HomeHL-HealthΈρευνα: Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κάνουν μόνο καθιστική ζωή

Έρευνα: Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους κάνουν μόνο καθιστική ζωή

Οφέλη για όσους πάσχουν από καρδιά

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι άνθρωποι με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα ωφελούνται περισσότερο από τους υγιείς, όταν ασκούνται σωματικά και γενικότερα ακολουθούν ένα ενεργητικό τρόπο ζωής.

Αυτό σύμφωνα με μια νέα νοτιοκορεατική επιστημονική μελέτη, την πρώτη που κάνει αυτή τη συγκριτική διαπίστωση. Οι ερευνητές του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σεούλ, με επικεφαλής τον καρδιολόγο δρα Σανγκ-Γου Γεόνγκ, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο Παγκόσμιο Συνέδριο Καρδιολογίας στο Παρίσι την Κυριακή, καθώς και σχετική ανακοίνωση στο περιοδικό European Heart Journal της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας, ανέλυσαν στοιχεία σε βάθος εξαετίας για σχεδόν 442.000 ανθρώπους με μέση ηλικία 60 ετών, από τους οποίους οι 131.600 είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπόλοιποι όχι.

Ανάλογα με τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας κάθε συμμετέχοντος μέσα στην εβδομάδα, υπολογίσθηκε ένα «σκορ» σε μονάδες μεταβολικού ισοδύναμου (λεπτά ΜΕΤ ανά εβδομάδα). Για κάθε 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου άσκησης, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειωνόταν κατά 14% για τους καρδιαγγειακούς ασθενείς έναντι μόνο 7% για όσους δεν είχαν καρδιαγγειακά προβλήματα.

Μεταξύ των ατόμων με καρδιαγγειακά προβλήματα, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για όσους έκαναν μόνο καθιστική ζωή και καθόλου άσκηση (περίπου ο ένας στους τέσσερις συμμετέχοντες), ήταν κατά μέσο όρο 27% μεγαλύτερος σε σχέση με εκείνους που ασκούνταν περισσότερο από όλους (τουλάχιστον 1.500 λεπτά ΜΕΤ ή μεταβολικού ισοδύναμου την εβδομάδα). Για όσους ασκούνταν έως 500 λεπτά ΜΕΤ εβδομαδιαίως, ο κίνδυνος ήταν μόνο κατά 8% αυξημένος.

Τα οφέλη της σωματικής δραστηριότητας

«Οι άνθρωποι με καρδιαγγειακά προβλήματα έχουν χαμηλότερα επίπεδα σωματικής άσκησης σε σχέση με τους υγιείς, όμως όσο περισσότερο ασκούνται, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος θανάτου μέσα στην επόμενη εξαετία. Το βασικό συμπέρασμα της νέας μελέτης είναι ότι οι πρώτοι έχουν μεγαλύτερο όφελος από ένα σωματικά δραστήριο τρόπο ζωής από ό,τι όσοι δεν έχουν καρδιαγγειακές παθήσεις», τόνισε ο δρ Γεόνγκ. Μεταξύ άλλων, η σωματική άσκηση βοηθά στον έλεγχο γνωστών παραγόντων καρδιαγγειακού κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η χοληστερίνη και το σάκχαρο, καθώς επίσης μειώνει τα επίπεδα συστημικής (χρόνιας) φλεγμονής, αλλά και συμβάλλει στον καλύτερο ύπνο, όπως και στην ψυχολογία. Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι Nοτιοκορεάτες επιστήμονες τόνισαν ότι οι γιατροί πρέπει να δίνουν ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στη σημασία της σωματικής άσκησης και να συμβουλεύουν σχετικά τους ασθενείς τους να ασκούνται όσο γίνεται περισσότερο.

Τιπ για αύξηση μεταβολισμού

Ένας απλός τρόπος για να πετύχει κανείς τα 500 λεπτά μεταβολικού ισοδύναμου (ΜΕΤ) την εβδομάδα, είναι να κάνει γρήγορο περπάτημα για 30 λεπτά πέντε φορές μέσα στην εβδομάδα ή να κάνει κάτι πιο έντονο (π.χ. ορειβασία) για 75 λεπτά μια φορά την εβδομάδα. Αν συνδυάσει περπάτημα (πέντε 30λεπτα) και ορειβασία (δυόμισι ώρες την εβδομάδα), τότε μπορεί να φθάσει τα 1.500 λεπτά ΜΕΤ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση