HomeHL-9Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών για την προμήθεια των σχολικών ειδών

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών για την προμήθεια των σχολικών ειδών

“Προτιμάτε τις τοπικές επιχειρήσεις"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, η ΄Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, δίνει συμβουλές στους γονείς ενόψει της προμήθειας των σχολικών ειδών.

Στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης επισημαίνονται τα εξής:

“Τα σχολικά είδη, που θεωρούνται απαραίτητα για ένα μαθητή, διατίθενται σε πολλές και διαφορετικές ποιότητες και τιμές. Η διαφορά τιμής ανάμεσα στα απλά σχολικά και στα είδη εκείνα που είναι «της μόδας», είναι πολλές φορές αδικαιολόγητα μεγάλη, γι’ αυτό θα είναι προτιμότερο οι γονείς να προμηθευτούν για τα παιδικά τους απλά σχολικά”.

Για τον λόγο αυτό η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει:

– Κάνουμε απαραίτητα έρευνα αγοράς και σύγκριση τιμών για το ίδιο είδος. Όπως προκύπτει, από έρευνες της Ένωσης Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης οι αποκλίσεις τιμών, από κατάστημα σε κατάστημα, είναι σημαντικές.

– Κάνουμε λίστα αγοράς με τα είδη που θεωρούμε απαραίτητα Στη διαδικασία αυτή, το παιδί μας πρέπει να συμμετέχει , αφού του εξηγήσουμε και να του δώσουμε να καταλάβει τις παγίδες των διαφημίσεων, Αν πιστεύει ότι συναποφασίσαμε για τα σχολικά του είδη, θα αποφύγουμε τριβές, όταν θα κάνουμε τις αγορές μας. Δεν πρέπει να υποχωρήσουμε, στην πίεση του παιδιού μας, να του κάνουμε το χατίρι.

– Η ασφάλεια των σχολικών ειδών πρέπει να είναι το κυρίαρχο κριτήριο, για την αγορά τους. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα σχολικά, που μοιάζουν, με παιχνίδια, δεν πληρούν τις ίδιες προδιαγραφές ασφάλειας, με τα παιχνίδια. Έτσι, στυλό που ανάβουν, μολύβια, με μικρά διακοσμητικά αυτοκόλλητα, γόμες που μυρίζουν σαν φρούτα, μπορεί να αποδειχτούν επικίνδυνα είδη για την υγεία ακόμα και τη ζωή των παιδιών μας.

– Μελετούμε, με προσοχή, τη σήμανση των σχολικών ειδών. Δεν πρέπει να παρασυρθούμε, από τα χρώματα και τα σχέδια τους.

– Πρέπει να εξηγήσουμε στο παιδί μας, ότι τα σχολικά είδη είναι εργαλείο μάθησης και όχι μέσο επίδειξης.

– Τηρούμε, αυστηρά, τον κατάλογο, που μας συστήνει το σχολείο.

– Σε κάποια προϊόντα, όπως μολύβια, στυλό, γόμες, κ.α. είναι, πολλές φορές, πιο οικονομικό να αγοράζουμε συσκευασίες, που περιέχουν παραπάνω, από ένα τεμάχιο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι θα τα χρησιμοποιήσουμε.

– Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μοιάζουν, με τρόφιμα. Κανονικά, τέτοια προϊόντα δεν πρέπει να κυκλοφορούν, στην αγορά. Επειδή, όμως, συχνά, «ξεφεύγουν», από τους ελέγχους της Πολιτείας, ας «έχουμε και εμείς το νου μας».
Δεν πρέπει να αγοράζουμε σχολικά είδη, που μυρίζουν, σαν τρόφιμα (γόμες κ.λπ.) Οι μυρωδιές προέρχονται, από χημικές αρωματικές ουσίες, που, ίσως, αποδειχθούν, αργότερα, ακατάλληλες. Η μυρωδιά, όμως, παρασύρει τα παιδιά, να τα βάλουν στο στόμα.

– Εάν δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα λόγω ανεργίας κ.λ.π, να συμμετέχουμε στην αγορά σχολικών ειδών του παιδιού μας, κάνουμε αίτηση στην πλησιέστερη κοινωνική δομή και αιτούμαστε την συνδρομή της.

– Τα παιδιά δεν πρέπει να φορτώνονται, με σχολικά είδη, που ζυγίζουν, πάνω από το 1/10 του βάρους τους.

– Πάντα παίρνουμε απόδειξη για τις αγορές μας, για τυχόν αλλαγή του προϊόντος.

Η Ένωση Προστασίας Καταναλωτών Κρήτης, συνιστά, στους καταναλωτές να προτιμούν για τις αγορές τους και αυτή την σχολική χρονιά τοπικά καταστήματα, επιχειρήσεις κρητικών συμφερόντων, για στήριξη της τοπικής οικονομίας .

Διαφήμιση
Διαφήμιση