HomeΓΝΩΜΕΣΒασίλης Σμπώκος: «5 χρόνια δράσης!»

Βασίλης Σμπώκος: «5 χρόνια δράσης!»

Απολογισμός για τον Δήμο Ανωγείων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

smpokos5 χρόνια δράσης!!!
5 χρόνια δύσκολου καθημερινού αγώνα!!!
5 χρόνια δίπλα στο συνδημότη,στο συνάνθρωπο!!!

Με το τέλος της 5ετίας στη διοίκηση του Δήμου Ανωγείων και αποχωρώντας γεμάτος καινούριες εμπειρίες σε πρόσωπα και καταστάσεις,έχοντας ήσυχη τη συνείδηση μου οτι επιτέλεσα στο ακέραιο το καθήκον μου προς όφελος της τοπικής και της ευρύτερης κοινωνίας,
θέλω να πω δημόσια οτι αισθάνομαι υπερήφανος για τη μεγάλη αυτή προσπάθεια και τυχερός για τα σπουδαία βιώματα και τις μεγάλες συγκινήσεις που έζησα αυτά τα πέντε χρόνια!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για το Δήμαρχο Μανόλη Καλλέργη.Ενα σεμνό άνθρωπο της πράξης και της ουσίας που λειτούργησε με πνεύμα ομαδικότητας και συνεργατικότητας,δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους της παράσταξης μας,να συμμετέχουν έμπρακτα στη μεγάλη προσπάθεια να διοικηθεί ο Δήμος,με διαφάνεια αποτελεσματικότητα,όρεξη και μεράκι,παράγωντας πραγματικό έργο για το Δήμο και τους Δημότες μας.
Παράλληλα παρέδωσε μαθήματα,στην αντιμετώπιση των δύσκολων κοινωνικών ζητημάτων,που προέκυψαν στη διάρκεια της θητείας του!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ,για την καλύτερη και πιο ομοιογενή συμπολιτευόμενη Δημοτική ομάδα των τελευταίων χρόνων,τους 9 συναδέλφους μου εκλεγμένους δημοτικούς συμβούλους της παράταξης μας:το Γιάννη Αεράκη,τη Μαρία Δραμουντάνη,το Δημήτρη Κονιό,τη Μαίρη Μπαγκέρη-Σταυρακάκη,το Γιώργη Ξυλούρη,το Δημήτρη Πασπαράκη,το Γιάγκο Σκουλά,το Ζαχαρία Σουλτάτο και τον Ανάστο Χαιρέτη.Έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτήν την προσπάθεια,συμπληρώνοντας ο ένας τον άλλον για το κοινό καλό,δικαιώνοντας την επιλογή της ψήφου των συγχωριανών μας,στο πρόσωπο τους!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ, για το έργο των 31.500.000€ αυτά τα 5 χρόνια που διοικήσαμε το Δήμο,μεγάλη παρακαταθήκη για τη νέα Δημοτική Αρχή,που ένα μέρος του έχει εκτελεστεί,το μεγαλύτερο έχει ενταχθεί σε χρηματοδοτικά εργαλεία με εξασφαλισμένους πόρους και το υπόλοιπο έχει μελετηθεί και έχει προγραμματιστεί η πορεία υλοποίησης του.Κορυφαίο και σημαντικό γεγονός της θητείας μας,η ένταξη του τμήματος Ανώγεια-Κυλιστός του δρόμου Ηράκλειο-Ανώγεια,προϋπολογισμού 7.000.000€,στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και την ανακοίνωση αυτού,από το στόμα του Πρωθυπουργού,μετά από τις συντονισμένες ενέργειες μας και την πιεστική επίμονη μας!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ,για την αποτελεσματικότητα του αγώνα μας στα θέματα και στα προβλήματα του Δήμου και των Δημοτών μας,τη χρηστή διοίκηση,το συμμάζεμα των οικονομικών κ.α.
Επιγραμματικά αναφέρω:
1.Την ορθολογική διαχείριση στο θέμα του νερού που είχε ως αποτέλεσμα την εξοικονόμηση 700.000€ από τη μή άντληση ουτέ ενός κυβικού πόσιμου νερού,ουτέ μία ημέρα των πέντε αυτών χρόνων,από τη γεώτρηση στ’Αγρίδια.
2.Τη μη αύξηση ούτε σεντς του ευρώ στα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη και τη μη επιβολή καμίας επιπλέον φορολογικής επιβάρυνσης.
3.Την ουσιαστική αντιμετώπιση του εκτροχιασμού των οφειλών των Δημοτών στο Δήμο.
4.Την επιπλέον στελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου με τρεις νέες θέσεις μόνιμου προσωπικού.
5.Την ομαλή λειτουργία των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων του Δήμου και την έγκαιρη εξόφληση των δεδουλευμένων των εργαζομένων σε αυτά.
6.Την υποδειγματική λειτουργία του Δήμου στις καταστάσεις αντιμετώπισης δύσκολων καιρικών φαινομένων(εκχιονισμοί κ.α.).
Η συνέπεια όλων αυτών και πολλών άλλων ακόμα παρεμβάσεων μας,ήταν η ανακήρυξη μας από το Υπουργείο Εσωτερικών ΠΡΩΤΟ ΔΗΜΟ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ και έβδομο στην Ελλάδα στο δείκτη αποτελεσματικότητας!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ,που αυτά τα πέντε χρόνια καμία δημόσια ή δημοτική δομή,δεν έκλεισε ή υποβαθμίστηκε!
Αντίθετα,ειδικότερα στις δομές Παιδείας και Υγείας με τη βοήθεια της κυβέρνησης και η λειτουργία των σχολείων και η λειτουργία του Κ.Υγείας και του ΕΚΑΒ,αναβαθμίστηκαν,αφήνοντας πίσω τους την περίοδο της κρίσης και τα προβλήματα που δημιούργησε.
Οι αποφάσεις ένταξης των σχολείων του Δήμου μας στα «δυσπρόσιτα» και του Κέντρου Υγείας στα «άγονα»,το νέο υπερσύγχρονο ασθενοφόρο «4×4»,ήταν διαχρονικά αιτήματα που ικανοποιήθηκαν με την επιμονή μας και παράλληλα η στελέχωση των δομών αυτών με ανθρώπινο δυναμικό,βοήθησε στην εύρυθμη λειτουργία τους!
ΕΙΜΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για τη σύσταση του Πυροσβεστικού κλιμακίου Ανωγείων. Μία νέα δημόσια δομή που έλειπε από τον τόπο μας και προσθέτει κύρος και ασφάλεια στους κατοίκους και στους πολυπληθείς επισκέπτες του Δήμου!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για τον αγώνα μας, για τη ραχοκοκαλιά του παραγωγικού ιστού του Δήμου μας,τους αγροτοκτηνοτρόφους.Πρώτη φορά Δημοτική Αρχή,ασχολήθηκε τόσο επιμελώς και με σχέδιο,για τη συντήρηση των αγροτοκτηνοτροφικών δρόμων και των λοιπών υποδομών του αοριού(στέρνες,λιμνοδεξαμενές κ.α.)
και μετά από 50 περίπου χρόνια,με δική μας απόφαση,σταμάτησε η επιβολή του άδικου για τους κτηνοτρόφους φόρου βοσκής(αοριάτικα),ενώ υποστηρίχθηκαν με κάθε μέσο και τρόπο,θέματα που είχαν να κάνουν με το παραγωγικό εισόδημα και τις άμεσες και έμμεσες ενισχύσεις και αποζημιώσεις που ενισχύουν αυτό!
ΕΊΜΑΙ ΥΠΕΡΉΦΑΝΟΣ,που αυξήσαμε από 15 σε 30 τις οκτάμηνες-που έγιναν και 12μηνες από την κυβέρνηση Σύριζα- θέσεις κοινωφελούς εργασίας στο Δήμο μας.Ενά μικρό αλλά ουσιαστικό λιθαράκι καταπολέμησης της ανεργίας ιδιαίτερα των νέων και των γυναικών του Δήμου μας!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ για τη μεγάλη μας συνεισφορά στα Πολιτιστικά δρώμενα.Επί θητείας μας διοργανώθηκαν στα Ανώγεια 10 επιστημονικά συνέδρια με τη συμμετοχή κορυφαίων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και με την αμέριστη συμπαράσταση μας,δημιουργήθηκαν τρεις νέοι σημαντικοί πολιτιστικοί φορείς,το «αντιφασιστικό-αντιρατσιστικό Φεστιβάλ Χαϊμαλίνα»,
το «Φεστιβάλ Κιθάρας Ανωγείων»και η «Παραδοσιακή Χορωδία Ανωγείων»,που προσέφεραν,συνεχίζουν και θα συνεχίσουν να προσφέρουν,με ουσιαστική παραγωγή πολιτισμού,ανεβάζοντας ακόμα πιο ψηλά τη θέση και την εικόνα των Ανωγείων,στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Πατρίδας μας.Παράλληλα,υποστηρίξαμε έμπρακτα την προσπάθεια όλων των Πολιτιστικών και αθλητικών φορέων που δραστηριοποιούνται στο Δήμο μας.
Ιδιαίτερη αναφορά οφείλω να κάνω και να τους εκφράσω δημόσια τα συγχρητήρια μου μου,στη δράση και το σπουδαίο έργο του Σκακιστικού Ομίλου Ανωγείων,καθώς και στην αναγεννητική προσπάθεια της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αετού Ανωγείων!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ που επί θητείας μας,επισκέφθηκε για πρώτη φορά τα Ανώγεια,Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας.Η παρουσία επιπλέον εντός της πενταετίας μας,δύο φορές εν ενεργεία Πρωθυπουργού και όλων των πολιτικών
αρχηγών υποδηλώνει το σεβασμό της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας στον τόπο μας την ιστορία και τους ανθρώπους του και την αναγνώριση του διαχρονικού αγώνα των Ανωγειανών,για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία στην Πατρίδα μας!
ΕΙΜΑΙ ΥΠΕΡΗΦΑΝΟΣ,γιατί ο ΣΎΡΙΖΑ,
η παράταξη που ανήκω,εκτίμησε την παρουσία και τον αγώνα μου σε όλα τα παραπάνω δρώμενα και με πρόκρινε να
στελεχώσω το ψηφοδέλτιο του Νομού Ηρακλείου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές,αναγνωρίζοντας και τιμώντας την προσπάθεια μου με την ψήφο τους
14.706 Ηρακλειώτες συναγωνιστές μου!
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ,στο επιστημονικό υπαλληλικό και εργατικό προσωπικό του Δήμου,που συνεργάστηκα όλη αυτήν την περίοδο.
Χωρίς τη συμβολή τους,τίποτα από όλα τα παραπάνω δεν θα είχε πραγματοποιηθεί.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ σε όλους τους πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που ήρθα σε επαφή αυτά τα πέντε χρόνια και βοήθησαν στο έργο μας!
Από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα,τους Υπουργούς Α.Ξανθό,Π.Πολάκη,Ο.Γεροβασίλη,Χ.Σπίρτζη,Β.Αποστόλου,Σ.Αραχωβίτη,Γ.Σταθάκη,Κ.Φωτάκη,όλους τους βουλευτές της Κρήτης,τους Περιφερειάρχες Ρ.Δούρου και Σ.Αρναουτάκη,όλους τους αντιπεριφερειάρχες Κρήτης,την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κρήτης και ιδιαίτερα τους Δημάρχους και αντιδημάρχους των όμορων Δήμων,την διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μ.Καραμεσίνη,τον αντιπρόεδρο του ΕΚΑΒ Μ.Μυλωνά,το διευθύνων σύμβουλο της ΚτΥπ Γ.Χαρωνίτη….μέχρι τον τελευταίο υπηρεσιακό διευθυντή ή απλό υπάλληλο σε Υπουργείο,Δημόσιο Οργανισμό και Περιφέρεια,που θα τον αδικήσω,αναφέροντας ονόματα και ξεχνώντας το δικό του.
Ιδιαίτερη αναφορά όμως θα κάνω στους:Μαρίνο Ρουσιά,Αναστάσιο Μπουντίνο,Ιωάννα Πρίφτη,Αντώνη Σαμιωτάκη,Στέλλα Γιαννουκάκου,Αρτεμις Βιδάλη,Αντριάννα Σκαλτσά,Αλεξάνδρα Παπαλιάκου,Μαρία Κασωτάκη,Ιωάννη Μπαλαντινάκη,Κέτη Ιερωνυμάκη,Χρύσα Δασκαλάκη,Ελένη Ρανουτσάκη,Κώστα Σαββάκη.Θα είστε για πάντα στην καρδιά μου!
Το ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΛΙΓΟ για να εκφράσω αυτό που νιώθω:
Για την Αμαλία και τα κοπέλια μου,για τη μεγάλη στήριξη,την υπομονετικότητα, την κατανόηση,την αγάπη τους.
Για τα αδέρφια μου,την Ελένη,το Γιάννη και τις οικογένειες τους,για την ακούραστη συμπαράσταση και τις σοφές συμβουλές τους.
Για τα μέλη του στενού και ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος μου,που βρίσκονται δίπλα μου ψυχή και σώμα,πραγματικοί στυλοβάτες της προσπάθειας μου,όλα αυτά τα χρόνια.
Για τους συγχωριανούς μου φίλους και συντρόφους Ανωγειανούς,που όλη αυτήν την περίοδο, αναπτύξαμε μία ειλικρινή σχέση αλληλοκατανόησης και αλληλεγγύης και έμπρακτα,με τη βοήθεια και την ψήφο τους,στήριξαν και στηρίζουν την παράταξη μας και τον αγώνα μας και με εκλέγουν για τρίτη συνεχόμενη δημοτική εκλογική αναμέτρηση,πρώτο δημοτικό σύμβουλο του συνδυασμού μας,με ρεκόρ ψήφων.
Με το ίδιο ζήλο συνεχίζουμε,με οδηγό τη βασική μας αρχή:
«Ο Δήμος στην υπηρεσία του δημότη,
ο δημότης στη υπηρεσία του Δήμου»

*Ο Βασίλης Σμπώκος είναι δημοτικός σύμβουλος Δ.Ανωγείων πρώην Αντιδήμαρχος και υποψήφιος βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ηρακλείου στις πρόσφατες εθνικές εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση