HomeHL-WorldΟργή Τραμπ: Τέλος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

Οργή Τραμπ: Τέλος στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν

Εξαιτίας βομβιστικής επίθεσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι τερματίζει τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Ταλιμπάν, έπειτα από βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, στην οποία σκοτώθηκαν 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένας Αμερικανός στρατιώτης.

Επειτα από ένα χρόνο συνομιλιών, οι διαπραγματεύσεις φαινόταν ότι είχαν φτάσει κοντά σε συμφωνία για τον τερματισμό του 18ετούς πολέμου στο Αφγανιστάν. «Αν δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε μια εκεχειρία κατά τη διάρκεια αυτών των πολύ σημαντικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, σκοτώνοντας 12 αθώους ανθρώπους, τότε πιθανώς δεν έχουν την εξουσία να διαπραγματευτούν μια ουσιαστική συμφωνία έτσι κι αλλιώς», έγραψε ο Τραμπ στο Τwitter.

Ο Τραμπ ακύρωσε συναντήσεις με τους Ταλιμπάν

Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι σήμερα αναμενόταν να έχει συναντήσεις στο Καμπ Ντέιβιντ με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γκάνι, αλλά και με τους κύριους ηγέτες των Ταλιμπάν. «Αμέσως ακύρωσα την συνάντηση», έγραψε στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Πριν από μία εβδομάδα, ο Αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για το Αφγανιστάν Ζαλμάι Χαλιλζάντ είχε δηλώσει ότι οι ΗΠΑ και οι Ταλιμπάν βρίσκονται «στο όριο της σύναψης συμφωνίας». Το ειρηνευτικό σχέδιο προέβλεπε την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών από πέντε στρατιωτικές βάσεις μέσα σε διάστημα 135 ημερών, με αντάλλαγμα τη δέσμευση των ισλαμιστών ανταρτών να διασφαλίσουν ότι τα εδάφη που ελέγχουν δεν χρησιμοποιούνται πλέον από την Αλ Κάιντα ή άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις.

Ομως, την Πέμπτη 10 άμαχοι και δύο μέλη της αποστολής του ΝΑΤΟ, ένας Αμερικανός και ένας Ρουμάνος, σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 42 τραυματίστηκαν από βομβιστική επίθεση των Ταλιμπάν, κοντά στα κεντρικά γραφεία της δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και την πρεσβεία των ΗΠΑ, στην Καμπούλ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση