικητικές ενέργειες (συγκρότηση νέων οργάνων Δήμου, ορισμός νέου Δ.Σ. στην Επιχείρηση, αναμόρφωση π/υ Δήμου, κ.α.), οι οποίες δεν μπορούν να γίνουν άμεσα, λόγω των περιορισμών που απορρέουν από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

Δυστυχώς, οι 15 εργαζόμενοι των ως άνω κοινωνικών δομών που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας, γνωστοποίησαν σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του Δημάρχου Μινώα Πεδιάδας, την απόφασή τους για συνέχιση της επίσχεσης, με αποτέλεσμα να μην καθίσταται δυνατή η επανέναρξη της λειτουργίας των παιδικών, βρεφικών, βρεφονηπιακών σταθμών, του ΚΔΑΠ και του ΚΗΦΗ.

Μετά τα παραπάνω – και με δεδομένο ότι μια νέα Δημοτική Αρχή 11 μόλις ημερών καλείται να επιλύσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα που δεν δημιουργήθηκε χθες, αλλά εδώ και πάρα πολλούς μήνες από την αδιαφορία της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής – ζητούμε και δημόσια από τους εργαζόμενους της Επιχείρησης – τους οποίους στηρίζουμε και εμπιστευόμαστε  – να επιστρέψουν στην εργασία τους και να συμβάλλουν με τη στάση τους στην εξομάλυνση της λειτουργίας της Κοινωφελούς Επιχείρησης, στην άμβλυνση των κοινωνικών συνεπειών που έχουν δημιουργηθεί από την έως σήμερα μη λειτουργία των κοινωνικών δομών και στην εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Εμείς με τη σειρά μας, ως Δημοτική Αρχή, δεσμευόμαστε πως θα είμαστε δίπλα τους ώστε να βρεθεί, το δυνατόν συντομότερο, μια οριστική και βιώσιμη λύση στο ζήτημα που τους ταλαιπωρεί όλο αυτό το διάστημα».

Διαφήμιση
Διαφήμιση