HomeΚΡΗΤΗΠαρέμβαση για τον επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Ηρακλείου

Παρέμβαση για τον επανακαθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων του Ηρακλείου

Ερώτηση στη βουλή από τον Σ. Βαρδάκη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ερώτηση με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν, ως δυσπρόσιτα, τα σχολεία που λειτουργούν στα Βορίζια και τις Καμάρες, του Νομού Ηρακλείου, κατέθεσε προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης.

Σύμφωνα με την ερώτηση του κ. Βαρδάκη, μετά την υπογραφή της υπ αριθ. πρωτ. 133529/ΓΔ4/7-8-2018 Υπουργικής Απόφασης επικαιροποιήθηκε, μετά από την παρέλευση δεκαετιών, η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων και εξισώθηκε η μοριοδότηση των σχολικών μονάδων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την νέα αυτή μοριοδότηση άρθηκαν στρεβλώσεις πολλών ετών και εξορθολογίστηκε η κατάταξη των σχολικών μονάδων σε κατηγορίες. Ωστόσο όσο αφορά στον καθορισμό των δυσπρόσιτων σχολείων, δεν έχουν συμπεριληφθεί σχολεία σε περιοχές όπου η πρόσβαση είναι πραγματικά δύσκολη.

Με την ανωτέρω Υπουργική Απόφαση πραγματοποιήθηκε η πρώτη φάση αναμοριοδότησης και προσδιορισμού ως δυσπρόσιτα και Σχολεία του Νομού Ηρακλείου, ενώ υπήρχε και σχεδιασμός για νέα αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων που δεν είχαν ενταχθεί στην προηγούμενη απόφαση.

Επειδή, όπως καθορίζεται από τις διατάξεις της παρ. 7γ, του άρθρου 13, του Ν1351/1983 (56 τΑ΄), οι σχολικές μονάδες Α΄/θμιας και Β΄/θμιας Εκπαίδευσης ως δυσπρόσιτες «…καθορίζονται τα σχολεία που λειτουργούν σε περιοχές δυσπρόσιτες και συγκοινωνιακά απομονωμένες…»

Στα χωριά Βορίζια και Καμάρες, λειτουργούν σχολικές μονάδες, απομακρυσμένες από το Ηράκλειο και με δυσχερή οδική πρόσβαση.

Επιπλέον ο νομός Ηρακλείου διακρίνεται από ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά που δυσκολεύουν την πρόσβαση σε πολλές περιοχές, ενώ ταυτόχρονα τα μέσα μαζικής μεταφοράς δεν διευκολύνουν ιδιαίτερα τους εκπαιδευτικούς στην μετάβασή τους σε αυτές.

Ο κ. Βαρδάκης καλεί την αρμόδια Υπουργό να τροποποιήσει την Υπουργική Απόφαση ώστε να συμπεριληφθούν, ως δυσπρόσιτα, τα σχολεία που λειτουργούν στα Βορίζια και τις Καμάρες.

Διαφήμιση
Διαφήμιση