HomeHL-EconomyΕργασιακές σχέσεις: Ποιες αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Εργασιακές σχέσεις: Ποιες αλλαγές φέρνει νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας

Τι περιλαμβάνεται στον κορμό των προωθούμενων παρεμβάσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας με παρεμβάσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, τις εργασιακές σχέσεις και τη συνδικαλιστική εκπροσώπηση.

Αναλυτικά, στον κορμό των προωθούμενων παρεμβάσεων περιλαμβάνονται:

-Εισαγωγή ρήτρας εξαίρεσης από την υποχρεωτική εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης εργασίας για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας, είναι υπερχρεωμένες ή σε διαδικασία αναδιάρθρωσης, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα προχωρήσουν σε απολύσεις. Στην εξαίρεση αυτή αναφέρθηκε και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη χθεσινή ομιλία και τη σημερινή συνέντευξη Τύπου στο πλαίσιο της ΔΕΘ.

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα και στους κοινωνικούς εταίρους να παρέμβουν ώστε να εξαιρούνται επιχειρήσεις από την εφαρμογή μιας κλαδικής σύμβασης υπό συγκεκριμένης προϋποθέσεις, όπως επίσης και θα προβλεφθεί και η δυνατότητα υπογραφής τοπικών κλαδικών συμβάσεων με όρους που θα παρεκκλίνουν από την εθνική κλαδική σύμβαση εργασίας.

-Αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο. Με μια σειρά από διατάξεις θα δοθεί η δυνατότητα για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων όπως για π.χ τη διεξαγωγή απεργίας. Η νέα διάταξη θα εφαρμοστεί σε συνδυασμό με την ισχύουσα διάταξη που προβλέπει την παρουσία του 50% των οικονομικά ενεργών μελών της πρωτοβάθμιας συνδικαλιστικής οργάνωσης στη γενική συνέλευση, ώστε να τεκμαίρεται απαρτία και να λαμβάνεται έγκυρη απόφαση για απεργία. Παράλληλα, θα προβλεφθεί η δημιουργία ηλεκτρονικών μητρώων συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζόμενων και εργοδοτών.

-Δημιουργία Εθνικού μητρώου Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας (επιχειρησιακές, κλαδικές και διαιτητικές αποφάσεις) και θα έχει πρόσβαση σε αυτές το σύνολο των εργαζομένων και εργοδοτών της χώρας.

– Διάταξη που καθιστά ακριβότερη τη μερική απασχόληση και πριμοδοτεί την πλήρη εργασία..Βάσει των δεδομένων σχεδιασμών θα προβλεφθεί ότι κάθε επιπλέον ώρα εργασίας πέραν των συμφωνημένων στο πλαίσιο μερικής απασχόλησης θα αμείβεται με προσαύξηση 10%. Αντίστοιχη προσαύξηση θα υπάρχει και για όσους προσλαμβάνονται για εργασία έως 3 ώρες χωρίς να έχουν πραγματοποιήσει υπερεργασία. Στη διάταξη αυτή αναφέρθηκε, επίσης, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.

-Διάταξη που ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση δεδουλευμένων για περισσότερους από 2 μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

– Επαναθεσμοθέτηση του μπλόκου στην υποβολή αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) για τους μη συνεπείς εργοδότες και για μισθολογικές περιόδους που δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές. Μετά τη φραγή οι οφειλέτες θα μπορούν να να υποβάλουν την ΑΠΔ με μαγνητικό μέσο μόνο στο υποκατάστημα στο οποίο ανήκουν, με υποχρέωση είτε της εξόφλησης των οφειλόμενων ποσών είτε της ρύθμισης τους προκειμένου να επανακτήσουν το δικαίωμα της ηλεκτρονικής υποβολής.

– Πρόβλεψη δυνατότητας υποβολής αίτησης στο ΚΕΑΟ σε δεύτερη φάση ακόμη και μετά τον Σεπτέμβριο για οφειλέτες –ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που θα υποβάλλουν όμως αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις έως την καταληκτική ημερομηνία στις 30/9/2019.

-Διεύρυνση των δυνατοτήτων του πληροφοριακού συστήματος “ ΕΡΓΑΝΗ”με τη θεσμοθέτηση της υποχρέωσης των εργοδοτών να δηλώνουν σε αυτό και όσους εργαζόμενους απασχολούν και τους αμείβουν με το εργόσημο.

enikos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση