HomeΚΡΗΤΗΚεγκέρογλου: Συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά του ENISA

Κεγκέρογλου: Συμπαιγνία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για την μεταφορά του ENISA

Τι αναφέρει ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο ΕΝΙSΑ,  ο « Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την ασφάλεια των δικτύων και των πληροφοριών» με έδρα την Κρήτη, δημιουργήθηκε με απόφαση της Ε.Ε, στις 13 Δεκεμβρίου 2003 επί Ελληνικής προεδρίας με πρωθυπουργό τον Κώστα Σημίτη και υφυπουργό Μεταφορών τον Μανώλη Στρατάκη.

Η εγκατάσταση του οργανισμού έγινε στο Ηράκλειο το 2005.

Ο ENISA δημιουργήθηκε για να ενδυναμώσει τη δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των Κρατών μελών της Ε.Ε. και της επαγγελματικής κοινότητας να αποφεύγει, να διευθύνει και να ανταποκρίνεται σε προβλήματα που αφορούν την ασφάλεια των δικτύων και πληροφοριών.

Προκειμένου να πετύχει το στόχο του, ο ENISA αποτελεί ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης σε θέματα Ασφάλειας των Δικτύων και Πληροφοριών και προωθεί τη συνεργασία ανάμεσα στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Ο Οργανισμός λειτουργεί με βάσει τους κανονισμούς 460/2004 και του 580/2011 ενώ σήμερα  ισχύει νέος  κανονισμός, βάσει του οποίου ο ENISA θα λειτουργεί ως «Ευρωπαϊκός Οργανισμός Κυβερνοασφάλειας».

Παρά τις διαχρονικές προσπάθειες ορισμένων παραγόντων για την μετακίνηση του, ο ENISA παρέμεινε στο Ηράκλειο όπως και το Ευρωπαϊκό Σχολείο που ιδρύθηκε και λειτουργεί παράλληλα .

Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Γενικού Δ/ντή εντάθηκαν οι προσπάθειες αλλά κανένας Υπουργός δεν έδωσε ποτέ τη συναίνεση του για τη μετακίνηση του οργανισμού.

-Το 2013 δυστυχώς ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ.Μ. Βορίδης έδωσε τη συναίνεση του για την μεταφορά του στην Αττική.

-Στις 13/11/2018 ο κ. Παππάς, Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην υπογραφή συμφωνίας για την μεταφορά της έδρας από το Ηράκλειο στην Αθήνα.

-Την 1η Απριλίου 2019 (πρωταπριλιά τυχαία;) έγιναν τα εγκαίνια των νέων κτηρίων στο Ηράκλειο. Ένα κτήριο που  καλύπτει το σύνολο των αναγκών, του ENISA και κατασκευάστηκε με ειδικές προδιαγραφές για το σκοπό αυτό, από Ευρωπαϊκούς και Εθνικούς πόρους (ΕΣΠΑ).

-Στις 10-05-2019 η κυβέρνηση Σύριζα, Ακροδεξιών Γυρολόγων δια των υπουργών κ. Παππά, κ. Σπίρτζη και κ.Τσακαλώτο  κατέθεσε νομοσχέδιο για την επικύρωση της συμφωνίας για την μεταφορά της έδρας του ENISA στην Αθήνα αλλά το Ν/Σ δεν συζητήθηκε λόγω προκήρυξης εκλογών.

Σήμερα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, ενώ είναι σε εκκρεμότητα δεκάδες θέματα που αφορούν τη χώρα και τα προβλήματα των πολιτών που ζητούν λύσεις, επέλεξε να φέρει κατά προτεραιότητα το ν/σ της μεταφοράς του ENISA στην Αττική.

Το πιο εξωφρενικό είναι ότι στην εποχή της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, της Ευρώπης των Περιφερειών, αντί να πάμε μπροστά, οπισθογυρίζουμε και είναι πλέον φανερό ότι το επιχείρημα της εγγύτητας με το Αθηναϊκό Κέντρο για να λειτουργεί καλύτερα ο οργανισμός είναι μάλλον φαιδρό, ενώ το πιο κυνικό είναι αυτό στη συμφωνία ότι θα μείνει στο Ηράκλειο ένα γραφείο «για να διευκολύνει την ομαλή μεταφορά του οργανισμού και της έδρας στην Αθήνα».

Το Κίνημα Αλλαγής, με εισηγητή τον Β.Κεγκέρογλου, πρότεινε, κατά την σημερινή συνεδρίαση, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής να κληθούν εκπρόσωποι επιστημονικών φορέων, όπως του ΙΤΕ και τμημάτων τεχνολογίας αιχμής των Πανεπιστημίων και Πολυτεχνείων για να εκφράσουν άποψη καθώς και εκπρόσωποι των  φορέων της Κρήτης και δήλωσε αντίθετο με την μεταφορά του οργανισμού από το Ηράκλειο στη Αθήνα, καταγγέλλοντας τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ για συμπαιγνία σε βάρος του Ηρακλείου και της Κρήτης. Οι Βουλευτές Κρήτης ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα τηρήσουν την κομματική γραμμή, ψηφίζοντας το νομοσχέδιο για την μεταφορά του οργανισμού στην Αττική;

Διαφήμιση
Διαφήμιση