HomeΚΡΗΤΗΑναβλήθηκε η δίκη για το ταμειακό έλλειμμα στη Νεάπολη

Αναβλήθηκε η δίκη για το ταμειακό έλλειμμα στη Νεάπολη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα δικαστήρια του Ηρακλείου ήταν να μεταφερθεί σήμερα Δευτέρα η πολύκροτη υπόθεση του ελλείμματος στο δημοτικό ταμείο της Νεάπολης, καθώς στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ηρακλείου είχε προγραμματιστεί να  εκδικαστεί η υπόθεση υπεξαίρεσης ποσού άνω του 1 εκατ. ευρώ, που αποκαλύφθηκε στις αρχές του 2011, κατά την παράδοση-παραλαβή του δημοτικού ταμείου από τον πρώην Δήμο Νεάπολης στο Δήμο Αγίου Νικολάου.

Ωστόσο λόγω κωλύματος τριών συνηγόρων υπεράσπισης η δίκη αναβλήθηκε για τις 22 Σεπτεμβρίου του 2014.

Το χρονικό της υπόθεσης

Στο εδώλιο του Εφετείου Κακουργημάτων θα καθίσουν 6 συνολικά πρόσωπα, σύμφωνα με το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ανάμεσά τους η πρώην ειδική ταμίας του πρώην Δήμου Νεάπολης και ο πρώην δήμαρχος και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης.

Βεβαίως, τα βλέμματα κατά τα τελευταία χρόνια, που είναι σε εξέλιξη η πολύκροτη υπόθεση, έχουν επικεντρωθεί στο πρόσωπο της πρώην ταμία, η οποία είχε τη διαχείριση του ταμείου τόσο του Δήμου όσο και των νομικών του προσώπων. Η ίδια ήταν μάλιστα η μοναδική εκ των 6 συνολικά κατηγορουμένων που προφυλακίστηκε και από το Σεπτέμβριο του 2013 παραμένει προσωρινά κρατούμενη στις φυλακές Νεάπολης… Αντιθέτως, δεν αποφασίστηκε προσωρινή κράτηση στον πρώην δήμαρχο, στον οποίο επιβλήθηκαν ωστόσο περιοριστικοί όροι. Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους έχουν αφεθεί οι άλλοι 4 κατηγορούμενοι.

Η πρώην ταμίας

Η πρώην ειδική ταμίας αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης χρηματικού ποσού από το Δήμο, χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα τεχνάσματα, και της απιστίας για την περίοδο από το 1999 μέχρι και το 2011. Μάλιστα, από την ίδια με απόφαση του Δήμου Αγίου Νικολάου, στον οποίο ενσωματώθηκε ως γνωστόν ο πρώην Δήμος Νεάπολης, έχει γίνει απαιτητό – καλείται δηλαδή η ίδια να το επιστρέψει – το ποσό των 925.000 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι κατά την απολογία της η πρώην ειδική ταμίας είχε αναλάβει προσωπικά την ευθύνη για ένα μέρος του ελλείμματος στο δημοτικό ταμείο. Η ίδια είχε συγκεκριμένα παραδεχτεί πως προέβη στην υπεξαίρεση ποσού 237.000 ευρώ. Υπεξαίρεση, όπως υποστήριξε στον ανακριτή, την οποία αναγκάστηκε να κάνει στην προσπάθειά της να σπουδάσει το παιδί της στο εξωτερικό και επειδή είχε πέσει θύμα κυκλώματος τοκογλύφων…

Για το υπόλοιπο ποσό, ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ, που φέρεται να έχει κάνει «φτερά» από το δημοτικό ταμείο, η ίδια επικαλέστηκε πλήρη άγνοια. Ισχυρίστηκε πως δεν έχει καμία ιδέα για το τι έχει γίνει με το υπόλοιπο ποσό και είχε χαρακτηριστικά παραπέμψει τους ανακριτές να αναζητήσουν αλλού τις ευθύνες…

Ο πρώην δήμαρχος

Ο πρώην δήμαρχος Νεάπολης και μετέπειτα αντιπεριφερειάρχης Λασιθίου Νίκος Καστρινάκης, ο οποίος κατηγορείται για άμεση συνέργεια στην υπεξαίρεση και στην απιστία της ταμία και για παράβαση καθήκοντος.

Ο ίδιος το Σεπτέμβριο αφέθηκε ελεύθερος με περιοριστικούς όρους. Του επιβλήθηκε χρηματική εγγύηση ύψους 30.000 ευρώ και απαγόρευση της εξόδου από τη χώρα.

Στο εδώλιο παραπέμπονται επίσης 4 ακόμα κατηγορούμενοι: Ο τότε προϊστάμενος του Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Νεάπολης, η τότε πρόεδρος του Παιδικού Σταθμού, ο τότε αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης και Πολιτισμού, καθώς και ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΑΠΗ.

Και οι τέσσερις μετά τις απολογίες τους το Σεπτέμβριο του 2013 είχαν αφεθεί ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους…
neakriti.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση