HomeHL-CultureΟι έξι φιναλίστ για το βραβείο Booker -Ανάμεσά τους ο Σαλμάν Ρούσντι

Οι έξι φιναλίστ για το βραβείο Booker -Ανάμεσά τους ο Σαλμάν Ρούσντι

Βρετανικά λογοτεχνικά βραβεία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Μάργκαρετ Άτγουντ και ο Σαλμάν Ρούσντι περιλαμβάνονται στους συγγραφείς που επιλέχθηκαν για τα βιβλία τους, ως υποψήφιοι για το βραβείο Booker 2019, το περίβλεπτο βρετανικό λογοτεχνικό βραβείο, σύμφωνα με τον κατάλογο των έξι φιναλίστ που ανακοινώθηκε.

Οι άλλοι φιναλίστ είναι:

Ο Νιγηριανός Τσιγκόζι Ομπιόμα για το An Orchestra of Minorities. Ο συγγραφέας ήταν υποψήφιος για το βραβείο και το 2015. Με θέμα έναν εκτροφέα κοτόπουλων σε μια μικρή πόλη της Νιγηρίας, πρόκειται για ένα «παραμύθι οδυσσειακών διαστάσεων που κάνει την καρδιά να χτυπά», σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής Άφουα Χιρς

Η Αγγλο-Νιγηριανή Μπερναντίν Εβαρίστο για το Girl, Woman, Other, ένα χρονικό της ζωής των μαύρων οικογενειών στη Βρετανία

Η Αμερικανίδα Λούσι Έλμαν για το Ducks, Newburyport, ένα μυθιστόρημα-ποταμό 1.000 σελίδων που διαρθρώνεται γύρω από έναν μονόλογο μιας οικοκυράς του Οχάιο

Η Ελίφ Σαφάκ, η συγγραφέας με τις περισσότερες αναγνώσεις στην Τουρκία, για το 10 Minutes 38 Seconds in This Strange World, σχετικά με τις αναμνήσεις μιας ιερόδουλης στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ Ρουσντί

Ο Σαλμάν Ρούσντι είναι Βρετανός συγγραφέας ινδικής καταγωγής. Κέρδισε το βραβείο Πούλιτζερ το 1981 για το μυθιστόρημα του με τίτλο Τα παιδιά του μεσονυκτίου. Στα περισσότερα έργα του η πλοκή εξελίσσεται στην Ινδία, και στη γραφή του χρησιμοποιεί στοιχεία μαγικού ρεαλισμού μαζί με ιστορική μυθοπλασία. Βραβευμένος με Μπούκερ το 1981 για τα «Παιδιά του μεσονυκτίου», ο Σαλμάν Ρούσντι, 72 ετών, επιλέχθηκε για τον Quichotte, μια σύγχρονη εκδοχή του έπους του ήρωα του Θερβάντες που εκτυλίσσεται στην Αμερική.

Η Μάργκαρετ Άτγουντ για το βρετανικό βραβείο λογοτεχνίας

Η Καναδή μυθιστοριογράφος και ποιήτρια Μάργκαρετ Άτγουντ προτείνεται για το μυθιστόρημά της που φέρει τον τίτλο The Testaments, την πολυαναμενόμενη συνέχεια του The Handmaid’s Tale (στα ελληνικά κυκλοφορεί με τους τίτλους «Η ιστορία της πορφυρής δούλης» και «Η ιστορία της θεραπαινίδας»), που αναμένεται να κυκλοφορήσει τις ερχόμενες ημέρες στη Βρετανία.

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, Πίτερ Φλόρενς, χαρακτήρισε το The Testaments, ένα «άγριο και έξοχο μυθιστόρημα που μας μιλάει σήμερα με πίστη και δύναμη». «Η Άτγουντ έθεσε τον πήχη εξαιρετικά ψηλά. Απογειώνεται», είπε.

«Η ιστορία της θεραπαινίδας», μια δυστοπία που κυκλοφόρησε το 1985, έγινε επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά το 2017 αναθερμαίνοντας τις πωλήσεις του μυθιστορήματος, η αγγλική έκδοση του οποίου πούλησε οκτώ εκατομμύρια αντίτυπα σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η 79χρονη Άτγουντ, η οποία αναφέρεται συχνά ως υποψήφια για το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει κερδίσει ήδη το βραβείο Μπούκερ το 2000 για το ιστορικό μυθιστόρημά της «Ο τυφλός δολοφόνος» (“The Blind Assassin)

14 Οκτωβρίου η απονομή για το καλύτερο βιβλίο

Το βραβείο booker, που απονέμεται σε έργα μυθοπλασίας γραμμένα στην αγγλική γλώσσα, θα ανακοινωθεί στις 14 Οκτωβρίου.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση